Şeful Cordunenilor, despre relaţia cu mafia italiană: „Am cunoscut neamurile lui Toto Riina, au încercat să mă facă informator”

Constantin Corduneanu a acordat un interviu, săptămâna trecută, publicaţiei Mesagerul de Neamţ. În materialul de presă, temutul interlop pozează într-un simplu “profesor de sport”, un om credincios şi patriot şi vorbeşte despre experienţele avute în închisorile din ţară şi străinătate.
Alina Costache
04 mai 2018, 12:28
Şeful Cordunenilor, despre relaţia cu mafia italiană:

– De unde vi se trage numele de Clanul Cordunenilor, ”cei care terorizează Moldova”, după cum vă cataloghează o parte a presei?

Eu şi familia mea nu ne considerăm interlopi sau clan. Noi facem parte dintr-o familie de mari sportivi de performanţă, care am câştigat medalii şi locuri fruntaşe la campionate europene şi mondiale, am avut participări la Jocurile Olimpice de la Barcelona în 1992 şi la Jocurile Olimpice din Atlanta, America. Aşa am ajuns să fim cunoscuţi. Prin sport, nu prin altceva. Eu, fiind mai mare, mi-am făcut un nume de pe timpul lui Ceauşescu. Tot ce era bun pe plan sportiv din provincie luau Steaua şi Dinamo. Pe vremea aceea, ca să apari pe la televizor şi prin ziare era mare lucru. Era o performanţă.

– Vă deranjează când vi se spune Clanul Cordunenilor?

Normal că ne deranjează.

– De ce?

Cuvântul clan provine din istorie şi însemna altceva, dar acum, când spui clan, se interpretează ca fiind ceva urât şi rău. Dacă se spune că faci parte dintr-un clan, automat eşti văzut ca un om rău, fără sentimente şi fără scrupule. Nu este corect să ni se spună aşa. Acum , unii mă văd şi mă respectă ca fost sportiv şi profesor de sport, unii au făcut din ţânţar armăsar şi m-au făcut interlop. Ca să faci pe cineva interlop, trebuie să ai dovezi clare. În multe procese pe care le-am avut, am primit achitare. S-a dovedit că am fost hărţuit de DIICOT, care tot timpul m-a vânat.

”Sunt mândru de mine, pentru că nu am fost ca alţii, să rămân în Occident pe timpul lui Ceauşescu. Nu am trădat ţara. Am fost şi sunt patriot. Puteam să rămân în Occident în perioada 1985-1989. Dar m-am întors în ţară, la familie.”

– Care a fost şi care mai e relaţia dvs. cu politica? Ce politicieni aţi cunoscut şi care dintre ei v-a plăcut mai mult?

Nu mă interesează anumiţi politicieni sau politica, în general, dar îmi doresc să fie mai bine în ţara asta. Îmi doresc ca legea să fie egală pentru toţi. Alţii fură un ou şi legea spune că a furat un bou, iar alţii fură un bou şi legea spune că a furat un ou. Nu e corect. Asta nu e lege. L-am cunoscut pe domnul Mazăre, cu care am stat la o pizza, la un suc şi mi s-a părut că a făcut ceva pentru Constanţa. L-am mai cunoscut pe domnul Miron Mitrea. Cel mai bine l-am cunoscut pe Gigi Becali, care a făcut multe pentru sport şi mai ales pentru clubul Steaua, faţă de alţii. Şi a făcut multe şi pentru oamenii necăjiţi, faţă de mulţi alţii care au distrus ţara asta.

– Ce oameni cunoaşteţi din judeţul Neamţ?

Îl cunosc bine pe Romică Cojoc şi pe Gheorghiţă Mararu.

– Care este cea mai mare şpagă pe care aţi dat-o vreodată? Fără nume, doar sumă…

Nu am dat şpagă niciodată.”

– Ce meserie v-ar fi plăcut să aveţi?

Făcând de mic copil sport, mi-am dorit să fiu şi antrenor de lupte libere. Am terminat Facultatea de Educaţie Fizică din Bucureşti. Şi am făcut-o pe bune, nu ca alţii, care şi-au cumpărat diplomele.

– Ce relaţie aţi avut cu avocatul Vlasov şi în ce relaţii mai sunteţi cu el acum?

A fost avocatul meu şi m-a apărat în procese. A fost un avocat bun. Restul, ce s-a întâmplat după, nu comentez.

– Ce spuneţi de recenta lege care a eliberat mulţi infractori din închisori?

În închisori ajung unii care au fost manevraţi de alţii şi unii care ajung pentru că merită. Însă nu există o reeducare a lor. Am fost prin cele mai dure închisori din România şi din lume, unde, până la urmă, am luat achitare. Am avut dosar care s-a judecat 10 ani şi, la final, am primit achitare. Fapta nu există! Vă daţi seama în ce alarmă am stat? Nu am fugit ca alţii din ţară, să mă sustrag. Am avut şi am demnitate şi onoare. Dar unii dintre cei care ies din închisori nu au unde să stea, nu au loc de muncă şi se apucă de ce cred ei că e mai uşor. Unii sunt făcuţi să facă rău, alţii ajung dintr-o întâmplare la închisoare, alţii repetă aceeaşi faptă. Unii îşi revin şi se integrează. Din cauza proceselor mele, presa a început să mă atace. Mulţi dintre ziariştii care au scris urât despre mine au directive de la servicii.

– Cu care dintre capii lumii interlope din România aveţi relaţiile cele mai bune?

În România, nu există mafie, cum e în Italia sau America. Noi nu avem capi, pentru că nu avem potenţial uman. Noi nu avem un Al Capone. Nu am ajuns la nivelul capilor din Occident, de la nivelul anilor ’20 sau ’30, pe timpul lui Capone sau Toto Riina. La noi, sunt mulţi pârâţi şi mulţi trădători. Adevărata mafie este în politică, nu în lumea interlopă. Nu dăm nume de politicieni. În România, serviciile manipulează.

– Care din închisorile în care aţi stat vi s-a părut cea mai grea?

Au fost mai multe. Jilava. Dar şi Gherla şi la Aiud, mai ales dacă ştii istoria acestor două închisori.

– Dar cea mai uşoară închisoare care vi s-a părut?

În Germania. Dar am avut o experienţă în Italia, la Roma, în închisoarea Regina Coeli, unde am stat patru luni şi jumătate, după care am fost adus în ţară de Interpol. În această închisoare, chiar erau capi ai lumii interlope, ai lumii mafiote din Italia. Chiar am cunoscut acolo neamuri ale marelui mafiot Toto Riina, printre care şi un nepot al lui. Nu pot spune că am învăţat ceva de la ei, dar nu au acceptat niciodată să faci rău unui om neputincios. Este o vorbă, alarma este mai mare ca bătaia.

– Dar cu care dintre capii lumii interlope din România nu sunteţi în relaţii bune?

Sunt prieten cu toată lumea, însă îmi aleg oamenii după cum simt eu. Fiecare, cum îşi aşterne, aşa doarme. Vă repet: în România, nu sunt mafioţi. Sunt mulţi trădători, informatori şi slugi. Îmi pare rău să spun, dar, de-a lungul istoriei noastre, ne-am dat şi cu ruşii, şi cu nemţii. Urăsc trădarea şi, mai ales, urăsc să-ţi trădezi ţara. Nu dăm nume, dar azi te cumpără şi mâine te vinde. În România ţi se înscenează şi moartea după ce intri cu maşina într-un copac. Servicile fac ca totul să pară un accident. Mi-a plăcut să citesc cărţi de spionaj, istorie şi geografie.

– Aţi ucis vreodată?

Nu. Poate sunt situaţii când cineva te aduce la stări din astea, dar, dacă stai bine cu psihicul, te controlezi. Am văzut multe la viaţa mea, dar ce ştiu le iau cu mine în mormânt. Cum se spune, cu autor necunoscut. Caz clasat.

Citiţi interviul complet aici.

DailyBusiness
România, foarte aproape de Schengen. Predoiu: „Va fi o decizie politică!”
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Ce să pui în gulaș ca să-ți iasă mai bun ca la oricare restaurant. Ingredientul pe care ungurii îl adaugă pentru un gust desăvârșit
Capital.ro
Vecinii pot intra peste tine în casă. E legal! N-ai voie să faci așa ceva la bloc
Playtech.ro
Doamne cât de frumoasă era Adriana Iliescu în tinerețe. Cea mai bătrână mamă din România era superbă
DailyBusiness
De la 1 octombrie, ratele cresc iar! Românii vor scoate din nou bani de la saltea
Adevarul
Cât a ajuns să coste un apartament în cea mai mare comună a țării. Cu același preț s-ar putea lua mai multe locuințe în Spania sau Anglia
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Vremea se schimbă radical: ploi torențiale și vânt puternic
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
kanald.ro
Băiatul care a înjunghiat doi tineri în Grădina Botanică din Craiova a fost condamnat definitiv. Câți ani de închisoare îl așteaptă
Cancan.ro
Scandal pe bunurile soției lui Gabriel Vasiliu de la Puterea Dragostei. Ce pretenții au rudele Anei Maria, la o săptămână după înmormântare
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Proprietarii de mașini trebuie să plătească până luni, 30 septembrie
StirileBZI
Aceste pensii riscă să fie tăiate! Nu le vor mai primi din 1 octombrie
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
Cercetătorii aduc la viață un copac din sămânță străveche descoperită lângă Ierusalim
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare COMPLETĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Studenţii cresc cu 20% cererea pe piaţa închirierilor de locuinţe şi trag în sus chiriile apartamentelor vechi