REFERENDUM ÎN GRECIA: Grecii decid dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării

REFERENDUM ÎN GRECIA. Grecii decid duminică, printr-un referendum, dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării sau nu. Rezultatul este foarte strâns, tocmai din acest motiv emoţiile sunt foarte mari. Toate sondajele de opinie au arătat că cele două tabere, pro şi contra-europene, sunt aproape la egalitate. Urnele se închid la ora 19,când va fi prezentat şi primul exitpoll. În jurul orei 21 sunt aşteptate şi primele rezultate. 
Alina Costache
05 iul. 2015, 05:34
REFERENDUM ÎN GRECIA: Grecii decid dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării

REFERENDUM GRECIA. Zeci de mii de greci au venit în ţară, din străinătate, pentru a vota la referendum. Pragul de 40% necesar validării referendumului a fost atins deja la ora 16.00. Guvernul de stânga, condus de Alexis Tsipras, i-a încurajat pe oameni să spuna „NU” austerităţii. Totuşi, aceasta opţiune ar putea pune în pericol locul Greciei în zona euro. Nu este clar ce se va întâmpla în cazul unui răspuns negativ al grecilor la scrutin.

Băncile au avertizat că mai au bani până luni, când, conform promisiunilor guvernului, ar urma să se redeschidă. Deşi şi-a manifestat dezaprobarea faţă de guvernul Tsipras, şeful parlamentului european, Martin Schulz, a spus că Europa nu îi va „părăsi” pe greci, indiferent de rezultatul referendumului, şi le va acorda împrumuturi de urgenţă, pentru o perioadă scurtă de timp însă.

Primit ca un superstar la secţia de votare din nordul Atenei, premierul grec Alexis Tsipras s-a jucat puţin cu jurnaliştii înainte să depună buletinul de vot în urnă. El a mimat de mai multe ori introducerea buletinului, pentru a fi fotografiat. La ieşirea de la urne, tonul lui a fost unul serios.

„Astăzi, poporul grec îşi ia soarta în mâini. Grecii vor deschide un drum pentru toate popoarele, o reîntoarcere către valorile fundamentale ale Europei”, a spus Tsipras în ziua referendumului. Încrezător în succesul taberei „Nu”, el a afirmat că astăzi democraţia va câştiga în faţa fricii.

Potrivit ultimelor sondaje, cele două tabere sunt umăr la umăr, la o distanţă de doar un procent, iar diferenţa o vor face tinerii, spun analiştii citaţi de „The Guardian”. Majoritatea, însă, înclină să pună ştampila pe „Nu”, fiind afectaţi grav de măsurile de austeritate.

După Tsipras, a venit rândul ministrului grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, să voteze.

Fiindcă preconizează un rezultat negativ la referendum, grecii au golit încă de zilele trecute magazinele, transmite France Presse. Aproape toate produsele alimentare neperisabile au fost cumparate.

În toată ţara au fost deschise aproape 5.000 de secţii de votare, iar urnele se închid la ora 19. Cele două tabere, pro şi antiausteritate, sunt umăr la umăr, aşa că diferenţa o fac indecişii. 

Premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, a decis organizarea unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării. Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendumul programat duminică. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă plata către FMI.

REFERENDUM GRECIA: 44,1% dintre greci ar vota DA, 43,7%, în favoarea unui răspuns „Nu”

REFERENDUM GRECIA: Întrebarea care va fi adresată la referendumul programat duminică este următoarea: Ar trebui acceptat acordul, care a fost prezentat de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional în Eurogrup pe 25.06.2015 şi cuprinde două părţi, care constituie propunerea lor unificată?

Primul document are titlul „Reforme pentru completarea programului curent şi nu numai”, iar al doilea „Analiză preliminară a sustenabilităţii datoriei”.

Prima căsuţă pe buletinul de referendum este „nu”, iar a doua „da”.

Creditorii internaţionali cer Greciei reforma pensiilor, modificarea legislaţiei muncii şi reducerea deficitului bugetar.

Grecia va intra în incapacitate de plăţi, la 1 iulie, prin neachitarea unei tranşe de 1,6 miliarde de euro către FMI.

Grecia, retrogradată la „CCC-” de S&P din cauza referendumului

Ministrul elen al Finanţelor, Yannis Varoufakis, a pledat pentru respingerea condiţiilor creditorilor, acuzând de „terorism” Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie de incapacitate de plăţi nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime. Deocamdată, Grecia nu va intra oficial în incapacitate de plăţi doar pentru că Fondul Monetar Internaţional oferă unei ţări aflate în default tehnic o lună până la constatarea oficială a situaţiei. Practic însă, pieţele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventă. Grecia deţine recordul privind amploarea unei incapacităţi de plată a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolvenţei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) în anul 2008.

Criza din Grecia: Scenarii pentru perioada post-referendum

„Sărbătorim victoria democrației, Grecia trimite un mesaj de demnitate, nimeni nu are dreptul să amenințe cu divizarea Europei”, a declarat de la tribună Alexis Tsipras în fața a peste 25.000 de persoane care manifestau împotriva noilor măsuri de austeritate propuse de creditorii țării, UE și FMI, aflate în centrul referendumului.

„Dăm o șansă Europei să revină la democrație, trimitem un mesaj de speranță popoarelor Europei”, a afirmat prim-ministrul cerând alegătorilor „să depășească teama și șantajul”.

Viitorul Guvernului grec condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras este incert după referendumul pe tema măsurilor propuse de creditorii internaţionali, existând riscul ca alegerile anticipate să devină inevitabile, afirmă experţi citaţi de site-ul cotidianului The New York Times.

„Indiferent dacă grecii vor accepta sau vor respinge măsurile creditorilor străini, controlul Guvernului Alexis Tsipras asupra puterii va fi afectat mai mult decât a calculat primul-ministru”, comentează cotiodianul The New York Times.

REFERENDUM GRECIA. Yanis Varoufakis: „Schauble îşi dorea un Grexit încă din 2012”

Deteriorarea stării unei economii dependente de importuri va genera o scădere rapidă a susţinerii populare pentru Guvern, iar convocarea alegerilor parlamentare ar putea deveni inevitabilă”, afirmă Dimitri Sotiropoulos, profesor de Ştiinţe politice la Universitatea din Atena.

„Guvernul Tsipras nu are încredere în Uniunea Europeană şi în Fondul Monetar Internaţional, iar aceste entităţi au o încredere şi mai redusă în Tsipras”, subliniază Sotiropoulos.

„Un vot negativ ar fi o victorie a Guvernului. Dar cu astfel de victorii nu se poate supravieţui, pentru că sunt necesare fonduri pentru a repune în funcţiune economia Greciei”, apreciază expertul.

„Un vot afirmativ la referendum va ridica semne mari de întrebare asupra mandatului premierului Tsipras, care ar putea fi obligat să extindă coaliţia guvernamentală”, apreciază analistul politic George Sefertzis.

„Declinul politic al lui Alexis Tsipras va fi la fel de rapid şi dacă majoritatea grecilor vor respinge planul creditorilor, dat fiind că nu va avea mult timp la dispoziţie pentru a salva ţara de la colaps economic”, argumentează Sefertzis.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a promis vineri seară poporului elen că va ajunge la un acord cu instituţiile financiare internaţionale în cel mult 48 de ore după referendumul de duminică, indiferent de rezultat. „Vom ajunge la un acord cu creditorii internaţionali în cel mult 48 de ore după referendum, indiferent de rezultat”, a promis Tsipras într-un discurs televizat. „Cu cât va fi mai mare proporţia celor care resping măsurile creditorilor, cu atât mai bun va fi acordul. Dacă majoritatea grecilor vor vota afirmativ, propunerile creditorilor vor fi transpuse în lege”, a promis Tsipras.

DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Spynews
Tzancă Uraganu, momente de tandrețe, în mașină, cu Laura Vass! Cum i-au surprins la ceas de seară, paparazzii Spynews.ro
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Mașina specială care va fi lansată în curând în România. Puțini au auzit de acest brand
Capital.ro
Anunț pentru cei cu cont la bancă. Decizie istorică, se dau banii înapoi. Taxe declarate nepermise
Playtech.ro
Cum se calculează pensia dacă ai contribuit în două țări diferite. Cât contează anii lucrați în străinătate
DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Adevarul
Guvernul n-a renunțat la ideea de a trimite un emisar special în SUA. Cine e favorit SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Jo susține că ar fi fost amenințată de Gheboasă: “Lasă că ne întâlnim noi…”. Motivul banal din care a început totul
Spynews
Horoscopul lunii aprilie, cu astrologul Remus Ionescu. Ce se întâmplă în viața fiecărei zodii
Evz.ro
Ziua păcălelilor. Cea mai tare farsă din timpurile moderne. Cum se distrează românii
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
A apucat doar să mai strige. Șeful Salvamont Predeal ar fi suferit un infarct după ce a fost atacat de urs chiar pe stradă
Cancan.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, prima apariție publică de la moartea afaceristului! Unde a apărut Mihaela Botezatu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ordin UE. Kit de supraviețuire pentru 3 zile. Românii trebuie să pună și bani numerar deoparte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
GALERIE FOTO 30 de ani de la catastrofa aviatică de la Balotești. Cum e păstrată memoria victimelor la locul accidentului
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Taxa ascunsă pe care o suportam toți. Tarifele vor exploda
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cifrele lui Nicușor spun lucruri trăsnite: ce facem, ne ducem după „fenta” cu Ponta?