CALENDAR ORTODOX 2018. Se știe despre Sfânta Muceniţă Lucia că provenea din Siracuza, Sicilia, scrie libertateapentrufemei.ro. Pentru că, într-o zi, mama ei s-a îmbolnăvit, ea a luat-o și au plecat împreună în pelerinaj la Catana, pentru a se ruga la Sfânta Agata să-i oprească mamei ei hemoragia de care suferea. Atunci, Lucia a avut un vis în care i s-a arătat Sfânta Agata, aceasta promițându-i că mama mei se va vindeca de boală. Dar Sfânta Agata i-a mai transmis și că va avea multe de suferit de pe urma credinței creștine.
Citeşte şi 110 persoane au avut nevoie de îngrijiri după slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului
Cum a devenit Sfânta Muceniță Lucia?
După însănătoşirea mamei sale, Sfânta Muceniță Lucia și-a împărţit toate averile sale săracilor. Dar logodnicul ei a trădat-o, spunând că ea crede în Hristos și că este fecioară. Domnitorul cetății a poruncit să fie dusă într-o casă de desfrâu, ca să fie necinstită. Dar Dumnezeu nu a lăsat să se întâmple această grozăvie. Totuși, a fost arsă, apoi decapitată cu sabia. Cultul fecioarei a trecut hotarele Siciliei şi s-a răspândit în întreg Occidentul. Sfântul Grigore cel Mare, într-o scrisoare, vorbeşte despre două mănăstiri în cinstea ei, apărute una la Roma şi cealaltă la Siracuza. Pentru numele ei, care face trimitere la lumină, a devenit protectoarea vederii.
Aduce daruri copiilor
Pentru că şi-a împărţit bunurile săracilor, în diferite locuri, sărbătoarea sa este însoţită de obiceiul de a da daruri copiilor. Santa Lucia este un fel de Moș Nicolae pentru mulți dintre copiii italieni. Ea vine la copiii cuminți, în noaptea dinspre 12 spre 13 decembrie. Micuții o așteaptă pe Sfânta Lucia cu câte o cană cu lapte pe pervazul ferestrei. Mai pun biscuiți pentru sfântă și morcovi pentru măgărușul cu care se presupune că ar ajunge ea la casele lor. Și mai au loc numeroase procesiuni dedicate sfintei făcătoare de minuni și grabnic ajutătoare.