Raed Arafat îi răspunde lui Zegrean pe tema măştilor la vot: „Dacă o persoană se prezintă cu o armă la vedere, o lăsăm să intre?”

Şeful DSU, Raed Arafat, îi răspunde lui Augustin Zegrean, care afirmase că nu se poate îngrădi dreptul constituţional la vot prin obligativitatea purtării măştii în secţiile de votare.

RomaniaTV.net
16 sept. 2020, 06:24
Raed Arafat îi răspunde lui Zegrean pe tema măştilor la vot: „Dacă o persoană se prezintă cu o armă la vedere, o lăsăm să intre?”

„Da. Împiedicarea unei persoane de a-și exercita dreptul la vot este o infracțiune. Nu pot să facă acest lucru, dar există soluții pentru toate Constituțiile în așa fel încât dacă vor să introducă acest sistem că trebuie să mergi cu mască la vot și să nu poți intra la vot fără mască, trebuie să fie într-o lege. Drepturile fundamentale pot fi limitate temporar prin lege. În situația de față, dacă vor ca oamenii să intre doar cu mască în sala de vot, trebuie să o facă prin lege.”, a declarat Augustin Zegrean la RealitateaPlus.

Miercuri, Raed Arafat a publicat pe pagina sa de Facebook un răspuns pentru fostul preşedinte al CCR, făcând o paralelă între purtarea măştii şi portul legal de armă.

„Discuțiile despre purtarea măștii și despre obligația de a purta masca la intrare în secția de vot continuă, invocând dreptul la vot chiar dacă nu vrea un votant să poarte masca în interiorul secției de vot. Subliniez că la intrare în secția de vot trebuie să fie asigurată o rezervă de măști pentru cei care dintr-un motiv sau altul ajung la secția de vot fără mască.

Vorbim de o situație ipotetică a unei persoane care nu vrea să poarte masca. Persoana respectivă ajunge la secția de vot și insistă să intre să voteze, dar fără mască. Din punct de vedere al sănătății publice, persoana respectivă este o posibilă sursă de infecție pentru alte persoane aflate în secția de vot, respectiv membrii comisiei și alegătorii care se află în secție. Persoana respectivă reprezintă un risc pentru ceilalți și o amenințare asupra sănătății lor, chiar și dacă persoana respectivă nu crede și nu admite acest fapt.

Haideți să luăm o altă situație ipotetică: O persoană se prezintă la secția de vot cu o armă la vedere, ea nefiind condamnată și având la momentul respectiv dreptul să voteze. O lăsăm să intre în secția de vot să voteze sau este oprită la intrare pentru a proteja persoanele aflate în interior?

Purtarea măștii în instituțiile publice este legiferată. Secția de vot este o instituție publică și în același timp este într-un spațiu închis, deci purtarea măștii în secția respectivă este obligatorie în conformitate cu Legea 55 din 2020, articolul 13.

Numărul cazurilor este în creștere în mai multe țări, în România avem zilnic peste 1000 de cazuri și un număr semnificativ de decese din cauza infecției cu Sars-Cov2.

Responsabilitatea noastră, a tuturor, este de a ne proteja unii pe alții și de a face tot posibilul să trecem împreună prin această situație care va mai dura. Măsurile de protecție nu sunt atât de greu de aplicat și regulile nu diferă de cele din alte țări. În final nu se cere decât respectarea regulilor chiar dacă ele nu sunt convenabile unora.

Așa cum trebuie să respectăm limita de viteză că să nu punem viață altora în pericol, chiar dacă ne place viteză, trebuie să respectăm regulile de sănătate publică în perioada unei pandemii chiar dacă ele nu ne convin nouă. Regulile respective au un singur scop și anume protejarea sănătății publice, a sănătății comunității, a celor din jur, inclusiv a celor dragi nouă. Chiar dacă nu ne interesează sănătatea proprie, chiar dacă nu credem în ce ni se zice și avem alte păreri decât cele ale specialiștilor și experților, nu avem dreptul să punem în pericol sănătatea altora!”, a scris Raed Arafat pe Facebook.

Citeşte şi: OMS revine în privinţa salutului: „Nu vă atingeţi cotul, este periculos”

Executivul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile. Noi măsuri privind alegerile locale

Hotărârea Guvernului care prelungeşte starea de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu 15 septembrie, poate fi consultată AICI.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a detaliat şi regulile care vor exista în ziua votului pe 27 septembrie la alegerile locale.

„La nivelul secţiilor de vot urmează să fie stabilite prin ordin al Ministerului Sănătăţii, împreună cu MAI şi cu avizul AEP, va exista un ordin care va stabili regulile. Ele includ aspecte care privesc accesul şi modul în care se va desfăşura votul. Obligativitatea dezinfectării mâinilor la intrarea şi ieşirea din secţia de vot. Cartea de identitate va fi introdusă informatic .Alegătorul va primi ajutor în acest sens. Cei care au buletine vechi vor fi manipulate de lucrătorii din secţia de vot. Inclusiv portul măştii obligatoriu la toţi cei care participă la procesul de vot şi a celor care vin să voteze. Pentru manifestaţii şi adunări publice va fi un număr de maximum 100 de persoane în spaţii deschise, dar aplicându-se portul măştii, distanţarea şi celelalte aspecte ce ţin de igienă”, a explicat Arafat.

Raed Arafat a mai spus că recomandarea este ca alegătorul să vină cu mască, chiar dacă o poate obţine şi în secţia de votare.

„Va putea obţine alegătorul mască, dar recomandarea e să vină cu mască la secţia de vot. Dacă vine cu pixul pe care îl ţine în mână şi scrie, pentru semnătură poate să vină cu pixul de acasă şi să semneze cu el. Poate e mai bine aşa ca să nu se transmită între membrul comisiei şi alegător”, a completat Arafat.

Întrebat dacă va fi luată temperatura alegătorilor înainte de a intra în secţiile de votare, Arafat a răspuns: „Este triajul stabilit prin ordinul comun al Ministerului Sănătăţii. Ce e introdus în ordin va fi obligatoriu. Dacă o persoană nu vrea să poarte masca, nu i se permite accesul în secţia de votare. Ţi se permite accesul dacă porţi mască, dacă te dezinfectezi pentru că atingi pixul, ştampila când votezi. Apoi trebuie să te dezinfectezi înaintea de ieşirea din secţie, pentru a reduce la minim riscul de infectare cu noul coronavirus. Cine nu vrea să respecte regulile, atunci e posibil ca membrii comisiei să nu permită intrarea şi exercitarea votului”.