Raed Arafat, despre cea mai grea intervenție care îl bântuie și în prezent: „N-ai cum să-ți scoți din mine. Aveam colegi care plângeau, a fost un șoc și pentru noi”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a dezvăluit care a fost cea mai grea intervenție din cariera sa, cea care nu-l poate lăsa să doarmă nici în prezent.

28 ian. 2023, 19:57
Raed Arafat, despre cea mai grea intervenție care îl bântuie și în prezent: „N-ai cum să-ți scoți din mine. Aveam colegi care plângeau, a fost un șoc și pentru noi”

De când a devenit șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), din cadrul Ministerului pentru Afaceri Interne, Raed Arafat a coordonat o mulțime de echipe de intervenție de urgență. Medicul a povestit care sunt imaginile ce îl bântuie și în prezent, deși au trecut mulți ani de atunci.

Citește și Raed Arafat explică explozia cazurilor de gripă: „Doi ani am purtat mască și ne-am ferit!”

„Mai multe. Prima intervenție șocantă pe care nu am să o uit e când am ajuns la casa unei familii. Deci tatăl era plecat, mama era cu copiii. Mama a plecat și a lăsat copiii acasă. Când s-a întors, nu i-a mai găsit. Și apoi i-a găsit în frigider. Erau frigidere modele vechi, trebuia să tragi mânerul ca să se deschidă. Din interior dacă împingeai nu se deschidea. Cei doi copii au intrat în frigider și n-au mai putut să iasă. Au murit asfixiați acolo. A fost una dintre cele mai dure intervenții. Îmi aduc aminte că am mai chemat o echipă și am stat și i-am resuscitat vreo oră. Aveam colegi care plângeau. Era un șoc maxim pentru noi. Mama era disperată, se învinovățea că nu trebuia să plece de acasă. Au fost și alte intervenții… Să spui la părinți că copilul lor a murit, de exemplu, astea erau devastatoare”, a declarat Raed Arafat în cadrul podcastului „Altceva”, cu Adrian Artene.

Raed Arafat a vorbit și despre tragedia de la Colectiv și cât de grea a fost acea perioadă pentru toate cadrele medicale și echipajele de urgență.

„Apoi, intervențiile mari, indiferent ce vrem să spunem și cum au fost reflectate mediatic, mai ales intervenția de la Colectiv, a avut un impact major pentru noi toți. Adică nu avem cum să uităm ce a fost, cât s-a muncit. Să rezolvăm problemele, să ducem bolnavii afară, noi câteva zile, 3-4 zile n-am plecat de la birou. Stăteam cu colegii și lucram, să găsim și să planificăm unde să ducem pacienții. Lucram cu colegii de la Ministerul Apărării, era atunci șef de stat major chiar actualul premier, domnul Ciucă. Discutam cu el să găsim soluții de transport, mi-au pus la dispoziție avioane de la dânșii, dar la un moment dat am vrut să ducem pacienți în Anglia și Norvegia. Mi-a spus că distanța e mare și nu e bine pentru pacienți. Și zic ce fac? Îmi zice stați că am o idee. România e participantă la avioanele NATO de la Baza Aeriană Pápa din Ungaria. A sunat și m-a sunat înapoi că a rezolvat. A venit avionul a doua zi, am adus echipa medicală special de la Cluj și Mureș, cei din București erau frânți. Am adus o echipă mare, 8 medici și 9 asistenți pentru 12 pacienți. În final s-a plecat cu 10 că doi erau instabili.

Toată perioada aceea ne-a afectat extrem de mult pe toți. Salvatorii care au muncit acolo au rămas cu amintiri care nu sunt deloc plăcute. Îți aduc aminte de tragedie, de un dezastru care putea fi evitat și care ne-a pus la încercare ca țară. N-ai cum să le scoți din minte. Dar, la un moment dat, în medicina de urgență, ajungi la echidistanță. Nu înseamnă că nu ești afectat, dar dacă nu ești echidistant nu poți să iei decizii, să faci lucrurile care trebuie făcute. Nu poți intra cu sentimente în astfel de situații”, a msi spus șeful DSU.

Citește și Raed Arafat, despre dublarea numărului de pacienți care se prezintă la Urgențe: ”Ne-am întors la perioada prepandemică”