În jur de 70.000 de angajaţi ai statului vor primi de la 1 noiembrie salarii majorate cu 50%, potrivit ordonanţei de urgenţă privind rectificarea bugetară făcută de Guvern. Este vorba despre funcţionarii publici, dar şi personalul contractual din cadrul Ministerului de Finanţe, ANAF, Agenţia Naţională pentru Achiziţii publice şi ai Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili care beneficiază, potrivit ordonanţei de recificare, de 25 de clase de salarizare succesive peste clasa de salarizare în care sunt încadraţi. Potrivit România TV, asta înseamnă că salariile acestora sunt crescute cu 50%.
Sindicatele susţin că în proiectul de rectificare care a ieşit din Guvern şi care a fost discutat cu ele nu există această majorare. Creşterea aceasta însă dă peste cap evoluţia salariilor în urmatoarea lege care trebuie să se aplice de la 1 ianuarie 2016.
Citeşte şi: PROIECTUL noii legi a salarizării. Cât vor câştiga demnitarii şi aleşii locali. VEZI LISTA completă
Şi aproximativ 5.700 de salariați din Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili și Agenția Națională de Achiziții Publice vor beneficia de majorarea salariilor de bază, în medie, cu 22%.
‘În corelație cu atribuțiile și complexitatea lucrărilor de la nivelul MFP, ANAF, Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, ANAP, pe de o parte, și riscurile care pot interveni în lipsa unei salarizări corespunzătoare a acestora, pe de altă parte, prin Ordonanța de urgență nr. 47/ 2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 și unele măsuri bugetare s-a instituit acordarea personalului din cadrul MFP, ANAF, Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili și ANAP a unei majorări salariale similare celei prevăzute la art. 2 alin.(1) din Legea nr.490/2004, cu modificările și completările ulterioare’, se menționează într-un comunicat al MFP.
Potrivit MFP, activitățile complexe din instituțiile menționate precum și imperativul asigurării unei stabilități a personalului specializat din cadrul acestora justifică acordarea unei majorări salariale prin acordarea unui număr de 25 de clase de salarizare succesive.
‘Acordarea acestei majorări salariale este de natură sa creeze o salarizare similară cu personalul din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, care are atribuții în domeniul gestionării fondurilor europene nerambursabile, dată fiind complexitatea similară a activităților desfășurate și care, în prezent beneficiază de până la 25 de clase de salarizare succesive față de clasa deținută, conform Legii nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, cu modificările și completările ulterioare. În plus, o egalizare a salarizării între aceste instituții publice este necesară, deoarece nu trebuie să existe o diferență între cele doua categorii de bugete, național și cel al Uniunii Europene, si nici între activitățile aferente funcțiilor acestor instituții publice’, se subliniază în comunicat.
O nouă rectificarea bugetară a fost adoptată vinerea trecută, în ședința de Guvern. Premierul Victor Ponta a anunţat că bugetul Ministerului Sănătăţii a fost majorat cu 360 de milioane de lei, sumă ce acoperă mărirea cu 25% a salariilor pentru întreg sistemul medical şi cheltuielile suplimentare pentru medicamente.
„Este o rectificare bugetară pozitivă. Toti cei care au solicitat sume suplimentare au primit. Suntem in continuare pe excedent bugetar„, a declarat Victor Ponta la finalul şedinţei.
VEZI AICI: Câţi bani primeşte fiecare minister