Rusia îşi întăreşte arsenalul şi prezenţa militară în Siria

După mai bine de un an de la începerea intervenției sale militare, Rusia continuă să-și întărească prezența militară și arsenalul în Siria pentru a efectua raiduri aeriene în special la Alep, în pofida criticilor Occidentului.
Iulian Tudor
07 oct. 2016, 05:49
Rusia îşi întăreşte arsenalul şi prezenţa militară în Siria

În martie, Vladimir Putin anunțase retragerea unei părți a contingentului său, dar armele și navele de război continuă să sosească, într-un moment în care reglementarea politică a conflictului este într-un impas, iar dezangajarea americană lasă câmp liber Rusiei.

În prezent, în Siria sunt desfășurați circa 4.300 de militari ruși. Piloți de vânătoare, artileriști, comandouri ale marinei, dar și simpli bucătari sunt amplasați în marea lor majoritate la baza aeriană de la Hmeimim, în apropiere de Latakia, fieful lui Bashar al-Assad, în nord-vestul Siriei.
‘Consilieri’ militari ruși au ajutat, de asemenea, pe teren armata siriană să manevreze piesele de artilerie în mai multe localități, informează Agerpres.

De la declanșarea intervenției, în 30 septembrie 2015, în Siria au decedat peste 20 de militari ruși. Dar presa rusă independentă a informat despre prezența unor mercenari ruși și despre pierderile din rândurile lor, în special în cursul recuceririi orașului antic Palmira de către forțele siriene susținute de aviația rusă.

Contracte pe termen scurt pentru operaţiuni antiteroriste

Recent, Ministerul Apărării a elaborat o schiță de proiect de lege care să permită pentru prima oară încheierea contractelor ‘pe termen scurt’ pentru militarii angajați în operațiuni ‘împotriva teroriștilor în afara Rusiei’. De fapt, aceste contracte — de la șase luni la un an — vor facilita trimiterea în Siria a soldaților din forțele speciale rezerviști, reactivați pentru o perioadă scurtă.

Aviația rusă este principala armă a intervenției ruse. Obiect de mândrie pentru ruși, care și-au celebrat piloții ‘eroi’ ai campaniei în Siria, ea este simbolul distrugerii și groazei pentru civilii sirieni afectați, potrivit occidentalilor și opoziției siriene, de bombele lansate de avioanele rusești și siriene, în special la Alep, potrivit Agerpres.

Circa 50 de avioane fuseseră desfășurate la baza din Hmeimim înainte de se anunța în martie retragerea unei părți a contingentului rus. Săptămâna trecută, cotidianul Izvestia relatase sosirea unui grup de Su-25, avioane de atac utilizate pentru a sprijini o ofensivă terestră.

Armament de ultimă generaţie

În 12 luni, la baza de la Hmeimin au sosit bombardiere și avioane de atac la sol Su-24, Su-25, Su-30 și avioane de vânătoare de generația a IV-a Su-35, ultimul tip creat în uzinele rusești. Armata rusă a recurs, de asemenea, la zeci de elicoptere de luptă, în principal Mi-24 de atac și Mi-8.

Ea mai poate recurge și la bombardiere Tu-22 care decolează din Rusia pentru lovituri în Siria. Iar ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și-a exprimat joi satisfacția că bombardiere Tu-160 au lansat din teritoriul rus rachete de croazieră X-101 cu rază de acțiune de 4.500 km, potrivit Agerpres.

Pentru a asigura apărarea bazei sale de la Hmeimim, Rusia a desfășurat în noiembrie 2015 baterii de apărare antiaeriană ultramoderne S-400. Aceste sisteme permit în special să riposteze unui atac aerian. Armata a desfășurat și mijloace mobile de apărare antiaeriană (Pantsir și Tor M1).

Citeşte şi Rusia va declanşa AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL. Moscova vorbeşte de un „conflict militar direct” cu SUA

Iar atunci când relațiile cu Washington-ul s-au tensionat după decizia administrației americane de a întrerupe negocierile pentru instaurarea unei încetări a focului în Siria, Kremlinul a ordonat desfășurarea bateriilor de apărare antiaeriană S-300 pentru a completa protecția dispozitivului său de la Tartus, unde dispune de instalații portuare.

Cu sistemele sale S-300 și S-400, Rusia asigură astfel o apărare completă celor două baze ale sale în Siria. Această măsură, coerentă din punct de vedere militar, suscită totuși neliniște la Washington. Rebelii și jihadiștii nedispunând de avioane, sistemele S-300 și S-400 sunt poziționate de fapt pentru a riposta prezenței în aer a avioanelor coaliției conduse de SUA și navelor de război occidentale din Marea Mediterană.

Citeşte şi Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se reuneşte de urgenţă, vineri, la cererea Rusiei

Purtătorul de cuvânt al armatei ruse, generalul Igor Konașenkov, a avertizat joi, de altfel, ‘strategii americani’: raza de acțiune a rachetelor S-300 și S-400 le permite să atingă „orice aeronavă neidentificată”, informează Agerpres.

Trei corvete dotate cu rachete de croazieră se vor alătura flotilei ruse în zonă. Una dintre ele, Miraj, este echipată cu rachete antinavale. Iar în săptămânile următoare, unicul portavion al Marinei ruse, Amiral Kuznețov, va fi de asemenea la fața locului cu forța sa de lovire constituită din zeci de avioane ambarcate.

De altfel, submarine au fost utilizate în timpul acestor 12 luni pentru a lovi ‘ținte teroriste’ în Siria, dar Ministerul Apărării nu a mai comunicat nimic recent despre eventuala lor prezență în zonă.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se plantează, de fapt, în luna ianuarie. Abia atunci o să ai o recoltă frumoasă. Toți românii care stau la curte trebuie să știe
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Furtuna de zăpadă a făcut ravagii. Imagini apocalitpice. Sute de mii de oameni, fără curent electric
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia declară stare de urgență federală din cauza scurgerii de țiței în Marea Neagră
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)