„Din cunoștințele noastre și ale avocaților care ne reprezintă interesele în această investigație, cercetările organelor de urmărire penală nu s-au finalizat până în acest moment. Sunt încă în derulare proceduri judiciare de administrare de probatoriu extrem de relevante, inclusiv o anchetă fiscală coordonată de ANAF.
Nici societății și nici persoanelor fizice investigate, angajați ai SC Cotroceni Park SA, nu li s-a adus la cunoștință în mod oficial eventuala finalizare a actelor de cercetare și întocmirea unui Rechizitoriu.
Credem că informațiile vehiculate sunt speculative și ne manifestăm în continuare încrederea în corectitudinea și echidistanța organelor de cercetare penală. Până la clarificarea situației, ne rezervăm dreptul de a nu face alte comentarii”, precizează reprezentanții SC Cotroceni Park într-un comunicat de presă.
Citeşte şi: EVAZIUNE de peste 4 milioane euro, la unul dintre cele mai mari MALL-uri din Bucureşti
Totodată, aceștia subliniază că SC Cotroceni Park este „o companie care a respectat și continuă să respecte legile României”, achitând întotdeauna taxele și impozitele datorate către statul român.
„Din 2009 și până în prezent, Cotroceni Park a contribuit la bugetele locale cu peste 56,5 milioane de lei”, se mai menționează în comunicat.
Conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, SC Cotroceni Park SA, firma care deține AFI Mall Cotroceni din București, precum și directorul economic și contabilul șef de la această firmă, au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală, prejudiciul fiind de aproximativ 20 milioane lei (4,6 milioane euro).
Procurorii PCAB i-au trimis în judecată pe Laura Croitoru, director economic la SC Cotroceni Park SA, Daniel Cristian Pohaci, contabil șef al SC Cotroceni Park SA, Gabriela Alexe, dar și persoana juridică SC Cotroceni Park SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.
Anchetatorii mai spun că SC Cotroceni Park SA, în perioada septembrie 2009-decembrie 2013, a ascuns sursa impozabilă, respectiv valoarea reală a clădirii în care funcționează complexul comercial AFI Mall Cotroceni, precum și valoarea finală a lucrărilor de construire, în scopul de a se sustrage de la plata impozitului pe clădire și a taxei de autorizare a lucrărilor de construire.
PCAB arată că prejudiciul creat bugetului local al Sectorului 6 de către inculpați a fost stabilit la suma totală de 20.664.505 lei, compus din impozit pe clădire suplimentar — debit principal și accesorii calculate până la data de 10 iunie 2014 și o taxă suplimentară de autorizare a lucrărilor de construire — debit principal și majorări de întârziere.
În cursul urmăririi penale, SC Cotroceni Park SA a recuperat în cea mai mare parte prejudiciul, prin achitarea sumei de 20.371.595, echivalentul a aproximativ 4.600.000 euro.