Procurorii au cerut prelungirea mandatului de arestare chiar dacă mandatul în vigoare expiră abia pe 15 ianuarie. Dosarul a fost înaintat instanței cu o săptămână înainte de Anul Nou. Atunci, în cadrul unei conferințe de presă, procurorul de caz Adriana Bețișor declara că Vlad Filat riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat
‘Spectacolul continuă. Mă declar nevinovat’, a declarat Filat după decizia de marți a judecătoriei sectorului Buiucani din Chișinău. La rândul său, avocatul fostului premier, Igor Popa, susține că decizia este una ‘nulă și va fi contestată la Curtea de Apel’.
Inițial, acuzarea, prin vocea procurorului general, Corneliu Gurin, afirma că Vlad Filat ar fi fost implicat în cazul devalizării Băncii de Economii a Moldovei (BEM), fiind avansată o sumă de 250 de milioane de dolari, însă ulterior procurorul de caz Adriana Bețișor a anunțat că fostul premier ar fi beneficiat de favoruri financiare în valoare de 800 de milioane de lei (40 de milioane de euro) de la omul de afaceri Ilan Shor. De asemenea, procurorii susțin că Vlad Filat ar mai fi primit de la Shor servicii de transport aviatic în valoare de 1,5 milioane de lei și alte 1,8 milioane pentru servicii hoteliere, informează Agerpres.
Vlad Filat continuă să respingă aceste acuzații și susține că este vorba despre o răfuială politică în spatele căreia s-ar afla Vladimir Plahotniuc, om de afaceri și finanțator al Partidului Democrat.
Scandalul BEM, care a fost urmată de demisia guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț, printr-o moțiune de cenzură inițiată de socialiști și comuniști și votată și de democrații ce făceau parte din coaliția guvernamentală proeuropeană, a dus la o gravă criză politică în Republica Moldova.
După ce candidatul desemnat de președintele Nicolae Timofti pentru funcția de premier, Ion Sturza, nu a trecut de parlament, din lipsă de cvorum, în presă au apărut speculații conform cărora tocmai Vlad Plahotniuc ar putea fi propus pentru funcția de premier.