SÂNZIENELE 2015. Sarbatoare de Sanziene este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii, iar modul in care este intampinata la tara, unde se mai pastreaza traditia, aminteste in acelasi timp de crestinism, de paganism si de vrajitorie.
In noaptea de 23 spre 24 iunie, femeile merg in cautare de ierburi care vor fi folosite ulterior pentru vindecarea bolilor si pentru descantece. Aceste ierburi se duc la biserica pentru a fi sfintite si “descarcate” de influentele negative ale Ielelor sau Rusaliilor, zanele rele ale padurilor. Dupa acest ritual, ierburile vor fi numai bune de leac.
MESAJE DE SÂNZIENE. Ce urări le poţi face celor dragi de Drăgaica
NOAPTEA DE SÂNZIENE 2015. In noaptea de 23 spre 24 iunie, fetele nemaritate isi pun flori de sanziene sub perna pentru a-si visa ursitul. O alta traditie spune ca fetele care vor purta flori de sanziene in par sau in san in aceasta zi vor deveni mai atragatoare si mai dragastoase.
NOAPTEA DE SÂNZIENE 2015. Se spune ca in aceasta noapte fortele naturii ajung la apogeu, si ca portile dintre noi si celelalte lumi paralele se deschid, fiind o noapte propice pentru ritualuri magice. Acum este momentul in care intalnirile cu entitati din alte dimensiuni sunt foarte probabile.
NOAPTEA DE SÂNZIENE 2015. Roua din noaptea de Sanziene are, de asemenea, proprietati magice. Fetele care vor sa isi afle destinul trebuie sa se spele in zorii zilei de 24 iunie cu roua de pe flori. Totodata se spune ca cei care se spala cu roua in zorii zilei de 24 iunie vor fi chipesi si supli. Daca nu aveti un talisman inca, cea mai usoara metoda de a va crea unul este sa lasati un obiect afara in aceasta noapte. Roua care se depune pe el ii va conferi proprietati magice, cu conditia sa il luati de afara inainte de rasarit. Pentru cei care vor ca iubirea lor sa nu piara in veci este indicat ca in aceasta noapte sa se scalde impreuna in mare, traditia spunand ca asa, dragostea lor va fi eterna. In ziua de Sanziene fetele si baietii impletesc din flori de sanziene cununi sub forma de cerc, respectiv de cruce si le arunca pe casa. Daca acestea raman pe casa e semn de nunta, daca revin pe pamant e semn ca trebuie sa-si mai astepte ursitul (ursita). In aceasta zi, baietii neinsurati se intalnesc cu fetele nemaritate si le stropesc cu apa. Dupa aceea, fetele se prind (doar ele ) intr-o hora denumita Hora Dragaicelor.
SÂNZIENELE 2015. Sanzienele sunt plante cu flori galbene-aurii si au un miros placut. In ziua de Sanziene buchetele si cununile impletite din aceste flori se asaza pe porti, usi, ferestre, pe camp spunandu-se ca apara de fortele malefice si aduc noroc, sanatate si belsug oamenilor, animalelor si semanaturilor (vor inflori ca Sanzienele).
Hora Sanzienelor
Legendele spun ca Sanzienele sunt niste fete foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii. Ele se prind in hora si „dau puteri” deosebite florilor si buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile. In popor se crede ca in noaptea Sanzienelor zanele zboara prin aer sau umbla pe pamant. Ele canta si impart rod holdelor, femeilor casatorite, inmultesc pasarile si animalele, tamaduiesc bolnavii, apara semanaturile de grindina. Daca oamenii nu le sarbatoresc cum se cuvine, ele se supara, devenind surate bune cu inraitele Iele sau Rusalii. Sanzienele se razbuna pe femeile care nu tin sarbatoarea de pe 24 iunie, pocindu-le gura. Nici barbatii nu scapa usor. Pe cei care au jurat stramb vreodata, sau au facut alt rau, ii astepta pedepse ingrozitoare, despre Sanziene stiindu-se ca sunt mari iubitoare de dreptate.
Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro