România a anunţat săptămâna trecută că va prezenta strategia pentru adoptarea monedei unice până la sfârşitul anului, alăturându-se în acest fel Bulgariei şi Croaţiei în căutarea unei căi de a adera la blocul monetar.
Acest lucru ar putea ajuta naţiunile balcanice să rămână aproape de nucleul Uniunii Europene, deoarece apar întrebări cu privire la distribuirea viitoare a fondurilor esenţiale pentru dezvoltare.
„După Brexit, plasarea în afara zonei euro te-ar putea ţine în afara liniei. Dacă vă uitaţi la bugetul pe care UE îl are pregătit, veţi vedea că accentul se pune mult mai mult pe zona euro. Comisia Europeană doreşte să aibă această facilitate de convergenţă pentru aderarea la euro, astfel că ţările trebuie să profite de acest lucru”, a declarat Juraj Kotian, economist la Erste Group Bank AG, din Viena.
Ţări din partea de est a continentului – precum Slovenia, Slovacia, Estonia, Lituania sau Letonia – folosesc moneda unică, însă ţări precum Polonia, Cehia sau Ungaria nu au niciun plan să le urmeze exemplul, deoarece exemplul Greciei privind politica de independenţă monetară nu a ajutat, însă pentru ţările membre UE mai puţin dezvoltate fondurile de dezvoltare ar putea să fie necesare.