„I-am mulţumit doamnei judecător că a avut răbdarea să asculte, să se uite pe documente şi să înţeleagă ce s-a întâmplat în cadrul acestor noi acuzaţii care mi se aduc. I-am spus că oricum am obosit şi foarte curând voi renunţa la ceea ce înseamnă primărie pentru că m-am săturat să răspund în continuu la tot felul de lucruri de care sunt acuzat. Nu ştiu care va fi soluţia„, a declarat Radu Mazăre la ieşirea de la ICCJ.
Întrebat dacă ata înseamnă că nu va mai candida la primărie, Mazăre a răspuns: „Aia categoric”. Primarul s-a referit şi la colegii de celulă pe care i-a avut în cele 24 de ore cât a fost reţinut prin ordonanţa procurorilor. „Am găsit nişte oameni chinuiţi acolo. Oamenii la greu se adună. Cei de acolo au avut un comportament în regulă”, a spus Mazăre.
În ce priveşte şedinţa de judecată, Mazăre a avut parte şi de momente vesele. „M-a umflat râsul. Un avocat spunea că cea mai originală formă de şpagă: un contract între două firme private, s-au plătit impozite, taxe, s-au plătit salarii. O şpagă impozitată„, a spus primarul.
Radu Mazăre a fost adus, din arestul Capitalei, la Înalta Curte, unde se judecă cererea procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile. Mazăre a fost reţinut, luni seara, pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. Primarul Constanţei este acuzat că a luat mită 9 milioane de euro şi că a prejudiciat statul cu 26 de milioane de euro.
Radu Mazăre este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (trei infracțiuni), abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si conflict de interese (două infracțiuni).
Procurorii susţin că primarul Constanţei a luat mită 9 milioane euro şi a produs un prejudiciu statului de 26 de milioane de euro.
Potrivit unor surse judiciare, în dosarul lui Radu Mazăre este cercetat penal și deputatul PSD Eduard Martin.
Procurorii DNA cere arestarea preventivă şi pentru omul de afaceri Sorin STRUTINSKY, arestat preventiv în altă cauză, cu privire la săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la luare de mită.
Potrivit referatului intocmit de procurori, „în perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța.”
De asemenea, „în perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.”
CITEŞTE ŞI RADU MAZĂRE, reţinut pentru 24 de ore. Primarul Constanţei, scos în cătuşe din sediul DNA VIDEO
„Ca urmare a acestor acțiuni a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288,88 lei, circa 26 de milioane de euro, sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului”, mai susţin procurorii.