România a ratat șansa aderării la Schengen și pentru următorii ani. Eugen Tomac: „Nu intrăm în 2023 și nici în 2024, ca să fie lucrurile clare”

România nu va fi primită în spațiul Schengen nici în 2023, nici în 2024, a declarat ferm Eugen Tomac, europarlamentar PMP, fiindcă „Austria blochează România, Olanda blochează Bulgaria, iar noi nu intrăm separat”.

16 ian. 2023, 23:11
România a ratat șansa aderării la Schengen și pentru următorii ani. Eugen Tomac: „Nu intrăm în 2023 și nici în 2024, ca să fie lucrurile clare”

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac spune că România a ratat aderarea la Schengen nu mai are nicio soluție nici pentru următorii ani.

„Nu intrăm în 2023 şi nu intrăm nici în 2024, ca să fi lucrurile clare. Nu intrăm, nu avem nicio opţiune, din păcate”, a spus Eugen Tomac, luni seară, în emisiunea Talk News de la PrimaTV.

Europarlamentarul a afirmat că nu înțelehe de ce Consiliul Uniunii Europene „se scaldă într-o secretomanie incredibilă”, pentru că încă nu a publicat minuta Consiliului JAI din 8 decembrie 2022, prin care România și Bulgaria au ratat șansa aderării la Schengen.

Citește și Marcel Ciolacu, reacţie dură vizavi de aderarea României la Schengen: „Nu poţi să ai pretenţii de a fi jucător regional când până acum, toată politica externă, ai dormit pe bancheta din spate a Europei”

În opinia lui, Guvernul Ciucă greșește fiindcă nu atacă decizia Consiliului JAI la Curtea Europeană. „Este inacceptabil să nu pui în mişcare un întreg mecanism pentru a obţine ceea ce ne trebuie de drept”, a mai spus europarlamentarul.

”De ce întârzie această minută şi de ce statul român, prin ministerul de Interne, pentru că ei au reprezentant acolo, permite acest lucru, greşeşte enorm”, a spus Eugen Tomac, care a mai precizat că, în cazul în care preşedintele Iohannis se hotărâşte să atace la Curtea Europeană de Justiţie Consiliul UE nu o va putea face pentru că nu va mai fi timp.

Citește și Bulgaria ar putea intra în Schengen în data de 1 octombrie 2023. Anunțul ministrului bulgar de externe

Austria blochează România, Olanda blochează Bulgaria, iar cele două țări nu vor intra separat, a mai explicat europarlamentarul.

”Dialogul politic va continua însă cunoscând mecanismele, îmi este clar că nu vom intra în spaţiul Schengen în acest an, pentru că s-au împărţit rolurile bine, Austria blochează România, Olanda blochează Bulgaria, iar noi nu intrăm separat, ar fi un dezastru şi pentru noi şi pentru bulgari să încercăm să intrăm separat, pentru că ar complica şi mai mult negocierile”, a afirmat Tomac.