–Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că nu vrea ca negocierile pentru Brexit să fie întârziate de aceste alegeri. ”Din punctul de vedere al Comisiei Europene, putem începe negocierile şi mâine dimineaţă. În primul rând, trebuie să ajungem la un acord în privinţa condiţiilor despărţirii, iar mai apoi să proiectăm natura viitoarelor relaţii. Sper ca rezultatul acestor alegeri să nu producă un impact major asupra acestor negocieri pe care vrem să le începem cât mai curând”, a declarat Juncker.
– Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate a UE, Federica Mogherini, a declarat că Marea Britanie nu are o strategie clară în privinţa Brexitului. Mogherini s-a declarat nemulţumită de faptul că, la un an după referendum, Uniunea Europeană nu ştie care este viziunea Guvernului britanic despre condiţiile în care ar trebui să se producă Brexitul.
– Carld Bildt, fost prim-ministru al Suediei şi în prezent preşedinte al Institutului Consiliul European pentru Relaţii Externe (European Council on Foreign Relations), a declarat că aceste alegeri generează şi mai multă incertitudine în Marea Britanie. ”Acesta este preţul plătit pentru lipsa de viziune”, a adăugat Bildt.
Citeşte şi Liderul democraţilor unionişti vrea să formeze o majoritate cu conservatorii Theresei May
– Guy Verhofstadt, preşedintele Grupului ALDE din Parlamentul European, a criticat decizia prim-ministrului Theresa May de a organiza alegeri anticipate, spunând că negocierile pentru Brexit au devenit şi mai complicate.
O atitudine conciliatoare a avut-o responsabilul UE pentru negocierile cu Marea Britanie, Michel Barnier. ”Negocierile pentru Brexit trebuie să înceapă doar când Marea Britanie este pregătită”, a declarat Barnier.
Noul Guvern de la Londra va avea responsabilitatea negocierilor dintre britanici şi Blocul comunitar. Dincolo de pierderea drepturilor civice, a avantajelor comerciale şi economice asociate apartenenţei la UE, cea mai mare problemă pentru noul Guvern îl reprezintă riscul destrămării Marii Britanii, în contextul intenselor apeluri separatiste ale Scoţiei şi Irlandei de Nord.