Sfantul Arhanghel Mihail, Aparatorul Credintei, este cel mai invocat in slujbele bisericesti pentru a pazi de razboi, precum si a obtine biruinta in cazul unei lupte. Semnificatia numelui Mihail este „Acela care este ca Dumnezeu”. Este randuit de Dumnezeu ca dreptatea Sa sa biruiasca in istoria mantuirii. El este cel care, in momentul caderii unor ingeri a strigat: „Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!”, restabilind ordinea. Potrivit Traditiei, la judecata de la sfarsitul chipului acesti lumi, mortii vor invia la glasul trambitei sale.
Sfantul Arhanghel Gavriil este purtatorul vestii milei dumnezeiesti fata de oameni. El a vestit ca Fiul lui Dumnezeu Se va intrupa din Fecioara Maria pentru mantuirea neamului omenesc.
Citeşte şi CALENDAR ORTODOX 2017 NOIEMBRIE: Ce mari sărbători sunt în această lună
In folclorul romanesc, se spune ca Arhanghelii Mihail si Gavril sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte. Ei sunt asistenti la Judecata de apoi, ard pacatele lumesti si purifica constiintele oamenilor. Arhanghelul Mihail pazeste la capataiul omului muribund si-i apara sufletul sa nu i-l fure Satana.
Ziua de 8 noiembrie mai este numită şi „Năpustitul areţilor” sau „Vara Arhaanghelilor”, care ţine doar o zi.
„Năpustitul areţilor” vine de la obiceiul ciobanilor de a amesteca berbecii (areţii) cu oile în această zi. Berbecii se „năpustesc” asupra olilor pentru împerechere şi, de aici, numele de „năpustitul areţilor”.
Pe lângă „Vara Arhanghelilor” mai sunt încă 3-4 zile mai călduroase, între 8 noiembrie şi 25 decembrie, denumite „vara iernii”.
SFINTII MIHAIL SI GAVRIIL. Cele mai frumoase mesaje, felicitări şi SMS-uri