România, pe ultimul loc în UE în domeniul inovării

Suedia este, din nou, lider în domeniul inovării în UE, fiind urmată de Danemarca, Finlanda, Olanda, Marea Britanie şi Luxemburg, în timp ce România ocupă ultimul loc, arată datele din tabloul de bord european privind inovarea 2018, realizat de Comisia Europeană (CE).
Romania TV
22 iun. 2018, 11:16
România, pe ultimul loc în UE în domeniul inovării

În raportul publicat vineri se arată că performanţa UE în materie de inovare continuă să se îmbunătăţească, dar că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a asigura competitivitatea Europei pe plan mondial. România este considerată un inovator modest, iar din 2010 performanţele ţării sunt în scădere. Punctele forte ale României sunt mediul prietenos cu inovaţiile şi efectele asupra vânzărilor, în timp ce punctele slabe sunt inovatorii şi investiţiile firmelor.

În fiecare an, CE publică o evaluare comparativă a performanţei în materie de inovare a statelor membre şi o compară cu concurenţa internaţională. Datele facilitează evaluarea de către statele membre şi de către UE în ansamblu a domeniilor în care este necesară focalizarea eforturilor.

Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, a afirmat: „Tabloul de bord din 2018 arată încă o dată că Europa are mult talent şi spirit întreprinzător, dar trebuie să ne străduim mai mult să transformăm excelenţa într-un succes. UE, statele membre, regiunile şi sectoarele industriale, inclusiv numeroasele IMM-uri, trebuie să lucreze împreună pentru a spori eficienţa de alocare a economiei noastre, pentru a îmbunătăţi funcţionarea pieţei interne şi pentru a contribui la garantarea faptului că Europa rămâne în avangarda internaţională a inovării”.

La rândul său, Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, a declarat: „Această ediţie a tabloului de bord arată încă o dată că Europa este puternică în domeniul ştiinţei, dar că are un nivel sub-optim de performanţă în domeniul inovării. Agenda reînnoită pentru cercetare şi inovare stabileşte o serie de măsuri pentru ca Europa să devină un lider mondial în domeniul inovării. Propunerile noastre pentru Orizont Europa, următorul program de cercetare şi inovare al UE, vor accelera inovarea de-a lungul întregului lanţ valoric şi vor sprijini identificarea şi dezvoltarea inovaţiilor”.

Ediţia din acest an a tabloului de bord european privind inovarea arată o tendinţă pozitivă în majoritatea statelor membre ale UE – în special în ceea ce priveşte Malta, Olanda şi Spania, Suedia rămânând lider la nivelul UE în materie de inovare. UE reduce decalajele faţă de principalii concurenţi precum Canada, Japonia şi Statele Unite ale Americii. Însă eliminarea acestei sincope în domeniul inovării şi menţinerea avantajului faţă de China vor necesita un efort concertat în vederea consolidării potenţialului de inovare al Europei.

Constatările vin în sprijinul noii agende pentru cercetare şi inovare, recent lansată de Comisie – care invită liderii UE să acţioneze acum pentru a ajuta Europa să devină motorul inovării la nivel mondial, conform potenţialului său. La 16 mai, la Sofia a avut loc o discuţie informală între liderii UE, preconizându-se formularea unor concluzii cu ocazia reuniunii Consiliului European din 28-29 iunie. Pentru a contribui la poziţia de lider mondial a Europei în domeniul inovării, Comisia a propus, la 7 iunie, cel mai ambiţios program de finanţare a cercetării şi inovării în UE, Orizont Europa, care beneficiază de 100 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Finanţarea acordată de UE nu este însă suficientă. Pentru a menţine şi a îmbunătăţi modul de viaţă european, este necesar un efort concertat al sectorului public şi al celui privat.

Conform tabloului de bord european privind inovarea 2018, în medie, performanţele în materie de inovare ale UE au crescut cu 5,8 % începând din 2010. În ultimii 8 ani, performanţele în materie de inovare au crescut în 18 state membre ale UE şi au scăzut în zece. Performanţele au cunoscut cea mai mare creştere în Lituania, Malta, Olanda, Marea Britanie, iar cea mai mare scădere în Cipru şi România.

La nivel global, UE îşi reduce ecartul faţă de Canada, Japonia şi Statele Unite. UE îşi menţine superioritatea faţă de China, dar această superioritate scade rapid, datorită faptului că China şi-a îmbunătăţit performanţele aproape de trei ori mai repede decât UE. În raport cu Coreea de Sud, UE a rămas în urmă, însă în următorii ani se preconizează o recuperare treptată a decalajului.

În domenii specifice de inovare, liderii UE sunt: Danemarca (resurse umane şi mediu propice inovării), Luxemburg (sisteme de cercetare atractive), Franţa (finanţare şi sprijin), Irlanda (inovarea în IMM-uri, impactul asupra ocupării forţei de muncă şi asupra vânzărilor), Belgia (reţele de inovare şi colaborare).

Performanţele în materie de inovare s-au îmbunătăţit cel mai mult în domeniul benzii largi, al resurselor umane, precum şi al atractivităţii sistemelor de cercetare, în special prin intermediul co-publicaţiilor internaţionale.

Cheltuielile publice în ceea ce priveşte cercetarea şi dezvoltarea rămân, ca procent din PIB, sub nivelul din anul 2010. În următorii doi ani, este de aşteptat ca performanţa generală a UE în domeniul inovării să se amelioreze cu 6%, se arată în raport.

Tabloul de bord european privind inovarea, publicat anual, oferă o evaluare comparativă a performanţelor statelor din UE şi ale câtorva ţări terţe în domeniile cercetării şi inovării. El analizează relativele avantaje şi dezavantaje ale sistemelor naţionale de cercetare şi inovare şi ajută statele membre să evalueze domeniile în care trebuie să îşi concentreze eforturile pentru a obţine performanţe sporite în materie de inovare.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9