Cu zece zile înaintea acestui vot, proporția cetățenilor elvețieni cu drept de vot favorabili noii legi privind informațiile se menține la nivelul de 58%, în timp ce 39% intenționează să se pronunțe contra noului act normativ. O proporție de 3% dintre cei intervievați sunt indeciși.
Dacă majoritatea elvețienilor acceptă nouă lege, atunci ea le va permite serviciilor secrete elvețiene — numai dacă gravitatea unei amenințări concrete justifică acest lucru — să asculte, înregistreze și analizeze comunicații private. Aceste măsuri vor fi supuse controlului judiciar și politic, informează Agerpres.
De asemenea, autoritățile vor putea utiliza echipamente de localizare și supraveghere, se vor putea infiltra în rețelele informatice și vor putea efectua percheziții asupra locuințelor, vehiculelor și bagajelor.
Guvernul de la Berna estimează, pe baza aprecierii actuale a riscurilor, că serviciile de informații nu vor recurge la asemenea măsuri decât în circa 10 cazuri pe an.
Legea în cauză a fost acceptată de parlament în 2015, dar o alianță, formată din socialiști, ecologiști și formațiuni precum Partidul Piraților, a cerut organizarea unui referendum pe acest subiect.