SOLSTITIUL DE IARNA, PRIMA ZI DE IARNĂ: Ce spun astrologii. CE E BINE să faceţi pe 21 decembrie
SOLSTITIUL DE IARNA, PRIMA ZI DE IARNĂ. Ca în fiecare an, deşi iarna meteorologică soseşte încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstiţiului. El este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui. SOLSTIŢIUL DE IARNĂ este celebrat de google cu un doodle animat.
SOLSTITIUL DE IARNA, PRIMA ZI DE IARNĂ. Eveniment cu implicații deosebite în toate aspectele vieții de pe planeta noastră, de la cele fizico-climaterice și până la cele spirituale, solstițiul de iarnă – adică momentul în care Terra se află la cea mai mică apropiere de Soare – se va petrece, anul acesta, la 21 decembrie, ora 19 și 11 minute (ora României).
Ziua de sâmbătă va fi, așadar, cea mai scurtă zi-lumină a anului calendaristic, prezența astrului solar pe cerul emisferei nordice a Pământului urmând să dureze doar 8 ore și 50 minute, în vreme ce noaptea va înregistra lungimea maximă de 16 ore și 10 minute.
Faptul că, în acest moment al anului, Soarele se află la cea mai mică distanță față de linia orizontului – pentru latitudinea medie a țării noastre, la numai 21 de grade – a produs o puternică impresie asupra oamenilor din toate timpurile și toate locurile, cea mai frecventă interpretare pe care solstițiul a primit-o fiind că acesta este momentul în care se deschid deopotrivă cerurile și străfundurile, iar puterile bune și cele rele se confruntă într-o bătălie epică.
SOLSTITIUL DE IARNA, PRIMA ZI DE IARNĂ, MOMENTUL DECISIV DE LA REVOLUŢIE
Istoria a făcut ca momentul decisiv al Revoluției Române din Decembrie 1989 să se petreacă în Noaptea cea mai lungă, fapt care a contribuit într-o mare măsură la percepția populară din acele momente, din societatea noastră, dar și de peste hotare, că evenimentele de atunci și deznodământul lor sunt voința cerurilor.
Acest moment de istorie contemporană are, de altfel, corespondente prestigioase în istoria și credințele universale. Spre exemplu, în lumea romană antică, solstițiul de iarnă marca debutul festivalului Saturnaliilor, prin care oamenii puteau să retrăiască nașterea zeilor și să contribuie astfel la primenirea lumii.
Însoțite în formele sale primare și de sacrificii umane (iată deci că întâmplările din 1989 au avut precedente mistice de greutate), Saturnaliile – care se regăseau, în forme ușor diferite, la toate civilizațiile din jurul Mediterranei și din Orientul Mijlociu – au fost convertite, după apariția creștinismului, în sărbătoarea Nașterii Domnului, care, din cauza imperfecțiunii calendarelor antice, a ajuns treptat să fie celebrată cu un decalaj de trei-patru zile.
SOLSTITIUL DE IARNA, PRIMA ZI DE IARNĂ: Ce spun astrologii
Patru momente importante sunt pe parcursul unui an: cele două echinocţii, primăvara şi toamna, precum şi cele două solstiţii, vara şi iarna. Zilele premergătoare solstiţiului de iarnă sunt potrivite pentru un proces de autoanaliză, de evaluare a efortului depus în cursul anului. Tot acum este timpul pentru analiza rezultatelor la care am ajuns. Solstiţiul de iarnă ne-a adus întotdeauna o energie nouă şi, de fiecare dată şi noi căi de manifestare a acestei energii.
Sâmbătă seara (21 decembrie 2013), Soarele va intra în semnul Capricornului şi noi trăim în momentul solstiţiului de iarnă, care marchează începutul iernii astronomice.
Ritmul firesc al naturii ne oferă patru momente importante pe parcursul unui an: cele două echinocţii, primăvara şi toamna, precum şi cele două solstiţii, vara şi iarna. La echinocţii, influenţele energetice ale Soarelui şi Lunii se manifestă în mod egal. La solstiţii influenţele Soarelui şi Lunii se manifestă diferit. La solstiţiul de vară influenţa Soarelui este maximă şi influenţa Lunii este minimă. Solstiţiul de iarnă ne aduce influenţa maximă a Lunii alături de influenţa minimă a Soarelui. Aceste aspecte energetice se văd în lumea fizică în modul cum se modifică durata zilelor şi a nopţilor, pe parcursul succesiunii anotimpurilor. Astfel, la solstiţiul de iarnă, ştim cu toţii că avem parte de cea mai scurtă zi din an însoţită de cea mai lungă noapte.
Începând de la echinocţiul de toamnă, influenţa energetică a Lunii asupra noastră (şi asupra a tot ce există pe Pământ) creşte din ce în ce mai mult, prin comparaţie cu influenţa Soarelui, iar noi traversăm o perioadă de introspecţie, de limpezire interioară, care culminează cu zilele premergătoare solstiţiului de iarnă. Aceste zile sunt potrivite pentru un proces de autoanaliză, de evaluare a efortului depus în cursul anului precum şi a rezultatelor la care am ajuns.
Să fim recunoscători pentru alegerile făcute
Este important să apreciem efortul şi să fim recunoscători pentru rezultat. Această atitudine ne ajută să ne observăm pe noi şi, să observăm transformările pe care le-am realizat în noi înşine în ultimul an. Reorientarea atenţiei noastre către noi, ar trebui să ne ajute să restabilim un contact mai bun cu sufletul nostru. Acest lucru ne-ar ajuta să redescoperim şi celelalte suflete, din jurul nostru şi, să restabilim o interacţiune cu ceilalţi de la suflet la suflet.
Dacă acceptăm construcţia energetică a lumii, atunci înţelegem că fiecare clipă ne oferă un anume potenţial energetic. Iar solstiţiul de iarnă ne-a adus întotdeauna o energie nouă şi, de fiecare dată şi noi căi de manifestare a acestei energii. De data aceasta ritmurile astrale ne plasează într-un flux energetic al schimbărilor efective, palpabile şi vizibile. Sunt deja câţiva ani de când lucrăm la o schimbare majoră, la nivel individual dar şi de grup, chiar la nivelul întregii lumi. Procesul a început la nivel mental, apoi a intrat în joc şi planul afectiv iar acum începem să vedem cum se aşează în faţa noastră o realitate nouă, în continuă reorganizare.
Evoluţia înseamnă conştientizare şi acceptare
Dacă acceptăm ideea evoluţiei noastre spirituale, atunci, înţelegem că fiecare dintre noi ar fi potrivit să parcurgă acest proces într-un sens al binelui personal. Uneori însă noi nu vedem noul bine, pentru că-l judecăm după criteriile cu care suntem deja obişnuiţi, în loc să ne adaptăm pe noi şi scopurile noastre, la o nouă viziune. Este posibil ca prima reacţie în faţa provocărilor să fie puternică şi destabilizatoare, dar, lecţia importantă este să ne amintim că orice situaţie are o rezolvare optimă pentru toţi cei implicaţi, care ni se dezvăluie pe măsură ce reuşim să transformăm orice emoţie negativă, prin iertare, în compasiune sau chiar în iubire, fără judecată şi fără condiţionări, fără monedă de schimb. Reuşind să ne mobilizăm în lecţia personală, atunci efortul colectiv va curge mult mai firesc şi se va integra mult mai uşor în derularea experienţelor. Pur şi simplu ne conectăm la un alt mod de a funcţiona.
Traseul şi ritmul de mers înainte depinde insa de bagajele fiecăruia. Este important ca acum, la momentul solstiţiului de iarnă, dacă nu am făcut-o deja, să ne împăcăm cu trecutul, să-l acceptăm şi să-l transformăm în înţelepciune dobândită. Este un moment potrivit pentru a ne elibera de orice formă de negativitate care ar putea să ne mai macine şi, să ascultăm şi să avem încredere în mesajul sufletului. Suntem ghidaţi, îndrumaţi, avem doar de făcut alegerile potrivite şi, să le păstrăm în câmpul atenţiei noastre.
Ambele solstiţii ne dăruiesc perioada „cerurilor deschise“, cele douăsprezece nopţi magice în care conexiunea noastră cu lumea divină poate fi mai puternică. Noaptea de 21 spre 22 decembrie deschide acest canal de comunicare, care include şi perioada Crăciunului precum şi trecerea dintre ani. Traversam un timp care ne poate aduce îndrumarea de care avem nevoie acum, dacă alegem să o cerem.
2014 22 decembrie ora 01:03 2015 22 decembrie 6:48 2016 21 decembrie 21:44 2017 21 decembrie 18:28 2018 22 decembrie 00:23 2019 22 decembrie 06:19 2020 21 decembrie 12:02
Solstiţiul de iarnă şi nopţile sfinte şi sacre care îl încadrează: noaptea Gnomilor şi noaptea lui Shiva
Noaptea cea mai lungă a anului este noaptea solstiţiului de iarnă. Ea este sărbătorită în mod tainic şi magic de către toate spiritele Naturii şi în special de către gnomi, spiritele asociate lui Prithivi Tattva (Elementul Pământ). Gnomii sunt cei care au grijă de seminţele îngropate adânc pregătindu-le pentru primăvară, cei care îngrijesc animalele pădurilor şi câmpiilor, cei care păzesc comorile de orice fel. Îi cunoaştem din poveştile copilăriei şi din basmul „Albă-ca-zăpada şi cei 7 pitici”, dar mulţi dintre noi îi cunosc cu adevărat din relaţia directă cu ei.
Astfel de persoane care au avut acces la lumea gnomilor şi la tainele care le guvernează existenţa sunt olandezii Rien Poortvliet şi Wil Huygen, care au scris mai multe cărţi despre ei, traduse azi în mai multe limbi, dar nu încă şi în limba română. Imaginile care însoţesc articolul de faţă aparţin traducerii în limba italiană. Din aceste cărţi (prima dintre ele intitulată „Secretele Gnomilor”) aflăm că noaptea solstiţiului de iarnă este marea lor noapte, când gnomii deschid cartea sacră şi scriu, într-o singură frază, evenimentul lor cel mai special al anului care tocmai se încheie.
În această noapte este bine să scriem pe o hârtie dorinţele, idealurile sau aspiraţiile noastre cele mai înalte pe care dorim sa le realizăm în 2012. Ele vor deveni „harta comorilor”, pe care o vom ţine într-un loc discret sau personal din casă, dar unde s-o putem privi aproape zilnic. Gnomii ne vor vizita în această noapte şi, dacă vor găsi aceste hărţi, vor rămâne tot anul în casă, păzind „comorile” noastre şi având grijă ca ele să se împlinească.
Oare ce „comori” putem descoperi în Cerul foarte bogat al acestui solstiţiu de iarnă, al cărui moment de maxim este cu puţin înainte de răsăritul Soarelui şi care are o încadrare nocturnă atât de deosebită!?
1. Prima comoară este Soarele, în condiţia specială a solstiţiului de iarnă, moment în care el atinge distanţa sa maximă sub ecuatorul ceresc şi când intră, totodată, în Semnul zodiacal Capricorn. Intrarea lui în acest Semn amplifică treptat şi apoi stabilizează în noi rezonanţa cu calităţile specifice acestui Semn de expresie a Elementului Pămant, considerat „uşa zeilor”, deoarece zeii intră „bătrâni” pe ea şi ies „tineri”. Este, desigur, metafora care simbolizează schimbarea anilor deoarece, în vechime, anii nu se schimbau la date calendaristice, ci la date astronomice, corelate cu drumul Soarelui pe bolta cerească, iar noaptea solstiţiului de iarnă era celebrată ca An Nou.
Totodată, această „uşă a zeilor” se referă inclusiv la Natură. Moartea aparentă a Naturii corespunde, de fapt, plenitudinii spirituale: este momentul de început pentru sămânţa îngropată în sol să crească în sine, ca ea să dea rod bun mult mai târziu, în vară; este momentul propice profunzimii care asigură un deplin control de Sine, al antrenamentului sistematic şi răbdător al voinţei, exersată pentru a dobândi un control deplin asupra instinctului şi sensibilităţii maladive. Asemeni seminţei, renaştem lăuntric şi noi odată cu Soarele care, atingând punctul cel mai sudic al cursei sale celeste, începe să urce în Zodiac până când va atinge punctul său cel mai înalt, la solstiţiul de vară.
Ştiind aceasta, înţelegem mai uşor miturile solare şi chiar naşterea Mântuitorului în preajma acestui moment astronomic, precum şi sincretismul dintre credinţele dacilor şi creştinism. Primăvara este momentul re-naşterilor, dar momentul adevăratelor naşteri cosmice şi terestre este cel în care Soarele începe să prindă putere şi căldura lui să învăluie lumea, chemând lent, dar sigur, toate formele de viaţă la Lumină. Iisus, asemeni tuturor predecesorilor lui spirituali din marile tradiţii spirituale autentice ale lumii, se naşte odată cu Soarele, venind din profunzimile cele mai înalte ale Creaţiei, ca semn al biruinţei Luminii asupra Întunericului (care înseamnă, înainte de toate, ignoranţa spirituală). Solstiţiul de iarnă este, deci, o pregătire a întregii Naturi terestre pentru această sărbătoare a inimii noastre şi a Fiinţei Divine.
2. A doua comoară sunt relaţiile planetare benefice, indicatori ai unei perioade de acum solare în totalitate, deoarece de la solstiţiul de iarnă începe să crească predominanţa energetică de polaritate masculină, emisivă, yang, care va atinge momentul ei de maxim la hiatusul solar 7/7 corespondent echinocţiului de primăvară. Această predominanţă amplifică în fiinţa umană dinamismul, spiritul de iniţiativă, de decizie şi de acţiune, caracterul matur, generos, ocrotitor şi puternic conducător. Tot ceea ce începem în următoarele trei luni, până la momentul ocult al hiatusului solar de 7/7 corespondent echinocţiului de primăvară, va avea etape bine definite, se va integra în ordinea clară a acţiunilor pregătite cu maturitate şi conduse direct la „ţintă” într-un mod armonios, plăcut, elevat. Toate aceste calităţi sunt redate de către următoarele relaţii planetare, care alcătuiesc, totodată, mai multe configuraţii, aşa cum am observat încă din luna noiembrie şi aşa cum ele vor fi extrem de prezente şi active încă multe luni de acum încolo:
Careul în T fix-cardinal
alcătuit din opoziţia Saturn-Jupiter şi cuadraturile lui Venus faţă de ambele planete, care activează astfel Semnele zodiacale Balanţă, Vărsător, Taur. „Amestecul” Semnului zodiacal Balanţă în „treburile” Semnelor fixe se datorează lui Saturn, aflat la finalul acestui Semn, care impregnează configuraţia cu un plus de reuşită şi de spiritualitate, făcând ca urgenţele ce vizează transformări şi înnoiri să fie mai plăcute pentru noi şi mai uşor de realizat.
Cortul, alcătuit din aceeaşi opoziţie Saturn-Jupiter şi sextilele Saturn-Soare, Soare-Neptun, Neptun-Jupiter, planetele implicând în configuraţie Semnele zodiacale Balanţă, Capricorn, Vărsător şi Taur. Cortul reprezintă o energie creatoare care se manifestă cel mai adesea la nivel mental şi intelectual, conferind o extraordinară stăpânire de sine, deschidere de spirit şi capacitate deosebită de comunicare. Până la momentul ocult al hiatusului solar de 7/7 corespondent echinocţiului de primăvară este posibil să avem realizări în domenii precum învăţământ, cercetare, medicină, jurnalism, explorare, beletristică, totul fiind însă puternic impregnat cu energii spirituale, datorită planetelor generatoare de reuşită spirituală ori de câte ori ele sunt împreună, şi anume: Jupiter (Marele învăţător şi ocrotitor), Saturn (factorul moral şi limitator câtă vreme nu au fost eliminate obstacolele sau structurile limitatoare ale ego-ului), Neptun (spiritualitatea în cel mai înalt grad şi cunoaşterea divină), precum şi asteroidul Chiron (conjunct cu Neptun), semnificatorul ghidului spiritual.
Nicovala în două variante: una alcătuită din trigonul Lună-Uranus şi sextilul Soare-conjuncţia Neptun/Chiron, şi una alcătuită din trigonul Soare-conjuncţia Jupiter-Lilith şi sextilul Venus-Uranus. Această configuraţie indică şi susţine capacitatea de a depune un efort major în lupta cu orgoliul nostru spiritual, pentru a ne purifica fiinţa şi pentru a ne revela Sinele Nemuritor Atman. Totodată, ea conţine şi în acelaşi timp conferă un mare potenţial de introspecţie analitică şi de focalizare mentală, ajutându-ne să transmutăm toate angoasele şi conflictele interioare în esenţe şi energii eliberatoare ale spiritului din tirania limitărilor egotice.
Prima variantă este chiar foarte dinamică şi puternic mobilizatoare, generând şi şansa sublimărilor spontane şi totale a energiilor negative. A doua variantă vizează mai degrabă evenimentele interioare ale sufletului, extrem de active chiar şi atunci când ele nu transpar în exterior. Prezenţa Soarelui şi a lui Uranus în ambele poate fi considerată, alături de Saturn (implicat în alte configuraţii) energia de bază a solstiţiului de iarnă.
3. A treia comoară o reprezintă sextilul dintre Marte şi asteroidul Junon, pe Semnele zodiacale Fecioară-Scorpion, care pare cumva „în afara” întregului spectacol cosmic caracteristic solstiţiului de iarnă. Aceasta este o comoară foarte specială şi, adeseori, atunci când ea este „dublată” de un întreg arsenal astrologic, riscă să fie ignorată sau tratată cu mai puţină atenţie. Absolut întreg complexul energetic alcătuit de cele două corpuri cereşti şi de cele două Semne zodiacale constituie lecţia iubirii profunde, totale (Junon şi Scorpion), care ne poate tranforma (Marte şi Scorpion) printr-un sacrificiu suprem, eroic realizat (Marte şi Fecioara) pentru fiinţa iubită (Junon) pe care, conştient sau nu, o căutăm întreaga viaţă, pentru a ne împlini total şi etern într-un cuplu polar opus, prin intermediul fuziunilor amoroase realizate cu consacrare, transfigurare şi continenţă sexuală perfectă (Scorpion). Nu în ultimul rând, sextilul Marte-Junon atrage atenţia şi asupra puterii (Scorpion) vindecătoare (Fecioară) a iubirii (Junon), atunci când acţionăm cu credinţă şi curaj (Marte în Fecioară).
4. A patra comoară este una simbolică şi ea va putea fi fructificată (sau o vom primi dacă o merităm cu adevărat) abia la vară, ori de câte ori vor trece planetele prin aceste două zone energetice majore ale Zodiacului.
Dacă privim cu atenţie astrograma întocmită pentru momentul de maxim al solstiţiului de iarnă, indiferent pentru ce zonă geografică a planetei o vom realiza, constatăm că toate energiile sferelor subtile de forţă planetară se „condensează” în două puncte, corespunzătoare cuspidelor dintre Semnele zodiacale Capricorn-Vărsător şi Vărsător-Peşti. Le-am putea numi „micile hiatusuri” dintre Semne, dar cărora le corespund, exact pe axă, două „sectoare energetice” zodiacale majore:
A. Opus micului hiatus dintre Capricorn şi Vărsător este unul dintre cele trei puncte majore cunoscute în astrologia vedică sub numele de Gandantha, aflat la trecerea dintre Rac şi Leu. El are semnificaţia de „nod karmic” sau de „nod spiritual” care, la un moment dat, trebuie rezolvat ca noi să facem saltul dorit, atunci când suntem conştient implicaţi într-un proces sau eveniment evolutiv. Un astfel de punct nodal poate fi cel mai adesea un test spiritual major finalizat fie cu un salt spiritual real, fie cu o… repetenţie spirituală.
B. Opus micului hiatus dintre Vărsător şi Peşti este micul hiatus dintre Leu şi Fecioară, acest al doilea Semn conţinând sectorul energetic mai larg activat la fiecare moment ocult al hiatusului solar de 3/7 din fiecare august, când Soarele se află la 4°17’08” Fecioară. Pe o „suprafaţă zodiacală” de ±5° faţă de poziţia Soarelui (deci de la 29°17’08” Leu până la 9°17’08” Fecioară) influenţele energetice ale acelui moment sunt deosebit de puternice şi constituie adevărate emisii spirituale în spaţiul cosmic, după fiecare meditaţie realizată în spirală cu ocazia acelui moment.
Dispunerea planetelor, aşa cum o vedem acum, la momentul acestui solstiţiu de iarnă, este o pregătire energetică şi spirituală majoră a Cerului pentru acel moment care va avea loc la data de 27.08.2012, 6h44 (+3h00GMT), Costineşti, România.
5. O ultimă şi foarte de preţ comoară spirituală adusă de solstiţiul de iarnă este noaptea care îi va urma, binecuvântată de sărbătoarea spirituală Shiva Ratri (Noaptea lui Shiva). Aşadar, după noaptea gnomilor, urmează noaptea lui Shiva, când toate fiinţele cu aspiraţia sinceră şi profundă de a se desăvârşi spiritual pot fructifica eforturile lor spirituale reale, Îl pot adora frenetic pe Shiva sau se pot abandona Lui într-o dăruire totală, asemeni unei ofrande.
Importanţa acestui aspect este copleşitoare. Pe de o parte, în această noapte a lui Shiva, care urmează după noaptea solstiţiului de iarnă, putem reedita meditaţia în spirală yang (şi toate darurile ei spirituale) care a avut loc în data de 28.08.2011, 00h56’ (+3h00GMT) la Costineşti, România, când momentul de maxim al hiatusului solar de 3/7 a coincis cu momentul de Shiva Ratri. Pe de altă parte, la momentul ocult al hiatusului solar de 7/7 corespondent echinocţiului de primăvară din data de 20.03.2012, 7h15 (+2h00GMT), Bucureşti, România, prima noapte care va urma va fi tot noaptea lui Shiva.
Practic, cele două momente astronomice – solstiţiul de iarnă din decembrie 2011 şi echinocţiul de primăvară din martie 2012 – sunt „reverberaţii” energetice ale momentului ocult al hiatusului solar 3/7 din august 2011, energiile sale spirituale amplificându-se şi totodată prelungindu-se pe durate temporale mult mai mari decât de obicei. Faţă de august 2011, solstiţiul de iarnă este în acelaşi timp şi cel care „transferă” încărcătura energetică a momentului ocult al hiatusului solar 3/7 către momentul ocult al hiatusului solar 7/7 din martie 2012. Privind simbolic toate aceste 3 momente, am putea spune că momentele oculte de hiatus, alături de solstiţiul de iarnă şi echinocţiul din intervalul august 2011 – martie 2012 reprezintă jocul divin dintre Shiva şi Shakti manifestat cu iubire şi la dimensiuni cosmice pentru desăvârşirea noastră spirituală, pentru integrarea noastră în ordinea divină, superioară, a fiinţelor elevate, de Lumină. sursa: www.yogaesoteric.net
SOLSTIŢIUL DE IARNĂ 2013. Noaptea cea mai lungă a anului 2013 este cea din 21 decembrie, acest moment fiind marcat din punct de vedere astronomic sub titulatura de solstiţiu de iarnă. Este momentul când planul determinat de centrul Soarelui şi de axa de rotaţie a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului, iar unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mic. În consecinţă, atunci când în emisfera nordică are loc solstiţiul de iarnă, în emisfera sudică are loc solstiţiul de vară (unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiaza este cel mai mare), fiind ziua cea mai lungă din an.
SOLSTIŢIUL DE IARNĂ: semnificaţii
Cuvântul solstiţiu provine din latinescul solstitium (sol – soare, sistere – oprit, nemişcat). De-a lungul istoriei, solstiţiul de iarnă a fost prilej de numeroase sărbători, festivaluri păgâne şi serbări religioase. La romani, el era asociat Saturnaliei, o sărbătoare în onoarea zeului roman Saturn, timp al distracţiior, băuturii în exces şi orgiilor, care se termina cu sacrificii umane. Prima zi de Saturnalii la Roma începea la mijlocul lunii decembrie şi continua până pe 1 ianuarie.
În mijlocul lui decembrie, pe data de 25 decembrie romanii au calculat că Soarele este la refluxul său cel mai scăzut. Împăratul roman Iulius Cezar a fost cel care a instituit Festivalul de Anul Nou pe 1 ianuarie, cu toate obiceiurile romane de Saturnalii.
SOLSTIŢIUL DE IARNĂ LA ALŢII
De asemenea, sărbătoarea evreiască Hanuka este asociată solstiţiului de iarnă, iar mulţi afro-americani sărbătoresc în această perioadă Kwanzaa.
La rândul lor, japonezii celebrează de ziua solstiţiului de iarnă, pe 21 decembrie, ieşirea din peşteră a zeiţei Amatersasu (în mitologia niponă, Zeiţa Soarelui), cea mai importantă zeitate şintoistă. În timpul Cel de-al Doilea Război Mondial, familia regală japoneză s-a proclamat descendentă a zeiţei Amaterasu, iar împăratul a fost oficial considerat divin.
Religia hindusă este printre singurele care nu are o sărbătoare care să corespundă solstiţiului de iarnă.
SOLSTIŢIUL DE IARNĂ în următorii ani:
2014 22 decembrie ora 01:03 2015 22 decembrie 6:48 2016 21 decembrie 21:44 2017 21 decembrie 18:28 2018 22 decembrie 00:23 2019 22 decembrie 06:19 2020 21 decembrie 12:02
SOLSTIŢIUL DE IARNĂ: Ceremonii păgâne la Stonehenge în PRIMA ZI DE IARNĂ
Spre sfarsitul lunii decembrie soarele se va arata tot mai putin pe cer, apoi zilele vor incepe sa devina mai lungi, odata cu solstitiul de iarna din emisfera nordica, ce marcheaza cea mai scurta zi din an. Ziua de 21 decembrie, ziua solstitiului de iarna, coincide cu prima faza de reconstructie a ansamblului megalitic de la Stonehenge, locul unde se strang druizii moderni si paganii planetei pentru a celebra acest eveniment astrologic.
Fundatia English Heritage, care administreaza o serie de situri arheologice din Marea Britanie, va investi in aceasta prima faza de reabilitare a complexului de la Stonehenge 27 de milioane de lire sterline, dupa aproape 30 de ani de proiecte respinse si controverse arheologice. Cea mai mare parte a investitiei se va consuma la organizarea unui muzeu, care va adaposti obiecte gasite in timpul sapaturilor realizate in acest sit arheologic. Apoi, se va mai tine cont de marirea platformei unde vizitatorii pot stationa in interiorul sitului arheologic, avand in vedere ca anul trecut au fost 5.000 de turisti in ziua solstitiului de iarna, fata de numai 2.000 cu trei ani in urma, iar numarul lor continua sa creasca.
“Suntem incantati sa uram bun venit tuturor vizitatorilor care vor veni in aceasta iarna la Stonehenge, dar din pacate nu putem sa gazduim mai multe persoane ca anul trecut”, a declarat Kate Davies, manager general al Complexului Stonehenge. “Nu exista nici posibilitati suplimentare de parcare, astfel incat ii incurajam pe vizitatori sa foloseasca autobuzele speciale, care au ca punct de plecare orasul Salisbury”, a adaugat Davies.
Incepand cu acesta iarna va fi disponibila o imagine virtuala de 360 de grade a ansamblului megalitic precum si o expozitie cuprinzand 300 de artefacte aduse de la muzeul din Salisbury, colectia Duckworth si Universitatea din Cambridge. O expozitie de diagrame realizate pe baza celor aproape 800 de ani de dezbateri si teorii, dar si a testelor efectuate incepand cu anul 1950 pe baza de radiocarbon, va schimba cliseele care s-au lipt de acest faimos loc, trasformandu-l intr-un sanctuar de practicare a unor ritualuri barbare si diluandu-i din valoarea sa istorica si arheologica.
In preajma Sarbatorilor Pascale de anul viitor se intentioneaza sa se inaugureze un grup de case neolitice, care vor fi construite de voluntari si care vor fi mobilate si accesorizate conform descoperirilor arheologice din zona. Va fi deschisa si o noua cafenea, iar prima etapa a acestor lucrari va costa aproximativ 10 milioane de lire sterline.
Pentru cei interesati de ritualurile care se vor desfasura la Stonehenge, soarele va rasari la ora locala 8:09, sambata 21 decembrie, dar accesul in sit se va face odata ce lumina este suficienta pentru ca vizitatorii sa fie in siguranta. Intrarea vizitatorilor va fi libera si va continua pana la ora 9:00, atunci cand situl se va inchide accesului liber. Incepand cu ora 9:30 accesul va fi reluat contra cost.