Multe procese din cadrul organismului urmează un ritm circadian. Există anumite momente din zi când o persoană are mai multă energie, când tensiunea arterială este mai ridicată sau când inima pompează mai eficient.
Sunt cunoscute mai multe mutaţii genetice rare care pot modifica ”ceasul intern”, mutaţii care pot afecta familii întregi şi care fac ca persoanele respective să se trezească la 3 sau 4 dimineaţa şi să se culce foarte devreme, în jur de 8 seara.
Această descoperire a oamenilor de știință ar putea ajuta la programarea programului de muncă, a tratamentelor medicale, dar și a monitorizării bolilor.
””Ceasul biologic” reglează multe aspecte care țin de sănătate și comportament, cum ar fi orele preferate de somn, apacităţile cognitive sunt la maximum şi ritmul multor procese fiziologice. Acesta influenează și momentele unor evenimente medicale acut, cum ar fi infarctul și atacul de cord”, declară Andrew Lim, cel care a condus studiul efectuat în Departamentul de Neurologie al centrului medical Beth Israel.
”Cercetări anterioare ce implicau gemeni şi familii au sugerat faptul că ritmul de viaţă al unei persoane poate fi moştenit, iar experimente pe animale au indicat că acest ceas biologic poate fi influenţat de anumite gene”, a adăugat Lim, care este profesor asistent în cadrul diviziei de Neurologie a Universității din Toronto.
Oamenii de ştiinţă de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), SUA, au identificat, pentru prima dată, o variaţie a unei gene ce afectează practic toată populaţia şi care este responsabilă de ritmul biologic al oamenilor, putând influenţa cu până la o oră zilnic tendinţa acestora de a se trezi devreme sau târziu.
Mai mult, au descoperit cercetătorii, acest polimorfism al genei nu numai că influenţează ritmul vieţii de zi cu zi a oamenilor, dar poate ajuta şi la prevederea orei la care e cel mai probabil să moară o anumită persoană.
Descoperirea are implicaţii în medicina muncii, în planificarea muncii în schimburi, dar şi în planificarea tratamentelor medicale, precum şi în monitorizarea stării pacienţilor vulnerabili.