Reacţia Alinei Gorghiu, după ce proiectul ei privind închisoarea la domiciliu a stârnit controverse. „Este raţională respingerea”

Alina Gorghiu dă de înţeles că face un pas în lateral şi sugerează respingerea proiectului său legislativ privind închisoarea la domiciliu, pe care premierul Ludovic Orban l-a catalogat drept "o aberaţie". Senatorul PNL a explicat că într-un "context de emoţie şi teamă socială", acest proiect legislativ nu ar trebui să afecteze lupta Guvernului împotriva noului coronavirus.

RomaniaTV.net
03 apr. 2020, 18:18
Reacţia Alinei Gorghiu, după ce proiectul ei privind închisoarea la domiciliu a stârnit controverse. „Este raţională respingerea”

„În acest context de emoție și teamă socială, este rațională respingerea, în Camera Deputaților, a proiectului referitor la executarea la domiciliu a pedepsei închisorii. Subiectul nu trebuia să bruieze agenda și lupta guvernului împotriva coronavirusului”, a declarat Alina Gorghiu pentru postul B1Tv.

Deţinuţii condamnaţi la pedepse până la 7 ani de închisoare ar putea sta ACASĂ. Apare şi închisoarea de weekend – PROIECT

”La câte mesaje ați primit dumneavoastră, imaginați-vă câte mesaje am primit eu. Este foarte multă emoție în societate și soluția rațională, așa cum spunea și domnul Orban, este de respingere a proiectului”, a mai spus Gorghiu.

Ludovic Orban, despre proiectul privind închisoarea la domiciliu, iniţiat de Alina Gorghiu: „Este o aberaţie”

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că proiectul de lege privind executarea la domiciliu a pedepsei cu închisoarea, care a fost iniţiat de senatorul liberal Alina Gorghiu, este „o aberaţie”. Preşedintele PNL a anunţat că deputaţii liberali vor vota împotriva acestei iniţiative legislative.

„Este o aberaţie. E un proiect de lege care a fost iniţiat de un senator al nostru fără a avea acordul grupului parlamentar din Senat, dar mai ales fără a avea acordul conducerii PNL. PNL nu susţine acest proiect de lege, Guvernul pe care îl conduc este categoric împotriva acestui proiect de lege. Am dat mandat în camera decizională, Camera Deputaţilor, către grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor să voteze împotriva acestui proiect care este contrar liniei politice a PNL de alegerea mea ca preşedinte al PNL şi, de asemenea, în cazul în care va trece de Camera Deputaţilor, pentru că am văzut că la Senat au votat într-o veselie aproape toţi senatorii, îl vom ataca la CCR. Acest proiect este neavenit, este un proiect care nu are nimic de-a face cu politica penală a statului român în viziunea Guvernului pe care îl conduc, este un proiect care pare să ofere soluţii unor oameni certaţi cu legea şi nicidecum să ofere o soluţie pentru problemele existente la ora actuală în România”, a declarat, Ludovic Orban, conform Agerpres.

Ce prevede proiectul privind închisoarea la domiciliu

Persoanele condamnate la pedeapsa închisorii pentru care s-a dispus executarea acesteia la domiciliu vor fi supravegheate în permanenţă prin intermediul unei brăţări electronice – prevede un proiect de lege votat marţi de senatori într-o şedinţă de plen online.

Senatorul PNL Alina Gorghiu, iniţiator al propunerii, a declarat că este un proiect care reprezintă creionarea cadrului legal necesar pentru a putea fi implementată monitorizarea persoanelor condamnate cu dispozitive electronice.

Potrivit proiectului, instanţa poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii: pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani; infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare; infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii; în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.