Senat: Personalul de pe ambulanţe va beneficia de pensii speciale

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care se reglementează statutul personalului din serviciile de ambulanţă, aceştia beneficiind de pensii speciale de 80% din media salariilor brute, inclusiv sporuri din ultimele 12 luni.
Iulian Tudor
14 sept. 2016, 10:04
Senat: Personalul de pe ambulanţe va beneficia de pensii speciale

Persoanalul de pe ambulanţe beneficiază de pensie specială de serviciu după activitate în domeniu de cel puţin 20 de ani sau la vârsta de 57 de ani, însă poate fi menţinut în serviciu până la 60 de ani, potrivit Mediafax.

De pensia specială de serviciu poate beneficia şi personalul profesionist operativ de intervenţie care îndeplineşte condiţia de vârstă de 57 de ani, dar cu o vechime în activitatea operativă cuprinsă între 15-20 de ani. În acest caz, cuantumul pensiei va fi micşorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la art. 19, pentru fiecare an care lipseşte din vechimea stabilită„, mai arată legea.

Personalul profesionist operativ de intervenţie care la data împlinirii vârstei de 57 de ani nu îndeplineşte condiţiile de vechime pentru acordarea pensiei speciale de serviciu beneficiază de pensie la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârsta standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Proiectul de lege, adoptat cu 45 de voturi „pentru” şi 20 „împotrivă”, mai prevede că personalul operativ de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă judeţene şi serviciul de ambulanţă Bucureşti-Ilfov este persoanl contractual, poartă uniformă specifică şi exercită atribuţii stabilite de lege pentru aceste unităţi strategice, face parte din sistemul naţional de asistenţă publică integrată de urgenţă.

Personalul este format din medici, asistenţi medicali, ambulanţieri/şoferi autosanitară şi operatori registratori de urgenţă care deţin specialităţile şi pregătirea cerute de lege. Statutul special este ocnferit de obligaţiile, riscurile deosebite şi intervenţia contra-cornometru în salvarea de vieţi.

De asemenea, proiectul prevede că persoanalul din serviciile de ambulanţă răspunde disciplinar, civil şi penal, pentru felul în care îşi execută atribuţiile de serviciu şi beneficiază de drepturi compensatorii acordate pentru condiţiile speciale şi riscurile pe care le implică exercitarea profesiilor.

Proiectul de lege mai prevede că personalul de pe ambulanţe trebuie să participe cel puţin o dată pe lună la simulări de accidente colective, calamităţi şi dezastre, concursuri între echipaje, iar activitatea şi conduita acestora sunt evaluate o dată pe an.

Personalul de pe ambulanţe poate să refuze plecare în misiune dacă constată nereguli la ambulanţe, starea sau pregătirea necorespunzătoare a membrilor echipajului, lipsa medicaţiei minime obligatorii, lipsa materialelor de protecţie sau orice nereguli care ar putea pune în pericol siguranţa misiunii.

Totodată, personalul de pe ambulanţe nu poate să exprime public opinii contrare intereselor României, opinii sau preferinţe politice la locul de muncă, să adere la secte, organizaţii religioase sau alte organizaţii interzise de lege, să participe la demostraţii, mitinguri, proteste, greve sacă nu se asigură cel puţin 30% din capacitatea de intervenţie.

CITEŞTE ŞI: Modificările parlamentarilor la legea pensiilor: Militarii ar putea primi mai mulţi bani. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare

Camera Deputaţilor este for decizional.

Spynews
Știrile Antena Stars. Magicianul Robert Tudor, țepuit de un șofer de ride-sharing. Cum s-a întâmplat totul: ”El câștigă câte...” / VIDEO
Bzi.ro
Babs s-a afișat cu un milionar celebru! Cum a fost surprinsă fosta iubită a lui Dorian Popa
Fanatik.ro
Când și în ce oraș va juca România cu Olanda. Program complet optimi EURO 2024
Capital.ro
NU ai voie să te urci așa la volan. Legea rutieră a intrat în vigoare din martie 2022
Playtech.ro
ȘOC! Emilia Ghinescu, cu SÂNII la vedere! Atenție, poze de INFARCT!
DailyBusiness
Poliția Română face angajări! Peste 1.000 de posturi sunt disponibile
Adevarul
Pluralul cuvântului „complex”, exercițiul care i-a pus in dificultate pe elevi la Evaluarea Națională
Spynews
Mireasa. Direct din culise. Fanii îi cer Mariei Lungu să se împace cu Cristian Marinescu. Cum a răspuns blondina
Spynews
Cine este și cu ce se ocupă Diandra Doris, ispita de la Insula Iubirii! Este urmărită zilnic de zeci de mii de persoane pe rețelele de socializare / FOTO
Evz.ro
Obiectele care îți influențează viața. Ce ar trebui să poarte fiecare zodie
Impact.ro
ȘOC! Monica Bîrlădeanu SE CĂSĂTOREȘTE cu Valeriu Gheorghiță! Am aflat DATA NUNȚII
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Cutremurător! Fiica Iuliei Albu, afectată de cancerul tatălui: 'Nu era...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cât cer interpreții de muzică populară pentru a cânta la o nuntă! Tarifele sunt de ordinul miilor de euro. „Se pare că oamenii vor”
Capital.ro
Este obligatoriu în România. S-a dat ordin de la UE. Măsura se aplică în toate statele membre
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
substantial.ro
Georgia învinge Portugalia cu 2-0 la Euro 2024; Turcia trece de Cehia cu 2-1
MediaFlux
Decizia FINALĂ privind CENTRALELE de APARTAMENT. S-a DAT LEGEA
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?