Reexaminarea legii privind eliminare a 102 taxe, respinsă de comisiile Senatului

Comisia de cultură şi comisia de buget au respins marţi, cu majoritate de voturi, reexaminarea legii privind eliminarea a 102 taxe, împotriva cererii preşedintelui Iohannis votând senatorii PSD, ALDE şi UDMR.
Iulian Tudor
27 dec. 2016, 12:28
Reexaminarea legii privind eliminare a 102 taxe, respinsă de comisiile Senatului

Comisia de cultură, convocată în şedinţă la ora 15:00, a dat aviz negativ cererii de reexaminare formulate de preşedintele Iohannis împotriva legii privind eliminarea a 102 taxe. Împotriva solicitării şefului statului au votat senatorii PSD, ALDE şi UDMR iar în favoare cei de la PNL, USR şi PMP.

De asemenea, comisia de buget a Senatului, convocată pentru ora 15:30, a dat raport de respingere a reexaminării, şi a trimis în plenul Senatului legea exact în forma adoptată iniţial de Parlament. Majoritatea PSD, ALDE, UDMR s-a impus şi aici, înregistrându-se şapte voturi împotriva cererii formulate de preşedintele Iohannis. Doar senatorul PNL, Florin Câţu a votat în favoarea cererii de reexaminare, în vreme ce reprezentanta USR, Ramona Nicoleta Dinu, a votat alături de PSD, ALDE şi UDMR.

Reexaminarea va fi dezbătută la ora 16:00 de către plenul Senatului, urmând să fie supusă apoi votului final.

Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, decizia finală aparţinând Camerei Deputaţilor care este decizională.

CITEŞTE ŞI: Dragnea: Majoritatea parlamentară va vota din nou legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului, pe 23 decembrie, reexaminarea legii care elimină 102 taxe, avertizând asupra riscurilor cu care s-ar putea confrunta serviciile publice de presă în cazul anulării taxei radio-tv şi explicând că reexaminarea se impune în pofida deciziei de constituţionalitate a CCR.

Klaus Iohannis argumentează, în cererea de reexaminare, că deşi există o decizie a CCR de constituţionalitate a legii, reexaminarea trimisă de el se referă la politicile fiscal-bugetare ale statului, precum şi „concretizarea acestora”, care sunt atribute ale Parlamentului, astfel încât se impune o reanalizare a acesteia de către Legislativ „sub aspectul efectelor resimţite de cetăţen”.

Preşedintele subliniază că eliminarea taxelor şi simplificarea procedurilor în raporturile dintre cetăţeni şi autorităţi sunt deziderate ale societăţii, dar realizarea lor implică şi adoptarea unor „măsuri legislative coerente, eficiente, predictibile şi, în acelaşi timp, responsabile”.

„Înlocuirea unei plăţi directe cu una indirectă, precum şi absenţa unor măsuri legislative conexe, de natură să conducă la realizarea unor servicii publice de calitate, ar putea face ca simpla eliminare a taxelor prevăzute de legea transmisă la promulgare să conducă, pe lângă efectul deplasării poverii fiscale de la beneficiarii acestor servicii către toţi contribuabilii, persoane fizice şi juridice, şi la consecinţa accentuării disfuncţionalităţilor serviciilor publice”, avertizează preşedintele.

Iohannis atrage atenţia şi asupra taxei radio-tv, afirmând că problemele posturilor publice „sunt vechi şi sistemice” şi se datorează, în principal, cadrului legislativ actual, astfel încât discuţia nu poate fi redusă doar la problema eliminării acestei taxe.

„Modul de finanţare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune este în directă legătură cu funcţionarea acestora, iar argumentul cel mai elocvent în acest sens este chiar interesul pe care această măsură legislativă l-a suscitat în spaţiul public. Din această perspectivă, considerăm că stabilirea surselor de finanţare a serviciilor publice de radio şi televiziune sunt aspecte ce trebuie să facă obiectul unor dezbateri autentice în forul legislativ”, scrie Iohannis către Parlament.

Preşedintele cere o reformă „autentică” a modului de funcţionare a acestor servicii publice.

„(Eliminarea taxei radio-tv – n.r.) poate genera noi probleme, ce se adaugă celor deja existente. Astfel, reducerea surselor proprii de finanţare în detrimentul creşterii ponderii sursei publice pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi dezvoltare poate conduce la noi probleme legate inclusiv de statutul salariaţilor şi modalitatea de salarizare a acestora ori poate pune chiar pune în discuţie independenţa editorială”, mai scrie Iohannis.

Klaus Iohannis atrage atenţia şi asupra faptului că legea nu poate fi promulgată în actuala formă, pentru că banii pentru susţinerea TVR şi radioului public fără taxa radio-tv nu sunt cuprinşi în bugetul pentru 2016, iar bugetul pe 2017 nu este încă aprobat, astfel încât, în această situaţie tranzitorie, „prin intrarea în vigoare a legii aflate la promulgare cele două servicii publice de radio şi televiziune s-ar putea confrunta cu dificultăţi suplimentare”.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vinerea trecută, că va retrimite la Parlament legea care elimină 102 taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-tv.

„Eu voi trimite această lege înapoi în Parlament. Nu cred că este bine să se renunţe fără o discuţie aprofundată, aşezată. (…) Dacă noul Parlament va discuta această chestiune şi va lua o decizie, fie de renunţare la taxă, fie de păstrare a taxei, atunci sigur îmi va trimite legea în forma în care se va considera atunci şi o voi promulga”, a anunţat Iohannis.

Curtea Constituţională a decis, vineri, că această lege este constituţională.

Sesizarea privind legea a fost făcută de seful statului, care a susţinut că încalcă normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi pe cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi pe cele care guvernează bugetul public naţional.

După decizia Curţii, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că ceea ce este bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituţional.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Comuna din România care a luat fața bucureștenilor sau a timișorenilor. E prima localitate din țară în care toate locuințele vor fi încălzite cu energie geotermală
Capital.ro
Adio, maestre! S-a mai stins unul din marii noștri actori. A părăsit scena vieții după 40 de ani de aplauze
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ținutul care a fost al României pentru o scurtă perioadă. Ce spun localnicii despre țara noastră
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație