La solicitarea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, prefecții au transmis informări cu privire la modul în care autoritățile locale au pus în aplicare prevederile Legii 165/2013 în cursul anului 2014. ANRP era interesată de stadiul evaluărilor notificărilor primite de către primării privind posibil restituiri, mai ales că o parte dintre primării aveau obligaţia să soluţioneze toate cererile de restituire până la 1 ianuarie 2015.
Răspunsul primit de la primăria Oradea i-a pus pe gânduri pe cei de la ANRP care tocmai au primit de la angajaţii lui Ilie Bolojan „o lecţie” de eficienţă funcţionărească: 155 de dosare soluţionate de pe o zi pe alta, zile despărţite de noaptea de Revelion 2015.
Primăria din Oradea prezintă nu doar numărul dosarelor aflate în curs de soluţinare la 1 ianuarie, respectiv 31 decembrie 2014, dar şi pe cel de la 1 ianuarie 2015, adică o zi mai târziu. De bunăvoie şi nesilit de nimeni, primarul Bolojan scrie că în ultima zi din 2014 avea în lucru 552 de dosare de restituire, iar a doua zi, doar 397. „Cu alte cuvinte, Primăria Oradea a sărbătorit trecerea dintre ani soluționând 155 de dosare de retrocedare”, constată cei de la ANRP într-un comunicat de presă din care răzbate invidia de a fi surclasaţi atât de categoric la eficienţă.
Probabil că în primăria din Oradea, angajaţii au început ziua de 31 decembrie cu Pluguşorul, apoi au năboit asupra vrafului de dosare, iar până la ciorba de potroace de a doua zi dimineaţa au dat gata 155 de cereri, înainte de a dansa Periniţa ce a marcat sfârşitul programului. Între un dosar şi altul, s-au servit salata boeuf, sarmalele, cârnaţi, caltaboşi etc.
Scenariul nu li s-a părut plauzibil celor de la ANRP aşa că a cerut prefecţilor să ia măsuri împotriva primăriilor care nu respectă legea. „Trecând peste amuzamentul provocat de astfel de raportări ale unora dintre autoritățile locale, ANRP atrage atenția că problematica restituirilor nu cade doar în răspunderea autorităților guvernamentale, ci și în a celor de la nivel local (…) Având în vedere faptul că termenul în care o parte dintre autoritățile locale aveau obligația să soluționeze toate cererile de restituire s-a împlinit la data de 1 ianuarie 2015, ANRP solicită prefecților să ia măsurile stabilite prin Legea 165/2013„, se arată în comunicatul Autorităţii.
În replică, municipalitatea orădeană se apără susţinând că este vorba de o eroare de redactare fiind vorba nu de 1 ianuarie, ci de 21 ianuarie. „Considerăm că gestul ANRP de a da un comunicat de presă redactat într-un stil ironic la adresa unei alte instituţii denotă nu doar lipsă de seriozitate, dar şi de profesionalism. Este inadmisibil ca o instituţie aflată în subordinea Guvernului României, care se confruntă cu probleme grave, conducerea sa fiind practic demisionară, să emită comunicate de presă „glumeţe”, în care ia peste picior o altă instituţie a statului român”, se arată în comunicatul primăriei.