Valorile prezentate marți de oficiali ai Comisiei Europene în cadrul unei conferințe dedicate siguranței rutiere indică o ameliorare ușoară a situației din România, față de 2010, an în care au existat 117 decese pe șosele.
România înregistrează a doua poziție europeană în topul deceselor fiind devansată doar de Bulgaria.
Țările cel mai bine plasate din acest punct de vedere sunt Suedia, cu 27 decese la un milion de locuitori, Marea Britanie cu 28 de decese. Cu excepția țării noastre și a Bulgariei, alte țări cu număr mare de decese sunt: Letonia (80 de decese la un milion de locuitori), Polonia cu 79 decese, Grecia cu 75 decese.
Țările care au înregistrat o ameliorare substanțială în perioada 2010-2016 sunt Portugalia (scădere de 40%). Malta a înregistrat, dimpotrivă, o creștere de 69%. La nivelul Uniunii scăderea medie înregistrată a fost de 19%. În 2016 numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a fost de 25.500.
Potrivit cifrelor prezentate marți, peste jumătate din accidente, respectiv 55% au avut loc în mediul extraurban, 37% au avut loc în zonele urbane și doar 8% pe autostrăzi. Șoferii și pasagerii lor au fost subiecții a 46% din accidentele rutiere, pietonii a 21% dintre acestea, motocicliștii la 14%, iar bicicliștii la doar 8%.
Cum se explică poziția „fruntașă” a României
Ponderea ridicată a deceselor rutiere în România față de restul UE impune anumite precizări. Nu întotdeauna explicația este caracterul mai impetuos al șoferilor români sau bulgari.
Un prim factor explicativ este lipsa autostrăzilor. Comisia Europeană arată că doar o mică parte a deceselor au loc în accidente pe autostrăzi căci pe acestea foarte puțin accidente sunt frontale, cele mai periculoase. Lipsa autostrăzilor în România face ca o bună parte a traficului să aibă loc pe șosele pe care sensurile de circulație nu sunt separate fizic, fapt pentru care coliziunile sunt frontale și, în consecință, grave.
Pe de altă parte, lucrările de reparații prost semnalizate, gropile, inovațiile Companiei de Drumuri cum ar fi parapeți separatori de sens pe drumuri fără giratorii sau insule nesemnalizate, neiluminate în mijlocul drumului, sunt alte posibile cauze.
Starea tehnică necorespunzătoare a vehiculelor, precum lămpile arse, farurile prost reglate și lipsa verificărilor tehnice din partea Poliției, toate acestea pot fi considerate alți factori cauzatori de accidente, scrie digi24.ro.