Ploaia de luni din Bucureşti, în cifre:
– cantitatea medie de precipitaţii în 33 de ore a fost de peste 89 l/mp (mai mult decât media normală a lunii iulie, de 60 l/mp). Au fost zone cu 80 – 100 l/mp
– debitul maxim evacuat a depasit 246 mc/s (mai mare decat debitul mediu multianual al raului OLT – 190 mc/s)
– volumul de apa tranzitat prin sistemul de canalizare al orasului și caseta de sub Dambovita fost de peste 11,7 milioane mc de apă, egal cu valoarea maxima a volumului acumularii de la Lacul Morii
– a fost o ploaie cu probabilitatea de aparitie de peste o dată la 20 de ani
Compania Apa Nova, concesionarul serviciului de apă şi canalizare al Capitalei, a avut peste 800 de intervenţii in decurs de aproximativ 20 de ore, potrivit unui comunicat de presa. Pasajele subterane aflate in administrarea ANCAB au fost functionale si s-a reusit evitarea inundatiilor, iar acumularile de apa de pe artere au fost solutionate in decurs de cateva ore. Reteaua de canalizare a orasului a facut fata, chiar daca la limita intrarii sub presiune, spun reprezentantii Apa Nova.
Astfel de fenomene meteo extreme, care apar rar, fac prapad oriunde in lume, indiferent cum se numeste capitala asupra careia se abat. Niciun oras nu isi permite investitii de miliarde de euro si blocarea pentru ani de zile a traficului ca sa redimensioneze reteaua de canalizare pentru a face fata unor fenomene considerate exceptionale. De aceea, societatile de apa-canal se concentreaza pe optimizarea si modernizarea retelei existente si pe intretinerea corecta.
Caseta de sub Dambovita , readusa in 2015 la capacitatea completa de preluare a apelor colectate, a putut face fata debitului adus de ploaia de luni, chiar daca la limita. Volumul de apa evacuat a fost de peste 11 milioane metri cubi, capacitatea maxima a Lacului Morii.
In privinta apei care a inundat subsolurile cladirilor, reprezentantii Apa Nova spun ca multe dintre acestea nu aveau instalata clapeta anti-refulare, motiv ce a dus la inundarea lor. Clapeta se pozitionează pe instalatia interioara de canalizare, ce apartine proprietarilor de clădiri, deci este in sarcina acestora sa se asigure ca este functionala. Apa Nova are un program gratuit de consiliere a proprietarilor de imobile pentru montarea corectă a acestor dispozitive.