Rareș Bogdan: OMV Petrom face un joc ca România să nu exporte gaze în 14 state din regiune

OMV Petrom încearcă să blocheze România să devină independentă energetic și să devină exportator de gaze pentru țările europene vecine, prin faptul că amână demararea exploatării perimetrului de gaze naturale Neptun Deep, a transmis europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL.

03 feb. 2023, 18:48
Rareș Bogdan: OMV Petrom face un joc ca România să nu exporte gaze în 14 state din regiune

Potrivit lui Rareș Bogdan, OMV Petrom încearcă să blocheze România să devină independentă energetic și să devină exportator de gaze pentru țările europene vecine, prin faptul că amână demararea exploatării perimetrului de gaze naturale Neptun Deep.

„OMV Petrom face un joc clar ca Romania sa nu devina independenta energetic si sa nu devina un jucator strategic, sa nu exporte in Cehia, in Ungaria, in Polonia, in Bulgaria.

OMV Petrom, la modul la care se comporta pe cel mai important atu al Romaniei….Neptun Deep este pentru noi, pastrand proportiile, ce a insemnat petrolul din zona Golfului pentru califate. Sunt atuuri pe care ni le-a dat Dumnezeu, ca sa fim jucatori in urmatoarea perioada.

Cat timp refuza sa inceapa investitia si sa inceapa sa scoata gaze care sa permita Romaniei sa fie furnizor pentru 14 state din regiune, statul roman trebuie sa ii ia la intrebari, indiferent cine e acolo”, a declarat Rareș Bogdan la Antena 3.

Citește și Rareș Bogdan, discurs în Parlamentul European despre extinderea Schengen: „Românii nu sunt fraierii Uniunii Europene”

În cazul proiectului Neptun Deep, decizia finală privind proiectul de investiție va fi luată la mijlocul lui 2023. Cristina Verchere, directorul general al OMV Petrom, a spus că proiectul e mai aproape ca oricând să ajungă la final.

„Intenţionăm ca decizia finală de investiţie să fie luată la mijlocul lui 2023, primul gaz urmând să fie produs în 2027. Mai avem doar câteva luni până la decizia finală de investiţie şi suntem mai aproape ca oricând de demarare a acestui proiect”, a explicat Verchere.

„Dacă ne uităm la analiza referitoare la Neptun, România va avea o poziţie de supra-aprovizionare şi atunci vor avea loc şi exporturi şi vrem să ne asigurăm că există infrastructura necesară şi vrem ca România să devină un actor regional pe piaţa de gaze. Dar prioritatea noastră rămâne România pe partea de aprovizionare”, a spus oficialul OMV Petrom.

Citește și Karl Nehammer dezamăgit de rezultatul alegerilor din Austria. Rareș Bogdan: „Opinia publică din Austria nu este împotriva aderării României la Schengen”

OMV Petrom deţine 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep şi este operatorul perimetrului. În august 2022, Romgaz a finalizat preluarea ExxonMobil România, care deţine restul de 50% din proiect.