UPDATE ora 17.45 Premierul Sorin Grindeanu a solicitat miniștrilor și autorităților locale să rămână în stare de alertă pentru a evita situațiile neplăcute cauzate de condițiile meteorologice.
„Fiecare situație trebuie gestionată conform procedurilor și vă rog să rămâneți nu numai cei din Comitetul național, ci și autoritățile locale în stare de alertă pentru a evita situațiile neplăcute”, a spus Grindeanu, la videoconferința de la sediul MAI, transmite Agerpres.
El le-a cerut miniștrilor să gestioneze fiecare situație apărută ca și cum ar fi o problemă personală. „Vreau să trataţi fiecare situaţie apărută ca şi când ar fi o problemă personală a dumneavoastră. Vă rog să vă gândiţi că oamenii care sunt blocaţi la km 138-139 pe A2, acolo se află fiul dvs., sau mama dvs., sau soţia dvs. şi să trataţi toate lucrurile în acest mod”, a spus Grindeanu.
Premierul a mai precizat că acest avertisment este valabil şi pentru autorităţile locale. El a spus că este informat în timp real cu privire la problemele apărute şi i-a îndemnat pe şefii instituţiilor să fie „responsabili”.
Ministrul Transporturilor, Alexandru-Răzvan Cuc, a precizat că mai sunt blocate 18 drumuri naționale și segmente din A2 și A4, iar în ceea ce privește liniile ferate acestea sunt toate deschise.
Premierul i-a solicitat ministrului Transporturilor ca CFR Marfă să suplimenteze garniturile de tren și să rezolve situația oamenilor blocați pe A2.
„Având în vedere că următoarele trei zile vor fi de ger, din ce m-a informat ministrul Energiei va exista un vârf de consum și vor trebui puse în funcțiune termocentralele din zona Oltenia. Pentru asta vă rog să gestionați problema de la CFR Marfă, să suplimentați tot ceea ce înseamnă garnituri, astfel încât stocurile necesare să ajungă la destinație. De asemenea, vă rog și cea mai gravă situație este A2 și, până la urmă, sunt oameni care sunt de 30 de ore, poate mai bine blocați în benzinării. Este cea mai gravă. Vă rog, împreună și cu Ministerul de Interne și dumneavoastră, asta este urgența, a ajuta oamenii de acolo care sunt blocați”, a spus Grindeanu.
El a precizat că a luat legătura cu directorii de benzinării cărora le-a mulțumit pentru deschidere și gestionarea acestei situații. „Este urgența zero și informări să faceți din oră în oră”, a afirmat Grindeanu.
Ministrul Energiei, Toma-Florin Petcu, a informat, la rândul său, că mai există 14.000 gospodării neracordate la sistemul de energie din cauza condițiilor meteo. „Avem suportul necesar să trecem această perioadă de ger”, a afirmat el, adăugând că singura problemă care va rămâne este cea din județul Constanța.
În acest context, premierul a subliniat că alimentarea cu energie este cea de-a doua urgență și i-a cerut ministrului de resort să monitorizeze situația și să țină legătura cu autoritățile.
Premierul a solicitat autorităților să suspende cursurile în școli numai dacă situația o impune. „Domnule ministru, și mă adresez și prefecților, inspectorilor generali, vreau să folosiți această situație doar atunci când o impun condițiile. Nu să facem un concurs acum în suspendarea cursurilor școlare și să nu gestionăm, ci atunci când situația este de așa natură astfel încât să se întrerupă”, a precizat Grindeanu.
Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a informat că sâmbătă au fost șase intervenții în cazul a 35 de persoane.
„Nu aș vrea să existe un mod orgolios de a trata această situație de urgență. Am discutat cu domnul ministru al Apărării, Ministerul Apărării este la dispoziție, are capacitatea, vă rog pentru situațiile care impun intervenția Ministerului Apărării să apelați la minister”, le-a transmis premierul Sorin Grindeanu miniștrilor.
Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a precizat că în orașul Videle se va acționa cu un utilaj cu aburi pentru remedierea alimentării cu gaze.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, a informat că vineri noapte au fost salvate peste 490 de persoane, dintre care 50 copii, care se aflau blocate pe căile rutiere. De asemenea, ea a indicat că se acționează în prezent pentru transportul a 65 de persoane care sunt blocate pe A2. Dan a precizat și că sâmbătă au fost efectuate peste 800 de intervenții medicale, dintre care 24 pentru femei gravide și șapte pentru persoane care necesită dializă.
Directorul general al ANM, Elena Mateescu, a anunțat că în următoarele trei zile temperaturile vor fi specifice fenomenului de ger, urmând să fie cuprinse duminică între minus 21 și minus 10 grade, urmând ca marți să fie cea mai geroasă dimineață din această iarnă cu temperaturi cuprinse între minus 28 și minus 11 grade în întreaga țară.
UPDATE ora 17.30 Situația de pe A2 și cea privind alimentarea cu energie sunt cele mai grave probleme înregistrate în prezent din cauza vremii nefavorabile, a declarat, sâmbătă, premierul Sorin Grindeanu.
„În continuare avem probleme. Mie mi se pare că cele mai grave în acest moment, care trebuie a fi gestionate, sunt două și anume — situația de pe A2 (…) și, de asemenea, cea de alimentare cu energie„, a spus Sorin Grindeanu, la videoconferința convocată la sediul MAI.
Premierul Sorin Grindeanu a convocat, sâmbătă, un comandament de iarnă pe tema situaţiei din ţară în urma ninsorilor abundente. Comandamentul are loc la Guvern, fiin chemaţi patru miniştri: Carmen Dan, ministerul de Interne, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, Alexandru Petrescu, ministrul Economiei, şi Toma Petcu, ministrul Energiei.
„I-am rugat și pe ministrul Energiei (Toma Petcu n.r) și pe cel al Economiei (Alexandru Petrescu n.r) și o să vină și ministrul Transporturilor (Răzvan Cuc) și doamna ministru de Interne (Carmen Dan n.r.) la Guvern pentru a pregăti și perioada următoare de Cod roșu. (…) E ședința cu miniștrii pe care i-am anunțat pentru a vedea măsurile următoare, pentru că fiecare în parte gestionează o anumită componentă și să vedem etapele următoare”, a spus Grindeanu la finalul ședinței cu reprezentanții Ministerului Energiei.
Acesta a precizat că le-a cerut operatorilor din sectorul energetic să fie cât mai implicați pentru rezolvarea problemelor, deoarece va crește consumul de gaze și energie electrică.
„Operatorii privați, e adevărat și-au mărit echipele. Au fost 40 acum sunt 60. Au fost localități unde nu s-a putut ajunge. În acest moment există acces astfel încât să se poate interveni. (…) și i-am rugat, pentru că sunt operatori privați la care, conform contractului timpul de intervenție maxim este de 48 de ore, și ne dorim să fie cât mai mult implicați astfel încât lucrurile să fie rezolvate în mare parte, mai ales că urmează o perioadă de Cod roșu de ger și atunci va crește consumul și de energie electrică și de gaze și trebuie să fim pregătiți și din acest punct de vedere. În ceea ce privește Ministerul Energiei, raportările din două în două ore vor fi extrem de bine monitorizate. Apelul meu este inclusiv către operatorii privați, e vorba de doi, Muntenia Nord și Enel, dacă se poate să mărească numărul echipelor de intervenție astfel încât să fie cât mai puțini oameni rămași fără energie electrică”, a spus Grindeanu, conform Agerpres.
Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o atenționare Cod galben de ger valabilă la nivelul întregii țări în următoarele trei zile.
Potrivit meteorologilor, în zilele de 7, 8 și 9 ianuarie, vremea va fi geroasă în cea mai mare parte a țării, atât ziua, cât și noaptea. Astfel, maximele diurne se vor situa frecvent între—16 și—10 grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între—25 și—15 grade.