Sindicaliştii din energie se plâng că distrugerea sistemului este o tactică prin care se doreşte aducerea companiilor străine pe teritoriul României. Mai mult decât atât, în interiorul companiilor care stau încă în picioare sunt o mulţime de probleme.
„Este o situație critică în tot sistemul energetic național. Protestăm față de ceea de se întâmplă în întregul sistem energetic, de la managementul deficitar al companiilor, până la amânarea la nesfârșit a unor decizii absolut necesare pentru a pune pe linia de plutire complexurile energetice sau marile companii, precum și amânarea rezolvării unor probleme, cum ar fi cele legate de managementul stocului de apă grea de la Severin, unde valori de aproape 1,4 miliarde de euro se depreciază și pe nimeni nu interesează„, a spus președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, potrivit Agerpres.
El susține că a semnalat toate aceste lucruri autorităților de nenumărate ori prin adrese, solicitări de întâlniri, convorbiri cu premierul și cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, însă nu s-a rezolvat nimic.
„Pentru zona de încălzire a populației am pregătit împreună cu organizațiile patronale un plan de bătaie pentru îmbunătățirea calității serviciilor pe termoficare, am trimis o solicitare domnului vicepremier Dâncu, însă fără răspuns”, a completat Costin.
Liderul sindical a subliniat că România nu are nici astăzi o strategie energetică națională, ceea ce a dus la apariția unor derapaje uriașe în piață. Este vorba, printre altele, și despre expansiunea energiei regenerabile, care a umflat factura consumatorilor, dar care va duce și la scoaterea din piață a altor producători.
„Sunt multe lucruri critice: faptul că nici astăzi nu avem aprobată o strategie energetică națională a favorizat dezvoltarea unor piețe de proiecte pentru regenerabile. Astăzi suntem cu mult în avans față de alte state membre la producția de energie regenerabilă, ceea ce, corelat cu scăderea dramatică a pieței, va duce la scoaterea din piață a unor producători, ceea ce înseamnă șomaj. În ultimii 10 ani a scăzut prețul la producător, însă prețul la consumator a crescut, înseamnă că cineva ia niște bani nemunciți”, a atras atenția Costin.
Totodată, managerii companiilor de stat, care primesc bonusuri în funcție de profitul companiei, au stopat investițiile și retehnologizările tocmai pentru a crește profitul companiilor și a lua mai mulți bani, susține sindicalistul.
„S-au stopat investiții în retehnologizări, ceea ce a afectat alte locuri de muncă, iar toți sunt în goana după profit. Pentru că cei care au fost puși manageri nu au fost condiționați și de a face investiții și retehnologizări și oamenii au vânat strict profituri mari din care să-și ia bonusuri și stimulente. Așa au rămas multe companii în urmă cu investițiile și cu retehnologizarea”, a adăugat liderul BNS.
Costin s-a referit și la faptul că în legislația românească nu a fost definit consumatorul vulnerabil, categorie în care, potrivit directivei europene, s-ar încadra populația și IMM-urile cu cifră de afaceri de până la 5 milioane de euro anual.
„Am făcut demersuri încă din 2007-2008, atât la Guvernul României, cât și la Comisia Europeană, pentru definirea consumatorului vulnerabil, conform directivei, care este consumatorul casnic și IMM-urile cu cifră de afaceri mai mică de 5 milioane de euro care ar fi trebuit să beneficieze de un preț suportabil pentru energia electrică. Lucrul acesta nu s-a făcut pentru ca piața de energie să rămână la mâna speculatorilor care au continuat să ia cea mai ieftină energie, în general cea hidro, și s-o revândă în marea ei majoritate la export, dar și pe piața internă, cu marje de profit uriașe”, a completat Costin.