Şi se va proceda în consecinţă acolo unde este cazul, în sensul că acestea pot funcţiona ca antecedente în stabilirea unei eventuale sancţiuni. Pe scurt, informaţiile de acest gen vor fi schimbate mai uşor şi mai rapid de către poliţiştii din statele UE.
Mai precis, proiectul de Lege stipulează unele măsuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informații referitoare la încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră și pentru facilitarea executării sancțiunilor aplicate acestor încălcări.
Şi sunt avute în vedere următoarele încălcări ale normelor de circulaţie: excesul de viteză, nefolosirea centurii de siguranţă, nerespectarea culorii roşii la semafor, conducerea sub influenţa alcoolului, conducerea sub influenţa stupefiantelor, nefolosirea căştii de protecţie, utilizarea unei benzi interzise, utilizarea ilegală a unui telefon sau alt dispozitiv de comunicare în timpul conducerii.
Potrivit prezentei legi, schimbul de informaţii constă în date despre autovehicule şi despre proprietarii şi deţinătorii acestora. Aceste date vor fi schimbate prin crearea unor puncte naţionale de contact, care vor stoca şi vor transfera aceste date. Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a fost nominalizat ca fiind punctul de contact pentru România.
Altfel spus, dincolo de amenzile pentru posibile fraude privind siguranţa rutieră, maşinile declarate dispărute sau furate vor fi mai uşor de identificat.
Legea a fost deja adoptată de Senat, dar Camera Deputaţilor este for decizional.
VEZI SI: TERIBILISM LA VOLAN. Un tânăr BEAT, prins conducând cu VITEZĂ FOARTE MARE prin oraş VIDEO