Rusoaicele, nervoase la culme, după ce Putin cere restricționarea avortului. Au ieșit la protest: ”A naște sau nu este alegerea femeii”

În semn de protest față de măsurile luate recent în Rusia, și anume, restricționarea avortului, rusoaicele s-au enervat la culme și i-au transmis lui Vladimir Putin câteva lucruri. Vezi mai jos toate detaliile.

13 dec. 2023, 09:17
Rusoaicele, nervoase la culme, după ce Putin cere restricționarea avortului. Au ieșit la protest: ”A naște sau nu este alegerea femeii”

În semn de protest față de măsurile recente din Rusia de a restricționa avortul, rusoaicele au transmis, luni, 11 decembrie, un avertisment președintelui Vladimir Putin, spunând: „Fără avort, fără sex”.

Citește și Scandal diplomatic între Rusia şi România. MAE: „Nu am fost notificaţi”

Chiar dacă avortul este încă legal și disponibil în Rusia, încercările recente de a-l restricționa au atins un punct sensibil în toată țara, deoarece activiștii au îndemnat susținătorii să facă plângeri oficiale, să semneze petiții online și chiar să organizeze mici proteste.

Autoritățile au început, de asemenea, să restricționeze accesul la pastilele de avort și la contracepția de urgență pe fondul creșterii cererii care a urmat începutului războiului din Ucraina.

În 2022, vânzările de pastile de avort au crescut cu 60%, potrivit lui Nikolai Bespalov, director de dezvoltare al companiei de analiză RNC Pharma, informează Associated Press.

Între timp, în ultimele luni, clinicile private din regiunile rusești au încetat să facă avorturi, potrivit autorităților. Mișcarea este luată în considerare și în regiunea Kaliningrad din Rusia.

Luni, la Kazan a avut loc un protest față de interzicerea avorturilor în clinicile private.

Protestatarii au venit cu pancarte pe care scria „Interzicerea avortului nu rezolvă problema, ci doar o agravează”, „Copiii ar trebui să fie doriți“, „Fără avort, fără sex” și „A naște sau nu este alegerea femeii”.

Potrivit portalului de știri Moscow Laundry, protestul a fost aprobat de autorități, dar doar aproximativ 24 de persoane au avut voie să participe.

”Chiar avem nevoie de mai mulți oameni”

Protestul vine ca un răspuns la elaborarea unui proiect de lege care ar elimina serviciile de avort din clinicile private, și se urmărește și reducerea perioadei în care întreruperea sarcinii este posibilă.

Și alte politici vor fi introduse pentru a reduce avorturile.

„Rusia chiar are o problemă demografică”, a declarat șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, pe 12 noiembrie, în timp ce a cerut interzicerea la nivel național a „încurajării femeilor să facă avorturi”.

„Este o țară vastă, dar nu sunt destui oameni. Nici măcar să nu mai pomenim de economie… Chiar avem nevoie de mai mulți oameni, asta e evident, recunoaște toată lumea”, a spus el, potrivit Newsweek.ro.

În noiembrie, Valeri Selezniov, membru al Dumei de Stat a Rusiei, a propus eliberarea femeilor condamnate pentru acuzații minore din închisori, astfel încât să poată concepe.

Citește și Decizie neașteptată din partea Rusiei! Moscova a închis Consulatul României de la Rostov-pe-Don

La 1 ianuarie 2023, 146 de milioane de persoane erau locuiau pe teritoriul Rusiei, marcând o scădere de aproximativ 530.000 față de anul precedent, potrivit Statista.