SOLSTIŢIUL DE IARNĂ 2017. La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urcă” – ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° față de orizont. În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București).
SOLSTIŢIUL DE IARNĂ 2017. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.
Este Solstițiul de Iarnă cea mai rece zi a anului?
Solstițiul de iarnă nu este, în mod normal, cea mai rece zi a anului. Există, de fapt, un decalaj între cea mai scurtă zi a anului și cele mai reci temperaturi medii, raportează Serviciul Național de Meteorologie al SUA. „Cea mai rece perioada vine, de obicei, o lună sau două mai târziu, deoarece, deși cantitatea de încălzire solară începe să crească, ea nu este încă suficientă pentru a inversa răcirea„, spune Stephen Schneider. „Acest efect, numit” întârzierea anotimpurilor „, este similar cu modul în care opriți aragazul în timp ce gătiți – oala nu va atinge imediat temperatura cea mai ridicată„, a mai explicat el.