Sebastian Burduja critică administraţia lui Nicuşor Dan. „Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat mii de oameni fără căldură şi apă caldă”

Sebastian Burduja, liderul PNL București și ministru al Energiei, a lansat un atac aspru la adresa administrației conduse de Nicușor Dan, acuzând nepăsarea și incompetența acesteia pentru avaria majoră de pe rețeaua de termoficare a Capitalei, care a lăsat zeci de mii de oameni fără căldură și apă caldă.

24 apr. 2024, 17:29
Sebastian Burduja critică administraţia lui Nicuşor Dan. „Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat mii de oameni fără căldură şi apă caldă”
Sebastian Burduja critică administraţia lui Nicuşor Dan. "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat mii de oameni fără căldură şi apă caldă"

Criticile lui Sebastian Burduja vin în contextul în care au fost realizate investiții considerate „prea puține și prea lente” pentru reabilitarea rețelei de termoficare a Capitalei. Într-o postare pe Facebook, acesta a exprimat dezamăgirea față de situația actuală, subliniind că este inacceptabil ca într-o capitală europeană să existe astfel de probleme în 2024 şi a cerut candidaților la Primăria Capitalei să prezinte soluții concrete pentru îmbunătățirea vieții bucureștenilor și a evidențiat importanța unor acțiuni imediate în acest sens.

„Avarie majoră la reţeaua de termoficare a Bucureştiului. E normal ca într-o mare capitală europeană, în 2024, să fie zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă? Nu. De ce se întâmplă asta? Pentru că investiţiile au fost prea puţine şi prea lente, din nepăsarea şi incompetenţa Primăriei Generale. Îmi e imposibil să înţeleg situaţia. Ne-am străduit să lansăm la Ministerul Energiei un apel de aproape 600 de milioane de euro pentru modernizarea reţelelor de termoficare. Cu Suceava deja am semnat contractul. Bucureştiul nu a pregătit niciun proiect. În acest timp, peste 1.600 de tone de apă caldă se scurg prin sita ţevilor ruginite de sub Bucureşti”, a scris Sebastian Burduja, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Realitatea din București: O zi cu apă caldă, două nu. Firea: „Am lăsat proiecte de sute de milioane de euro”

„Aseară, actualul primar a spus la o emisiune: nu este momentul potrivit să discutăm despre mandatul meu! Dar când este? După 9 iunie, pe gustul unora. Dar acest oraş nu îşi mai permite încă patru ani în care să băltească. Şi nici zile irosite în analize sterile de sondaje, decizii amânate şi lipsă de asumare. Competitorii pentru încrederea bucureştenilor trebuie să răspundă la o simplă întrebare: ce vom face, fiecare dintre noi, pentru a schimba viaţa bucureştenilor în bine?”, a precizat liderul PNL Bucureşti.

De asemenea, Sebastian Burduja a reamintit că a propus cinci soluţii „care pot scădea factura bucureştenilor la întreţinere la jumătate”: reabilitarea reţelei de termoficare cu fonduri nerambursabile; fuziunea ELCEN – Termoenergetica; racordarea directă a ELCEN la reţeaua Transgaz; modernizarea CET-urilor din Bucureşti, vechi de 50 – 60 de ani; energie geotermală pentru termoficare.