Senatul votează marţi ridicarea imunităţii parlamentare a lui Titus Corlăţean, în Dosarul Diaspora

Senatul votează marţi în plen cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru Titus Corlăţean, acuzat de abuz în serviciu în Dosarul Diaspora. Votul vine lamai bine de o lună de la primirea solicitării procurorilor şi după un vot negativ în Comisia juridică.
Iulian Tudor
20 iun. 2016, 15:46
Senatul votează marţi ridicarea imunităţii parlamentare a lui Titus Corlăţean, în Dosarul Diaspora

Senatorii din Comisia juridică au avizat negativ marţea trecută cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva lui Titus Corlăţean. Cinci senatori au votat împotriva solicitării DNA, trei pentru şi un vot a fost nul, scrie Mediafax.

„Am prezentat în faţa Comisiei toate argumentele şi datele pentru care eu am susţinut cu argumente faptul că suspiciunile rezonabile şi acuzaţiile DNA sunt total nefundamentate”, a afirmat Titus Corlăţean după vot.

Raportul Comisiei juridice va ajunge în plen, for decizional, marţi după-amiază, după cinci săptămâni de tergiversări.

Scrisoarea Parchetului cu cererea de începere a urmăririi penale faţă de senatorul Tius Corlăţean pentru abuz în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale a ajuns la Senat în 16 mai, însă procedurile din Senat au fost întârziate de vacanţa pentru camapania electorală, deşi Biroul Permanent a fost convocat de două ori.

Dosarul a fost trimis de Biroul Permanent (BP) al Senatului la Comisia juridică în 7 iunie, la a treia convocare pe această temă. Senatul a amânat de două ori discutarea solicitării DNA deoarece şedinţa BP nu a întrunit numărul necesar de membri prezenţi, motivul invocat fiind acela că mulţi aleşi sunt plecaţi în campanie electorală.

Membrii PSD şi-au exprimat – mai direct sau mai voalat – susţinerea pentru fostul ministru. În vreme ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat mirat că s-a ajuns la Titus Corlăţean în această speţă, fostul premier Victor Ponta a declarat că decizia CCR privind abuzul în serviciu îl scapă pe fostul său subordonat de răspundere penală.

„Deci dacă ai încălcat cu buna ştiinţă o lege care spune ce trebuie să faci şi să nu faci – eşti pasibil de răspundere penală (dar trebuie arătată prevederea legală)! Dacă nu ai încălcat nicio lege, oportunitatea unei decizii administrative sau politice nu poate fi apreciată de un procuror! Punct. Caz tipic – dosarul lui Titus Corlăţean! Nu scrie în nicio lege câte secţii de vot trebuie să fie în străinătate, putea legal să facă oricâte considera oportun (şi a făcut un număr identic ca în 2009, când nu a fost nicio problemă)! În final s-a dovedit că decizia a fost defectuoasa că au fost cozi în anumite secţii (ceea ce mi-a produs mie un prejudiciu pentru că am pierdut alegerile din această cauză). Corlăţean a răspuns politic prin demisie, dar nici nu a încălcat o lege, nici nu a avut vreo intenţie criminală (că mi-a făcut mie rău deşi evident că nu voia asta)! Clar şi simplu!”, a argumentat Victor Ponta.

O poziţie tranşantă pro-Corlăţean a avut şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

„Dacă cineva a profitat de pe urma întregului scandal care a fost generat de aglomeraţia la secţiile de votare, atunci ar trebui să fie Klaus Iohannis cel care a beneficiat de pe urma aşa-zisului abuz în serviciu făcut de Titus Corlăţean. Să fim serioşi! Nimeni nu putea să anticipeze care va fi numărul de votanţi având în vedere că acesta a crescut probabil în raport exponenţial în raport cu alegerile precedente. În al doilea rând, aş aminti că Titus Corlăţean şi-a asumat, din punct de vedere politic, această situaţie şi a demisionat. Aici nu este vorba de abuz în serviciu în sensul în care este el incriminat în Codul penal. Sunt decizii politice pentru care oamenii politici, în general, plătesc. Fie sunt sancţionaţi de electorat, fie îşi asumă ei greşelile cum a fost cazul lui Titus Corlăţean care a adoptat o atitudine foarte corectă şi foarte onorantă pentru el”, a susţinut Tăriceanu.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului României încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Titus Corlăţean, fost ministru al Afacerilor Externe, pentru fapte de abuz în serviciu şi împiedicarea drepturilor electorale, pe care le-ar fi comis îndeplinind funcţia ministerială.

„În contextul organizării alegerilor prezidenţiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlăţean Titus, prin încălcarea procedurilor legale şi prin acte de dispoziţie, a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus şi susţinut de partidul din care făcea şi el parte. Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetăţeni români care şi-au putut exercita dreptul de vot în străinătate”, precizează DNA într-un comunicat de presă.

Urmare a limitării accesului la secţiile de votare din străinătate a avut drept consecinţă creşterea procentajului total de voturi favorabile obţinute de candidatul susţinut de partidul din care făcea parte, „în condiţiile în care comportamentul electoral al cetăţenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv, explică procurorii.

DNA susţine că dreptul de vot cetăţenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât şi prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulţi dintre titularii dreptului la vot să renunţe la exercitarea acestuia.

Procurorii anticorupţie mai afirmă că ministrul de externe a vătămat şi interesele Ministerului Afacerilor Externe, privind buna funcţionare a misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale României în străinătate şi îndeplinirea de către acestea, în condiţii optime, a atribuţiilor legale privind apărarea drepturilor cetăţenilor români. DNA susţine că Titus Corlăţean a nesocotit o parte dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor secţii de votare în localităţi în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane şi că ar fi organizat, fără vreo documentare ori justificare, secţii de votare în localităţi care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Planta care poate să îți otrăvească pisica sau câinele. Reprezintă un pericol pentru animalele de companie, iar multe persoane o au în casă
Capital.ro
Românii primesc dublu banii înapoi. Intră direct pe card. Măsura se aplică până la 15 ianuarie
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Buletinele cu cip, anunț oficial. Românii care vor intra în posesia lor în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Proprietarii de locuințe, taxați în plus de la 1 aprilie. Se plătește cu 750 lei mai mult pe lună
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
Mark Rutte avertizează că pacea în Ucraina nu va dura dacă acordul este favorabil Rusiei și aliaților săi
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PENSIILE! Se decide CREȘTEREA pensiilor în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre