Românii care „dau în plată” încep să primească hotărâri favorabile de la judecători

Judecătoriile din țară au început să dea decizii pe contestațiile băncilor la notificările de dare în plată depuse de clienți. Debitorii primesc în proporție covârșitoare hotărâri favorabile, fie prin faptul că resping contestațiile creditorilor, fie pentru că le anulează ca fiind neconforme.
Iulian Tudor
12 iul. 2016, 09:23
Românii care

Lega dării în plată, care permite persoanelor fizice să renunțe la locuințele luate pe credit în schimbul ștergerii datoriilor la bănci, a născut un val de procese pe rolul instanțelor din țară, informează profit.ro. Peste 1.900 de dosare sunt deja înregistrate, deși legea e de două luni în vigoare.

Cele mai multe dosare sunt generate de contestațiile băncilor, prin care își manifestă opoziția la notificările de dare în plată primite de la clienți, care suspendă plata ratelor sau procedurile de executare silită.

Citeşte şi Isărescu: Avem câteva mii de cazuri de dare în plată. Am stimulat o răzgândeală

Cum instanțele sunt vacanță judecătorească, în cele mai multe dosare nu s-a judecat nimic până acum. Există însă și decizii de la judecătoriile din toată țara, responsabile cu judecarea pe fond a cererilor de darea în plată ori a contestațiilor băncilor și până acum decizia înclină în favoarea debitorilor care vor să închidă socotelile cu băncile. Scorul e de 27 la 4 pentru debitori, potrivit informațiilor consultate de Profit.ro, disponibile pe portalul instanțelor de judecată.

Judecătoria Rădăuți a respins contestația BRD Societe Generale, a doua cea mai mare bancă de pe piața locală, la notificarea unui client de dare în plată ca nefondată. O decizie similară a luat și Judecătoria Slatina în cazul unui litigiu între Raiffeisen Bank, bancă de top cinci, și un client care a apelat la darea în plată. Judecătorul din Slatina a respins și solicitarea băncii de a trimite legea la Curtea Constituțională și a acordat și cheltuieli de judecată de 1.800 de lei debitorului.

Raiffeisen Bank a avut aceeași soartă și la Fetești, unde judecătoria a respins o contestație la darea în plată ca fiind neîntemeiată și a dispus plata unor cheltuieli de judecată de către bancă de 300 de lei.

Banca cu capital austriac a arătat însă bunăvoință în alte cazuri. În două litigii, judecate la Topoloveni, respectiv Sinaia, și alte două judecate în București, la Judecătoria Sectorului 4, banca a renunțat la contestații, semn că a ajuns la o înțelegere amiabilă cu clienții care vor să scape de casele luate pe credit.

Toate deciziile pot fi atacate cu apel, care se judecă la tribunalul la care este arondată judecătoria.

Instanțele au respins însă cele mai multe contestații pentru că nu îndeplineau condițiile stipulate în Codul de procedură civilă, precum plata taxei de timbru, de care sunt scutiți doar debitorii. În 17 dosare judecătoriile au anulat cererea băncilor de chemare în judecată, pe excepția netimbrării, invocată fie de avocații clienților, fie de instanță din oficiu.

Bancpost, creditor cu capital elen de top 10, conduce în acest clasament, cu șase cereri anulate. Banca Transilvania, Credit Europe, Banca Românească, OTP Bank, UniCredit Bank sau recuperatorii de la Rabon Credit Solutions, care au deschise dosare de executare pe numele debitorilor preluați de la Volksbank, au de asemenea cereri anulate.

În cazul în care cererea este anulată, creditorul are dreptul să depună o cerere de reexaminare care se judecă la judecătoria care a dat prima decizie. Dacă cererea de reexaminare este respinsă, atunci creditorul iese din termenul de 10 zile în care are dreptul să depună contestație, termen care curge de la notificarea de dare în plată primită de la debitor.

Asta nu înseamnă că totul este pierdut pentru creditor. Deși are obligația să se prezinte la notarul indicat de client pentru a semna actul de dare în plată, creditorul poate să nu se conformeze legii, caz în care e datoria debitorului să înceapă un proces prin care să obțină de la instanță o decizie care să țină loc de act.

Pe de altă parte, dacă instanța admite contestația creditorului, atunci părțile sunt repuse în situația anterioară, adică trebuie reluată plata ratelor la credit, ori începe executarea silită. În această situație s-ar putea găsi patru debitori care fie au fost dați în judecată de bancă pentru că au cerut darea în plată, fie au făcut ei înșiși contestație la executarea silită pe baza legii 77/2016.

Citeşte şi Guvern: Persoanele care apelează la darea în plată, scutite de impozit pentru transferul de proprietate

Judecătoria Târgu Jiu a admis contestația Credit Europe Ipotecar împotriva unei notificări de dare în plată. Aceeași decizie a luat-o și Judecătoria Buzău în favoarea CEC Bank. Judecătoria Slatina a admis o contestație a firmei de recuperare Suport Colect, în timp ce o decizie similară luat și Judecătoria Galați pentru firma de recuperare DDM Invest XX AG, reprezentată de SEE Capital.

În câteva zeci de dosare instanțele din toată țară au admis solicitările băncilor de a trimite legea la Curtea Constituțională, pentru a verifica fie articolele care spun că aceasta se aplică și creditelor în derulare, fie pentru o verificare integrală.

Cele mai multe dosare sunt deschise de grupul turcesc Credit Europe, cu peste 300 de litigii, urmat în clasament de Bancpost, cu peste 270 și Banca Transilvania și Raiffeisen Bank cu circa 220. Creditele în franci elvețieni acordate înainte de criză reprezintă numitorul comun al băncilor cu litigii numeroase pe darea în plată.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
O familie din Iași și-a pierdut viața într-un accident tragic pe DN2
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)