„În pofida progreselor remarcabile realizate în lupta împotriva SIDA” în privința prevenirii și tratării, boala „rămâne a doua cauză a mortalității în rândul tinerilor între 10 și 19 ani în lume și prima la această categorie de vârstă în Africa”, a subliniat într-un comunicat directorul executiv al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Anthony Lake, citat de AFP.
„Numărul deceselor legate de SIDA în rândul adolescenților între 15 și 19 ani a crescut de peste două ori din 2000. În 2015 s-au înregistrat în medie 29 noi infecții pe oră” la această categorie de vârstă, potrivit UNICEF.
Cele mai vulnerabile sunt tinerele fete. „Ele reprezintă 65% din noile infecții la adolescenții din lumea întreagă”, adaugă comunicatul. „În Africa subsahariană, unde se află circa 70% din bolnavii de SIDA, trei adolescenți din patru nou infectați în 2015 au fost fete”, precizează UNICEF.
Un sondaj realizat de agenția ONU pe 52.000 de tineri din 16 țări din lume a arătat că 68% din cei intervievați nu voiau să facă testul SIDA „de teama unui rezultat pozitiv sau de frica de a fi stigmatizați”.
În schimb, numărul de noi infecții transmise de la mamă la copil la naștere sau în timpul alăptării a scăzut semnificativ, cu circa 70% din 2000, a constatat UNICEF.
În 2015, jumătate din noile infecții înregistrate la copiii între 0 și 4 ani au fost în șase țări, dintre care cinci în Africa: Africa de Sud, Kenya, Mozambic, Nigeria și Tanzania.
„Progresele vizibile realizate în ultimele trei decenii nu înseamnă că lupta s-a terminat. Bătălia nu va lua sfârșit până nu ne vom dubla eforturile de prevenire și tratare și până când stigmatizarea și frica va împiedica tinerii să își facă testul”, afirmă Anthony Lake.
În orașul sud-african Durban (est) se desfășoară de luni până vineri a 21-a Conferință internațională asupra SIDA, care intenționează să relanseze eforturile împotriva epidemiei soldate cu peste 30 de milioane de morți. Circa 18.000 de oameni de știință, medici, activiști, juriști și asociații de strângere de fonduri, precum și personalități ca prințul Harry și actrița sud-africană Charlize Theron, sunt așteptați să participe la reuniune.
Citeşte şi INS: În 2015, rata mortalităţii a crescut la 11,7 persoane la 1.000 de locuitori