România, furnizor de armament pentru Siria şi Yemen. Cum funcţiona CARACATIŢA. Reacţia MAE

Mai multe ţări est-europene, inclusiv România, au vândut arme de peste un miliard de euro care au ajuns în Siria şi Yemen, potrivit unei anchete realizate de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) şi Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi publicate de The Guardian.
Romania TV
27 iul. 2016, 19:23
România, furnizor de armament pentru Siria şi Yemen. Cum funcţiona CARACATIŢA. Reacţia MAE

Arme de 1,2 miliarde de euro au ajuns în ultimii ani în Orientul Mijlociu, de unde se ştie că ulterior ajung în Siria. Printre ţările care au furnizat în Orientul Mijlociu se numără şi România şi Bulgaria, ţări care au livrat circa 4.700 de tone de arme, inclusiv mitraliere, lansatoare de rachete şi arme antitanc, gloanţe, mortiere, grende, rachete şi explozibili. Toate acestea ajungeau la baze militare din Iordania şi Turcia, de unde au fost trimise apoi în Siria şi Yemen, potrivit raportului.

O parte din acest arsenal a fost livrat cu ajutorul Statelor Unite, ultimul transport cu o navă închiriată de SUA plecând din Bulgaria pe 21 iunie, cu o încărcătură de 17.000 de tone de material neidentificat, probabil arme, către un port neprecizat la Marea Roşie.

Potrivit Comandamentului pentru Operaţiuni Speciale al armatei SUA (SOCOM), ar fi fost vorba de „muniţie destinată susţinerii Operaţiunilor Speciale şi misiunilor lor din lume”, dar şi „forţelor străine partenere”.

Potrivit documentelor aflate la baza raportului, mii de puşti de asalt, obuze de mortieră, lansatoare de rachete şi mitraliere au ajuns din Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia şi România în Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite şi Turcia, recunoscute ca fiind principalele pieţe de armament pentru Siria şi Yemen. Toate contractele au fost semnate în ultimii patru ani, în condiţiile în care, înainte de izbucnirea războaielor civile din cele două ţări vânzările de arme din Europa de Est şi din Balcani către Peninsula Arabă erau aproape inexistente.

Valoarea totală a armelor şi muniţiilor vândute după 2012 de cele opt ţări din centrul şi estul Europei Arabiei Saudite se ridică la 806 milioane de euro. Exporturi în valoare de 155 de milioane de euro au ajuns în Iordania, altele de 135 de milioane de euro – către Emiratele Arabe Unite şi armament în valoare de 87 de milioane de euro a fost livrat către Turcia. Aceste tranzacţii au fost aprobate, potrivit raportului, de Guvernele din ţările exportatoare în ciuda temerilor că armele ar putea ajunge în mâinile opoziţiei armate siriene sau chiar ale teroriştilor, ceea ce contravine legislaţiilor naţionale, europene şi acordurilor internaţionale.

De altfel, arme şi muniţie est-europeană au fost identificate în înregistrări video şi în fotografii publicate pe reţelele de socializare de unităţi ale rebelilor sirieni susţinuţi de Occident, dar şi de mişcări jihadiste precum Statul Islamic, Ansar al-Sham, Frontul al-Nusra (afiliat al-Qaida) şi facţiunile rebele din Yemen.

Exporturile către aceste zone de conflict au continuat până în prezent, o parte dintre arme fiind fabricate chiar în anul 2015. Patrick Wilcken, reprezentant al Amnesty International, a subliniat că „transferurile sunt ilegale în baza (…) legilor internaţionale şi ar trebui să înceteze imediat”, în timp ce raportorul Parlamentului European privind armele, Bodil Volero, a avertizat că cel puţin o parte dintre transferuri au încălcat, probabil, directivele UE.

MAE: România respectă cu strictețe cele mai înalte standarde de control al exporturilor de produse militare

România respectă cu strictețe cele mai înalte standarde de control al exporturilor de produse militare, standarde cuprinse în legislația internă, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat furnizat ca urmare a informaţiilor din presa internaţională cu privire la exporturi de armament din țări central și est-europene către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania și Turcia.

„România respectă cu strictețe cele mai înalte standarde de control al exporturilor de produse militare, standarde cuprinse în legislația internă, în care sunt reflectate angajamentele internaționale asumate de țara noastră ca membru al UE, NATO, ONU și OSCE, precum și ca stat parte la Tratatul privind comerțul cu arme (ATT)”, afirmă MAE.

Potrivit sursei citate, Autoritatea națională de control aprobă licențele de export în urma unei analize riguroase.

„Autoritatea națională de control aprobă licențele de export în urma unei analize riguroase din perspectiva criteriilor cuprinse în Poziția Comună 2008/944/PESC și în ATT și numai în baza prezentării unor asigurări primite din partea utilizatorilor finali, angajamente certificate și de autoritățile competente din țările de destinație. Aceste asigurări cuprind, între altele, certificate internaționale de import, certificate de utilizare finală, confirmări de livrare, clauze de re-export”, se arată în comunicatul MAE, care adaugă că produsele militare exportate de România sunt cuprinse în rapoartele anuale și trimestriale prezentate pe www.ancex.ro.

„Subliniem că toate produsele militare exportate de țara noastră sunt cuprinse în rapoartele anuale și trimestriale prezentate pe pagina electronică www.ancex.ro și care, de asemenea, sunt transmise la UE, ONU sau OSCE. În esență, aceste rapoarte prezintă valoric și cantitativ exporturile românești de componente, produse și echipamente militare”, susține MAE.

Potrivit MAE, România va participă la orice investigație privind trasabilitatea unor arme ce ar putea să provină din țara noastră.

„În conformitate cu standardele de control practicate, România participă cu promptitudine la orice investigație privind trasabilitatea unor arme ce ar putea să provină din țara noastră”, se arată în comunicatul citat.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cozonacii din supermarket. Te îngrozești dacă le citești eticheta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți