Europa a lansat în această săptămână patru sateliţi Galileo, aducând numărul total al acestora la 26, şi a făcut astfel un nou pas către crearea unui sistem propriu de navigaţie, într-un moment în care programul a devenit un subiect fierbinte al negocierilor pentru Brexit, transmite Reuters.
Sateliţii, care vor face parte din programul alternativ al UE la sistemul american GPS, au fost lansaţi de la portul spaţial european din Guaia Franceză la bordul unei rachete Ariane 5, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).
Sistemul Galileo va include în total 30 de sateliţi, cu o greutate de cira 700 de kilograme fiecare. Sateliţii sunt echipaţi cu antene şi senzori şi sunt alimentaţi de două aripi solare cu o suprafaţă de cinci metri pătraţi.
UE vrea să folosească Galileo pentru a intra pe piaţa serviciilor de navigaţie prin satelit, estimată să valoreze 250 de miliarde de euro în 2022, potrivit news.ro
Citeşte şi Sistemul de geolocalizare Galileo, supranumit „GPS-ul european”, a devenit operaţional
În timpul negocierilor pentru Brexit a apărut un conflict legat de Galileo. Londra a acuzat UE că blochează accesul companiilor britanice la acest proiect înainte de ieşirea Marii Britanii din Uniune, anul viitor, şi a avertizat că va dezvolta un sistem concurent.
Fostul ministru britanic pentru Brexit, David Davis, a avertizat luna trecută că excluderea Marii Britanii va întârzia proiectul Galileo cu până la trei ani şi va mări costurile cu un miliard de euro.
De când UE a decis să lanseze proiectul Galileo, în urmă cu 17 ani, programul a întâmpinat unele obstacole, cum ar fi întârzieri, probleme de finanţare, plasarea a doi sateliţi pe o orbită greşită şi întrebări legate de necesitatea ca Europa să aibă un sistem concurent cu GPS.