Se dau bani de la stat: Plăţi compensatorii de sute de euro pe hectar anual

Fermierii care păstrează terenurile agricole deţinute pentru protejarea unor specii de păsări vor putea primi, începând din acest an, plăţi compensatorii situate între 92 şi 269 euro pe hectar anual, prin măsura 10 - Agro-mediu şi climă din PNDR 2014 - 2020, fondurile totale alocate depăşind un miliard de euro, informează, marţi, un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Alina Costache
27 feb. 2018, 08:30
Se dau bani de la stat: Plăţi compensatorii de sute de euro pe hectar anual

MADR a introdus din acest an 3 noi pachete pentru conservarea unor specii de păsări prin măsura 10 – Agro-mediu şi climă din PNDR 2014 – 2020.

Astfel, prin Pachetul 9 – terenuri agricole importante ca zone de hrănire pentru acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina), nivelul plăţilor este de 200 euro/ha/an (sub-pachetul 9.1), însă pe parcelele angajate se vor lăsa fâşii necultivate/nerecoltate. MADR precizează că este interzisă utilizarea fertilizanţilor chimici şi a pesticidelor şi cultivarea rapiţei, porumbului şi florii-soarelui, iar pe fâşiile necultivate se va desfăşura doar activitatea agricolă minimă.

De asemenea, angajarea sub-pachetului 9.2 – pajişti permanente importante ca zone de hrănire pentru acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina) poate aduce fermierilor un plus financiar de 269 de euro/ha/an în varianta 9.2.1, respectiv dacă realizează lucrări manuale pe pajişti importante pentru acvila ţipătoare mică, sau 190 euro/ha/an dacă aleg să efectueze lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti importante pentru acvila ţipătoare mică (varianta 9.2.2).

„Pe parcelele angajate cositul poate începe numai după 1 iulie, fiind necesară lăsarea unor suprafeţe necosite până la 1 octombrie. Se vor respecta anumite limite pentru încărcătura cu animale pe păşuni şi pentru cantităţile de gunoi de grajd utilizat în mod tradiţional. Se interzic utilizarea fertilizanţilor chimici şi a pesticidelor, drenajul şi folosirea utilajelor grele”, precizează MADR.

În cazul pachetului 10 – refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor agricole, plata poate fi de 92 de euro/an/ha, dar pe parcelele angajate se vor lăsa fâşii necultivate, pe care nu se vor aplica îngrăşăminte chimice sau pesticide. De asemenea, pe fâşiile necultivate se va desfăşura activitatea agricolă minimă.

Potrivit datelor MADR, pachetul 11 – terenuri agricole importante pentru dropie (Otis tarda) are următoarele sub-pachete: 11.1 – terenuri arabile importante pentru dropie (Otis tarda), cu varianta 11.1.1 – conversia terenurilor arabile în pajişti, unde plata compensatorie poate ajunge la 255 euro/ha/an, dar pe suprafaţa angajată se va înfiinţa pajişte; varianta 11.1.2 – zonă de protecţie pentru dropie pe teren arabil – 100 euro/ha/an (pe suprafaţa angajată se va respecta în fiecare an un anumit asolament).

Potrivit sursei citate, pe suprafaţa angajată în cadrul ambelor variante suprafeţele pe care s-au înfiinţat culturi perene vor putea fi cosite după 1 iulie, fiind necesară lăsarea unor suprafeţe necosite până la 1 octombrie. Cositul se face dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia, folosindu-se un dispozitiv pentru protecţia păsărilor cuibăritoare la sol”, menţionează MADR în comunicat.

În ceea ce priveşte sub-pachetul 11.2 – pajişti permanente importante pentru dropie (Otis tarda), acesta are varianta 11.2.1 – lucrări manuale pe pajişti importante pentru dropie cu plăţi de 269 euro/ha/an, varianta 11.2.2 – lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti importante pentru dropie – 190 euro/ha/an, varianta 11.2.3 – lucrări cu utilaje grele pe pajişti importante pentru dropie – 169 euro ha/an.

„Pe parcelele angajate cositul poate începe numai după 1 iulie, fiind necesară lăsarea unor suprafeţe necosite până la 1 septembrie. Cositul se va realiza dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia, iar pentru varianta 11.2.3, utilajele grele vor fi dotate cu un dispozitiv pentru protecţia păsărilor cuibăritoare la sol. Se vor respecta anumite limite pentru începerea păşunatului, încărcătura cu animale pe păşuni şi pentru cantităţile de gunoi de grajd utilizat în mod tradiţional. Se interzic utilizarea fertilizanţilor chimici şi a pesticidelor şi desfăşurarea oricăror lucrări agricole pe timp de noapte”, arată comunicatul MADR.

Plăţile compensatorii se acordă pentru respectarea angajamentelor pe o perioadă de 5 ani, fiind necesar ca fermierii să respecte cerinţele de bază şi cele specifice aferente pachetelor pentru care aplică şi să ţină o evidenţă a activităţilor agricole prin completarea caietului de agro-mediu. Indiferent dacă pachetul se aplică pe teren arabil sau pe pajişti permanente, nu este permis aratul sau discuitul pajiştilor existente în cadrul fermelor care au angajamente în derulare. Beneficiarii vor trebui să facă dovada deţinerii cunoştinţelor necesare implementării angajamentelor, precizează MADR.

Potrivit instituţiei, alocarea totală a acestei măsuri depăşeşte un miliard de euro.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Florile pe care e bine să le plantezi în luna mai. Înfloresc în mijlocul verii, iar grădina ta va fi superbă
Capital.ro
Proprietar de locuință 2025. ANAF și Primăria te obligă să dai declarație, plus plata banilor datorați la stat
Playtech.ro
Unde găseşti cea mai ieftină mâncare din Bucureşti? Cu 70 de lei cumperi 6 preparate
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Un val de aer rece ne strică minivacanța de 1 Mai. Prognoza ANM
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Ce scrie pe certificatul de deces al Papei Francisc. Care este cauza oficială a morții
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ziua în care România s-a despărțit de cea mai mare valoare a țării. Rămâne pentru totdeauna în memoria românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Adevărul despre moartea Papei Francisc! Breaking news
Se schimbă regulile de pensionare în România: Ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor
MediaFlux
Papa Francisc și-a făcut testamentul înainte să moară: Mormântul meu să fie în pământ, simplu, fără decorațiuni speciale și cu singura inscripție: Franciscus
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pensiile, întârziate în luna mai. Ce trebuie să știe seniorii despre veniturile de luna aceasta