Salariul minim european, în dezbatere publică după Paşte. Premierul, cerinţă specială pentru ministrul Muncii

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marți ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, ca imediat după sărbătorile pascale „să pună în transparență publică proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România".

23 apr. 2024, 13:59
Salariul minim european, în dezbatere publică după Paşte. Premierul, cerinţă specială pentru ministrul Muncii
Limitele pentru plăţile cash vor fi menţinute. Excepţiile adoptate de Guvern

„Avem în lucru la ministerul Muncii un proiect de lege foarte important pe această temă, cel privind adoptarea salariului minim european în România. O rog pe doamna ministru Bucura Oprescu ca, imediat după sărbătorile pascale, să punem acest act normativ în transparență publică, astfel încât să existe un calendar clar de dialog cu mediul de afaceri și sindicatele”, a declarat Marcel Ciolacu înaintea şedinţei de Guvern

Social-democraţii au precizat că PSD îşi asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului 2024. În acest sens, specialiştii din partid lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislaţia naţională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Propunerea va fi realizată în colaborare cu ministrua Muncii Simona Bucura-Oprescu.

Pensii 2024. Veste bună pentru milioane de pensionari, anunţul făcut de premierul Ciolacu înainte de Paşte

PSD consideră că trebuie definit un mecanism automat pentru majorarea anuală a salariului minim din România, într-o manieră predictibilă, care să garanteze creşterea nivelului de trai şi a puterii de cumpărare pentru toţi salariaţii din România, potrivit comunicatului de presă al formaţiunii.

Conform sursei citate, creşterea salariului minim la 3.700 de lei, anunţată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană.

Cât câștigă un angajat la „împinge tava” în Mamaia, în 2024. Salariul unui bucătar care are doar o zi liberă pe săptămână

PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte şi în veniturile salariale ale cetăţenilor. „Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important în special pentru salariaţii din sectorul privat, unde există cel mai mare număr de angajaţi încadraţi cu acest nivel minim de salarizare”, conchide sursa menţionată.