Raed Arafat le cere oamenilor să nu creadă informaţii din surse neconfirmate

Ştirile false legate de coronavirus au creat isterie printre români, astfel că, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, le recomandă românilor să nu ia în considerare decât anunţurile oficiale făcute de autorităţi.

RomaniaTV.net
25 feb. 2020, 10:59
Raed Arafat le cere oamenilor să nu creadă informaţii din surse neconfirmate

„Noi am solicitat populației să nu asculte nimic din ce vine pe social media și din surse neconfirmate”, a spus Raed Arafat.

Întrebat în ce fel va fi făcut anunţul dacă va exista un caz de coronavirus real în România, acesta a răspuns că „este acum un grup de comunicare care se construiește astăzi, au azi primele întâlniri și prin acest grup se va comunica. În momentul în care știm că este un caz și este confirmat 100%, o să-l comunicăm. Dacă cineva află pe surse, este treaba lui, dar nu se ia în considerare nimic de pe surse până nu este ieșită comunicarea oficială. Așa trebuie să învățăm să lucrăm în astfel de situații, pentru că altfel vom avea o mare problemă de gestionare a situațiilor de urgență și populația să fie indusă în eroare”. 

Citeşte şi: Coronavirusul a paralizat Italia. Imagini filmate cu drona deasupra zonelor aflate în carantină VIDEO

De asemenea, acesta le recomandă cetăţenilor să nu mai creadă toate ştirile care apar pe Internet, ci doar acele informaţii care vin din parte unor autorităţi specializate. „Până nu apare ceva de la Organizația Mondială a Sănătății, Centrul de control al bolilor din SUA (CDC), Centrul european de control al bolilor (ECDC), toate celelalte pot rămâne doar speculații. În momentul în care o entitate oficială vine și spune: asta merge, înseamnă că putem discuta”, a spus Raed Arafat.

De asemenea, din cauza isteriei, o cutie de măşti a ajuns să coste 100 de euro, din cauza faptului că se găsesc din ce în ce mai greu. Raed Arafat a declarat că „este un comportament extrem de deviat să ajungi să vinzi 50 de măști cu 100 de euro. O mască costa câțiva bani. La un moment dat o să vedem cum poate fi tratată legal această problemă”