Rotativa guvernamentală între PNL și PSD ar putea fi amânată. Marcel Ciolacu riscă să nu preia funcția de premier în luna mai

Marcel Ciolacu riscă să nu mai preia funcția de premier în luna mai pentru că rotativa guvernamentală dintre PSD și PNL ar putea fi amânată. Motivul este legat de PNRR.

08 feb. 2023, 11:26
Rotativa guvernamentală între PNL și PSD ar putea fi amânată. Marcel Ciolacu riscă să nu preia funcția de premier în luna mai
Rotativa guvernamentală între PNL și PSD ar putea fi amânată

Rotativa guvernamentală între PNL și PSD ar putea fi amânată. Astfel, rotativa guvernamentală va fi efectuată în momentul în care România va transmite a treia cerere de plată pentru banii din PNRR, potrivit unor surse Antena 3 CNN.

Citește și Deputat PNL: „Pot exista discuţii despre cum se va face rotativa”. Alfred Simonis, PSD: „Se va stabili dacă protocolul va fi respectat întocmai sau se vor face modificări”

Rotativa guvernamentală între PNL și PSD ar putea fi amânată

În condițiile în care termenul oficial pentru depunerea celei de-a treia cereri de plată este luna iunie, coaliția de guvernare ia în aceste momente, în calcul varianta amânării rotativei.

Protocolul încheiat între cele două partide prevede ca noul premier PSD să se instaleze la Palatul Victoria pe 25 mai, însă acest lucru ar putea fi împiedicat de această cerere de plată care trebuie depusă cel mai devreme în iunie, însă Guvernul ar putea cere o amânare până în toamnă.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat recent, că atribuțiile miniștrilor nu trebuie retrase brusc pentru că România ar pierde miliarde din PNRR.

De asemenea, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că rotativa se va face în acest an însă data nu este bătută în cuie.

„Nu știm dacă va fi exact pe data de 25 mai și e corect să fie așa, pentru că am făcut o analiză împreună cu primul ministru, cu ministrul fondurilor, cred că prioritatea 1 este atât pentru Executiv, cât și pentru legislativ – jaloanele PNRR…. Cert este 31 decembrie”, a spus Marcel Ciolacu.

Mai mult, șeful PSD a transmis că nu crede că președintele Klaus Iohannis ar putea să fie împotriva acestei rotații.

Ciolacu îl vrea pe Mihai Tudose în Guvern, la rotativă

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni seara, la România TV, că și-ar dori ca Mihai Tudose să revină în Guvern pentru că ”e un om cu experienţă, la fel ca Grindeanu”. Acest lucru s-ar putea întâmpla după ce Ciolacu și Ciucă ar face rocada la Palatul Victoria în mai 2023.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a mărturisit că îşi doreşte foarte mult ca europarlamentarul Mihai Tudose să vină în Guvern, la rotativa premierilor din luna mai, iar acesta i-a transmis că şi el îşi doreşte să fac parte din Executiv.

„Am vorbit cu el dimineaţă, era la Strasbourg. Eu îmi doresc să vină în Guvern. Din ce am vorbit, îşi doreste să vină în Guvern. E un om cu experienţă, la fel ca Grindeanu. Uitaţi-vă la randamentul lui la Transporturi. Dacă găsim în coaliţie o formulă mai bună, o schimbăm, dar sunt ferm convins că avem raţiune ca oameni politici. Mai sunt cinci luni. Să aşteptăm şi vedem negocierile care cred ca vor fi scurte despre schimburile de ministere. Sunt ministere cu performanţe, exista o performanţă la MIPE, la Ministerul Justiţiei, am scăpat de MCV”, a explicat Marcel Ciolacu, întrebat luni seara la România TV dacă a mai discutat cu Mihai Tudose.
Citește și Rareș Bogdan le transmite social-democraților că rotativa premierilor nu va mai avea loc dacă insistă cu Grindeanu la Transporturi