NASA a declarat în luna august că schimbarea polilor va avea loc în circa trei-patru luni, dar este imposibil să dea o dată precisă. Astfel, experţii se aşteaptă ca procesul să se finalizeze în următoarele săptămâni.
În timpul ciclului solar de 11 ani, pe suprafaţa solară apar „pete” lângă ecuator, acolo unde există o activitate magnetică intensă. Acestea dispar pe parcursul unei luni, iar activitatea magnetică migrează de la ecuator la unul din polii soarelui. În timp ce se mută spre poli, ei „erodează” polaritatea opusă existentă, explică cercetătorii.
Todd Hoeksema, om de ştiinţă la Observatorul Solar Wilcox de la Universitatea Stanford, care monitorizează fenomenul încă din 1975 spune că este „ca o maree. Fiecare val aduce din ce în ce mai multă apă, până când o să fie invers”.
Ultimele observaţii asupra soarelui arată că Soarele are în prezent doi poli sud, până când inversarea se va încheia.
„Polul nord deja a devenit sud, în timp ce polul sud încă mai lucrează la inversare„, explică Phil Scherrer, care lucrează cu Todd Hoeksema la observator.
„În curând, însă, ambii poli vor fi inversaţi”, a mai spus acesta.
În timpul inversării, activitatea magnetică intensă trimite „flăcări” de la suprafaţa solară în sistemul solar. Acestea pot interfera cu câmpul magnetic al Pământului, dând naştere la superbele aurore polare.
Exploziile solare mai mari pot întrerupe comunicaţiile radio, pot distruge electronicele de la bordul sateliţilor precum şi de la bordul avioanelor care zboară în zonele polare şi pot chiar întrerupe electricitatea de pe Terra în zona polilor magnetici.
Ultima dată când câmpul magnetic al Pământului s-a inversat a fost acum aproape 800.000 de ani.