Scrisoarea unui chirurg, după tragedia din Colectiv: „Nu mai vrem să ne numărăm morţii”

Chirurgul clujean George Dindelegan a transmis o scrisoare ministrului sănătăţii Nicolae Bănicioiu, secretarilor de stat şi managerilor de spitale în care trage un semnal de alarmă cu privire la sistemul defect de sănătate.
Iulian Tudor
10 nov. 2015, 19:49
Scrisoarea unui chirurg, după tragedia din Colectiv:

George Dindelegan a transmis o scrisoare deschisa catre decidentii din sistemul de sanatate in care le cere sa nu se mai planga de lucrurile pe care ei le-au adus in acest stadiu.

„În aceste momente în care țara pare că se desteaptă din letargia mioritică, pe fondul emoției puternice generate de tragedia de la Colectiv, nu pot să nu reacționez referitor la acțiuni și declarații ale celor direct implicați. D-l ministru al sănătății Nicolae Bănicioiu ne spune (în ciuda evidenței) că iarăși ziariștii i-au interpretat vorbele, că de fapt el nu a spus că cei arși sunt tratați la București ca în Germania. Mai mult, își face reproșuri legate de dificultatea de a schimba sistemul medical. M-am săturat să tot dați vina pe sistem în loc să vă recunoașteți incapacitatea!

Vă place să apăreți în public, vă place să împărțiți bani după criterii subiective și suspecte, vă place să inaugurați secții și unități care se dovedesc nefuncționale. Refuzați să ascultați sfaturile profesioniștilor, credeți că simpla accedere la bani va rezolva totul. Atât ministrul sănătății, cât și prim-ministrul, cât și secretarul de stat Săndesc, ne tot spun că au bani, că deblochează cât trebuie, că aduc tot ce trebuie, etc. Ei bine, nu banii vă ajută acuma în ceasul al treisprezecelea! Poți să deblochezi câți bani vrei, să cumperi toate ventilatoarele, paturile și medicamentele disponibile, nu poți să acoperi peste noapte ani de inactivitate și lipsă de responsabilitate. Degeaba ai medici dedicați (unii cu experiență mare în țară sau în străinătate), degeaba se dau peste cap asistentele și infirmierele, un sistem modern de tratat pacienții arși se construiește în timp, cere eforturi mari materiale și de personal. Pe care „sistemul” nu le-a făcut. Doar cu eroism, sacrificiu personal și bunăvoință nu se rezolvă o tragedie de asemena proporții. Iar pacienții mor în continuare. Iar cei care scapă vor rămâne cu sechele groaznice. Nimeni nu spune că dacă ar fi fost tratați în centre specializate din străinătate ar fi scăpat toți. Dar evidența, studiile și datele statistice ne arată sec alte cifre valabile pentru marile centre specializate în tratamentul arșilor. Iar câteva procente în plus pot însemna câteva vieți…

Să nu ne spuneți că nu știați aceste realități. Le știați domnule ministru, le știați domnule secretar de stat Săndesc, medic anestezist cu experiență într-un mare Spital Județean. Doar că acolo sus în minister ați devenit politicieni, ați început să funcționați după regulile acelea „politico-economice” de gașcă, ați devenit ceea ce noi dorim să schimbăm acum. Dar nu ați făcut nimic, ați crezut că aparițiile televizate și alocarea fondurilor vor rezolva problema. Ați ținut cont de părerea specialiștilor? Nu cred că un specialist v-a spus că pot fi tratați deodată, la cele mai înalte standarde, 150 de pacienți arși (unii foarte grav) în România. Au fost destui care v-au spus să reacționați altfel. Revăd acuma ceea ce a spus încă din primele zile Dr. Dragoș Pieptu, Profesor Universitar de chirurgie plastică la Iași, om cu experiență și cu pregătire în Europa de Vest, SUA și Japonia: „practic, orice ars mare, peste 50%, în România nu are condiţii decente de supravieţuire, ca să nu ne mai ascundem după deget. Sfatul meu ar fi să plece repede din ţară. Ceea ce există acum sunt nişte surogate, unele chiar penibile. Nivelul tratamentului arsurilor în România faţă de standardul din Vest este cu 20 – 30 de ani în urmă. Din păcate, cel mai bun tratament pentru arsurile peste 40% profunde, mai ales complicate cu arsuri ale căilor respiratorii, este avionul spre Franţa, Germania, Israel, SUA. E drept, mulţi pacienţi nu pot fi transportaţi datorită stării în care se află. Orice doctor ar veni din orice parte a lumii nu poate avea rezultate ca la el acasă, în condiţiile materiale de la noi. Ne lipseşte aproape tot: clădiri, săli de operaţie adecvate, personal, instrumente, aparatură”. Acuma, după o sătămână, ne-am apucat pe grabă să facem exact așa. Care a fost reacția „sistemului” la cele spuse de Dr. Pieptu? Nimic de la domnii Bănicioiu și Săndesc, în schimb a reacționat un manager de Spital din Iași, economist de profesie, Ioan Bârliba care a spus: „Domnul Pieptu ar trebui să pună puţin batista pe ţambal pentru că nu este cel mai în măsură să vorbească despre asta”.

Asta e sistemul medical pe care îl gestionați domnilor! Și să nu credeți că aceste atitudini sunt izolate. De fapt așa funcționează sistemul medical în România. Iar cei care îl faceți să funcționeze astfel sunteți exact voi, miniștri și secretari de stat, directori și manageri. O să dau exemplul altor situații petrecute în ultimii ani, în care se vede exact cum funcționează faimosul „sistem”, cum domnii miniștri și secretari de stat de la Ministerul Sănătății nu țin cont de părerea specialiștilor ci de a diferiților manageri sau directori. A trecut mai mult de un an de când chirurgii și anesteziștii de la cel mai mare Spital de urgență din Transilvania (Spitalul Județean din Cluj) au reclamat direct ministrului Bănicioiu situația dezastruoasă apărută ca urmare a măsurilor de așa-zisă „reorganizare” luate de către managerul Petru Șușca (economist de formație) și de directorul medical Cristina Ghervan (endocrinolog). Aceștia au desființat linii de gardă, au destructurat secții implicate în asigurarea politraumatismelor majore, au limitat accesul la tratamente ale pacienților gravi. Toate aceste măsuri le-au luat fără să îi consulte pe cei implicați în asigurarea urgențelor, mai mult, când chirurgii și anesteziștii au îndrăznit să spună că nu e bine ceea ce s-a făcut, D-l manager Șușca le-a spus direct că nu au decât să-și dea demisia dacă nu le convine. Cum a rezolvat problema D-l. Bănicioiu? A trimis o comisie condusă de D-l. secretar de stat Săndesc, care practic i-a dat dreptate conducerii Spitalului, nu a ținut cont de argumentele profesioniștilor implicați și a promis că va face o reevaluare peste un an. A trecut și acel an, evident că nu s-a făcut nici o reevaluare. Între timp problemele au continuat, chiar s-au agravat, au existat nenumărate situații în care asistența medicală acordată pacienților în regim de urgență a avut de suferit. Deoarece Ministerul nu a dorit să rezolve situația, abuzurile conducerii Spitalului au continuat, s-a ajuns ca profesioniștii implicați să își caute dreptatea în justiție, pentru binele pacienților. Există în această cauză o plângere penală pentru abuz în funcție și o plângere în contencios administrativ. E trist dacă așteptăm ca Justiția să rezolve aceste probleme.

Văzându-se apărați de ministru și de sistemul politic local și național, D-l Șușcă și D-na Ghervan au perseverat. S-a ajuns la acea situație incredibilă, descrisă pe larg și în premieră de Ziar de Cluj, în care managerul Șușca nu a permis efectuarea unei intervenții chirurgicale prin care s-ar fi dorit oferirea unei șanse unui copil prematur, cu malformații grave. Copilul a murit. Nu reiau subiectul, a fost pe larg dezbătut în presă. Presa a reacționat, au reacționat și profesioniștii din sănătate, cei care ar trebui să aibă un cuvânt de spus. Părerile lor pot fi văzute pe un site dedicat dezbaterilor academice. Există acolo chiar o scrisoare deschisă către ministrul Bănicioiu, scrisă de rectorul UMF Iași, scrisoare la care nu am văzut nici un răspuns. Cum a reacționt D-l ministru? A trimis o nouă comisie să ancheteze cazul. Au trecut câteva luni, nu știm de nici un răspuns oficial. Nici al comisiei, nici al ministrului.

Cum puteți să vă plângeți de „sistem” d-le ministru? Sunt exemple în care cei ce lucrează și au rezultate bune, „profesioniști” sau „tehnocrați” cum vă place să îi numiți, vă spun și vă atrag atenția public și oficial că există nereguli grave, că sistemul de sănătate nu merge bine, că pacienții sunt în pericol. Iar D-voastră, împreună cu secretarul de stat Săndesc, vă faceți că plouă? Dați credit unor manageri economiști, aterizați în funcții pentru care nu sunt pregătiți, care iau decizii birocratice ce afectează direct decizia medicală, contrar legilor existente? Ștergeți pe jos cu părerea specialiștilor, medici cu experiență de o viață și cu rezultate deosebite (de exemplu chirurgul Constantin Ciuce, specialista în anestezie și terapie intensivă Natalia Hagău), profesori universitari de renume, pentru a nu îl deranja pe D-l manager Șușca, ajuns din afara sistemului medical direct șeful celui mai mare Spital Județean din țară, datorită unor relații politico-economice suspecte (relații descrise în numeroase articole din presă)?

Chiar în aceste momente numărul celor decedați în incendiul din București a ajuns la 44. Patruzecișipatru. „And counting”… Nu mai vrem să numărăm așa. Nu mai vrem să ne numărăm morții. Morții actuali și viitori, a căror singură vină este că sunt victimele unui sistem mafiot, gestionat politic și economic. Nu mai vrem conducători care să se plângă de „sistem”, sistem pe care ei îl reprezintă. Vrem lideri responsabili, în guvern , în parlament, la primării, în spitale și școli. Vrem politicieni care să facă politică corectă și vrem ca numirile în funcții nepolitice să se facă după criterii de profesionalism, experiență și eficiență. Acum, când mor tineri în spitale, trebuie să știți domnule ministru, domnule secretar de stat, domnilor și doamnelor manageri și directori, că voi sunteți „sistemul”. Iar noi ne-am săturat de acest sistem!”, spune chirurgul clujean.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
De ce să presari cafea măcinată pe pervazul de la bucătărie. Trucul care te scapă de o mare problemă
Capital.ro
Marele cântăreț al României a murit sărac și orb. Nu merita această soartă. A fost artistul inimilor noastre
Playtech.ro
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Buletinele cu cip, anunț oficial. Românii care vor intra în posesia lor în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată mama Andreei Bostănică? 'Mama Angela' e top. Poți să juri că sunt surori!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură devastatoare pentru Călin Georgescu. Decizia finală luată de Curtea de Apel București
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
USR solicită de urgență numirea unui nou Avocat al Poporului după expirarea mandatului Renatei Weber
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR. DECIZIE de ultimă oră în Coaliție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre