UPDATE Ordonanţa de abrogare a OUG 13/2107 a fost publicată în Monitorul Oficial.
M. Of. nr. 0101 din 05 Februarie 2017 Act nr. 14/05 Februarie 2017 Ordonanţă de urgenţă privind abrogarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală Guvernul României.
În preambul se arată că ordonanţa a fost abrogată ”avînd în vedere că au existat foarte multe reacţii, nu numai în ce priveşte fondul actului normativ, cât şi în ce priveşte modalitatea de adoptare a acestuia, constatând că faptul că actul normativ menţionat a suscitat un real interes în rânul cetăţenilor României, aceştia înţelegând să se implice activ nu numai prin participarea la dezbaterea publică în perioada prealabilă adoptării, dar şi prin susţinerea ideilor în cadrul unor manifestări publice, observând că puternica reacţie a cetăţenilor români a vizat în special insuficienta dezbatere a soluţiilor de interes pentru întreaga comunitate, solicitând o mai mare dezbatere în cadrul Parlamentului”.
În continuare, este evocat riscul unei puternice divizări sociale prin adoptarea OUG 13/2017. ”Constatând că pe fondul tensiunilor create (…) există un pericol real de divizare a societăţii, în contextul general de neînţelegere, observând că tensiunile pot fi înlăturate prin abrogarea expresă şi imediată a acestor texte (…) Guvernul adoptă următoarea ordonanţă de urgenţă”, se arată în preambului documentului care conţine două articole, unul care abrogă propriu-zis documentul şi al doilea care modifică şi abrogă unele prevederi din Codul de Procedură Penală.
UPDATE Ordonanţa de Urgenţă 13, pentru modificarea Codului Penal, a fost abrogată în şedinţa de guvern de duminică, informează România TV.
Guvernul a aprobat proiectul ordonanţei de urgenţă prin care este abrogată OUG 13/2017 prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. A fost aprobat şi memorandumul prin care sunt declasificate stenogramele şedinţelor de Guvern prin care au fost modificate codurile în anul 2016 şi 2017.
Prin aprobarea unui memorandum vor putea fi date publicităţii stenogramele şedinţei din 18 mai 2016 când guvernul Cioloş a modificat cele două coduri şi a şedinţei în care guvernul Grindeanu a făcut acelaşi lucru pe 31 ianuarie.
În ceea ce-l priveşte pe ministrul Justiţiei Florin Iordache, surse guvernamentale au declarat pentru News.ro că premierul Sorin Grindeanu i-a solicitat să-şi facă o evaluare a activităţii şi a ministerului pe care îl conduce de la preluarea mandatului.
COMUNICAT GUVERN
Astăzi, în cadrul ședinței de Guvern s-a aprobat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.
De asemenea, în cadrul aceleiași ședințe a fost aprobat Memorandumul cu tema Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 (extras) şi la data de 31.01.2017 (integral). Informațiile vor fi făcute publice astăzi pe site-ul Guvernului.
Prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiției să demareze de urgență dezbateri publice cu toate partidele politice și cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanța care a fost abrogată astăzi. Totodata, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care care să pună în acord deciziile Curții Constituționale, Directivele europene, Codul Penal și Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament.
UPDATE Protestele din România sunt în continuare în atenţia presei internaţionale, care anunţă şedinţa Guvernului care va avea loc duminică în regim de urgenţă pentru abrogarea ordonanţei.
„Guvernul României va avea o şedinţă în regim de urgenţă pentru a renunţa la o ordonanţă care ar fi protejat mulţi politicieni de acţiuni de urmărire penală pentru corupţie. Ordonanţa a generat cele mai mari proteste de stradă din ţară de la căderea regimului comunist, în anul 1989”, scrie BBC.
UPDATE Şedinţa de urgenţă a Guvernului Grindeanu este programată pentru ora 14.
Pe ordinea de zi au fost incluse două proiecte:
I. PROIECTE DE ORDONANŢE DE URGENŢĂ
1. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.268/2009 privind Codul penal şi al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală
II. MEMORANDUMURI
1. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 şi la data de 31.01.2017, informeză Executivul într-un comunicat.
Practic, Guvernul declasifică stenogramele a două ședințe de Guvern: cea în care s-a adoptat OUG 13/2017 și cea în care Guvernul Cioloș a modificat anul trecut Codul Penal, prin OUG, fără aviz de la CSM. VEZI AICI ordinea de zi a şedinţei.
UPDATE Guvernul ia în calcul varianta anulării OUG privind codurile penale, o decizie urmând să fie luată în şedinţa specială a Cabinetului programată să aibă loc la ora 14.00, au declarat pentru News.ro surse guvernamentale. Tot atunci este posibil şi un anunţ legat de plecarea ministrului Justiţiei Florin Iordache din Executiv, mai ales că, în urmă cu o zi, premierul Sorin Grindeanu a spus că acesta trebuie să îşi asume consecinţele pentru faptul că argumentele Guvernului pentru OUG 13/2017 nu au fost bine comunicate.
Sursele citate afirmă că discuţia referitoare la îndepărtarea lui Iordache din Guvern a avut loc sâmbătă, pe fondul intensificării protestelor de stradă faţă de Executiv şi a acuzaţiilor din partid şi din interiorul Cabinet legate de modul în care a comunicat pe tema OUG privind modificarea codurilor penale.
Sâmbătă, a fost evocată posibilitatea demisiei, variantă care nu ar fi fost acceptată de ministru, luându-se apoi în calcul demiterea sa.
Un anunţ pe această temă este aşteptat după şedinţa de Guvern, odată cu decizia referitoare la modul în care va fi rezolvată situaţia ordonanţei.
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, sâmbătă, că Ministerul Justiţiei şi ministrul Florin Iordache îşi asumă consecinţele pentru faptul că argumentele Guvernului pentru OUG 13/2017 nu au fost bine comunicate. Declaraţia a fost făcută după anunţul legat de convocarea şedinţei de Guvern pentru Abrogarea sau prororgarea OUG de modificare a codurilor penale. La acel moment, Grindeanu a precizat că foloseşte termenul „abrogare” pentru că acesta a fost utilizat de către preşedintele Iohannis, însă Guvernul va satabili exact procedura la care se va recurge în acest caz.
”Toate argumentele pe care noi le-am avut în susţinerea acestei ordonanţe nu au fost foarte bine comunicate. Din acest motiv, s-a creat foarte multă confuzie, s-au creat foarte multe distorsiuni care nu au legătură cu ceea ce, până la urmă, s-a adoptat. De aceea Ministerul Justiţie şi ministrul Justiţiei îşi vor asuma, îşi asumă consecinţele”, a declarat Sorin Grindeanu, în cadrul declaraţiei de presă susţinute la Palatul Victoria.
Grindeanu nu a precizat în ce constă asumarea consecinţelor, el plecând după declaraţie, fără a răspunde întrebărilor jurnaliştilor.
Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor penale va fi abrogată duminică, în şedinţă de guvern, a anunţat premierul Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria. Şedința este programată pentru duminică, la ora 14:00.
„Dincolo de mitinguri, şi am urmărit cu atenţie ceea ce s-a întâmplat în toată ţara, ideea este că s-a creat un clivaj în societate (…) Am luat câteva decizii: mâine (duminică – n.r.) vom face în regim de urgenţă o şedinţă de Guvern pentru abrogarea acestei ordonanţe de urgenţă”, a declarat Sorin Grindeanu, sâmbătă seara.
Premierul a precizat că foloseşt termenul de „abrogare” pentru că acesta a fost folosit de către preşedintele Iohannis, însă Guvernul urmează să stabilească exact procedura care va fi folosită.
Grindeanu a invitat partidele la consultări pentru a „trimite” un proiect de lege către Parlament „pentru punerea în concordanţă a deciziilor CCR cu cadrul legal”.
„Este nevoie, totuşi, să avem concordanţă între ceea ce înseamnă deciziile CCR şi cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR şi de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel încât, după un dialog pe care sper să-l am – folosesc acest prilej pentru a lansa această invitaţie la dialog, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege către Parlament pentru punerea în concordanţă a deciziilor CCR cu cadrul legal”, a explicat premierul.
Sorin Grindeanu a mai precizat că argumentele în favoarea susținerii ordonanței privind modificarea Codurilor penale nu au fost bine comunicate, ministrul Justiției fiind cel care „își asumă consecințele”. Detalii, aici.
Un nou protest faţă de modificarea prin ordonanţă de urgenţă a codurilor penale este programat să se desfăşoare şi duminică, pentru a şasea zi, în Piaţa Victoriei din Capitală, aici fiind aşteptaţi oameni din toată ţara. De la primele ore ale dimineţii, studenţii din marile centre universitare au fost aşteptaţi în Gara de Nord cu ceai şi sandwich-uri. Amănunte, aici.