Sondaj: Peste un sfert dintre români se declară în favoarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex

Peste un sfert dintre români se declară în favoarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, deşi parlamentarii au votat în urmă cu două zile pentru organizarea unui referendum pe tema definiţiei familiei ”care se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”. În acest sens, 26% dintre români susţin dreptul persoanelor de acelaşi sex pentru a-şi întemeia legal o familie, potrivit unui sondaj realizat de institutul Pew Research Center.
Filip Stan
11 mai 2017, 19:20
Sondaj: Peste un sfert dintre români se declară în favoarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex

Acest sondaj atrage atenţia că susţinerea pentru căsătoriile între persoanele de acelaşi sex este redusă în ţările majoritar ortodoxe, cei mai reticenţi la această idee fiind respondenţii din Georgia (3%), Armenia (3%), Rusia (5%) şi Republica Moldova (5%).

Deşi parlamentarii au votat marţi pentru iniţiativa cetăţenească de organizare a unui referendum constituţional pe tema definiţiei familiei care se ”întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se pare că românii sunt deschişi în proporţie de 26% ca persoanele de acelaşi sex să aibă posibilitatea de a se căsători în faţa legii.

De asemenea, această proporţie este influenţată de educaţie şi vârstă.

Tinerii cu vârste sub 35 de ani se declară mai favorabili căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, prin comparaţie cu alte categorii de vârstă. În acelaşi timp, indivizii cu studii universitare sunt mai înclinaţi să susţină dreptul la căsătorie al persoanelor de acelaşi sex, arată News.ro.

Ideea că societatea ar trebui să respingă homosexualitatea este susţinută de 85% dintre respondenţii români. Însă, aceste date diferă de la o categorie de vârstă la alta, o proporţie de 76% dintre românii cu vârste sub 35 de ani cred că societatea ar trebui să respingă homosexualitatea, în vreme ce acest număr ajunge la 88% pentru persoanele de peste 35 de ani.

Respingerea homosexualităţii este o idee mult mai largă împărtăşită în ţările majoritar ortodoxe, prin comparaţie cu statele unde populaţia este mai degrabă catolică. În acest sens, 54% dintre maghiari cred că homosexualitatea ar trebui respinsă, iar această proporţie scade la 47% în Polonia.

Acest studiu conţine date adunate din 18 ţări central şi est-europene, unde credinţele religioase ocupă un loc important în societate. Printre ţările incluse în studiu se numără Armenia, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Georgia, Grecia, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia şi Ucraina.

Pentru România, datele au fost colectate prin interviuri asistate de calculator în perioada 1 iulie – 18 octombrie 2015.

De asemenea, acest sondaj a avut un eşantion de 1.361 de români, iar marja de eroare este aproximată la +/-  4,5 puncte.

Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei.

În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!