„România este pregătită să demareze cât mai curând negocierile de aderare la OCDE. Statutul de membru al organizaţiei va fi o reconfirmare a progresului economic pe care l-a înregistrat ţara noastră, la nivelul său real de dezvoltare, va însemna o administraţie publică mai eficientă şi mai adaptată la cerinţele unei lumi globale”, a afirmat Grindeanu, într-un discurs pregătit pentru această ocazie.
Declaraţia vine în contextul în care mai mulţi actori importanţi din economia românească au făcut lobby, pe lângă ultimele guverne, pentru a extinde cooperarea cu OCDE şi pentru a realiza un proiect concret de aderare a României la OCDE, au declarat pentru News.ro surse din mediul economic.
În discursul susţinut la BNR, premierul a sugerat că îşi asumă proiectul unei aderări cât mai rapide la organizaţie.
Citeşte şi: Victor Ponta, pe Facebook, despre remanierea guvernului Grindeanu. Atac voalat la adresa lui Dragnea
„Credem cu tărie că acest lucru (aderarea la OCDE, n.r.) se poate întampla cât de curând. (…) Suntem dispuşi să facem tot ceea ce putem, tot ceea ce depinde de noi în acest sens. Pentru acest lucru, este nevoie nu doar de voinţa României, ci şi de sprijinul partenerilor noştri externi, statele membre OCDE, pe care ne-am dori să putem conta pentru a ne atinge acest obiectiv.”, a spus Grindeanu.
OCDE este considerat un club al statelor dezvoltare din lume, având în prezent 35 de membri, inclusiv state relativ apropiate ca nivel de dezvoltare de România, precum Polonia, Ungaria, Turcia sau Letonia.
La nivel de declaraţii, România doreşte să devină membru al organizaţiei de mai mult timp şi are şanse să-şi îndeplinească acest obiectiv în următorii ani, odată cu apropierea indicatorilor economici de nivelurile din statele dezvoltate.
Unele instituţii din România participă la diverse grupuri ale OCDE. Astfel, de la 1 ianuarie 2017, ANAF a devenit membru în Peer Review Group, care este responsabil, în Forumul Global al OCDE, de a discuta şi de a îmbunătăţi procedurile de lucru utilizate în analizarea rapoartelor de evaluare.
De altfel, premierul a menţionat că susţine o extindere a cooperării cu OCDE, până la aderarea efectivă.
„Consolidarea relaţiei României cu OCDE, clubul mondial al celor mai bune practici de dezvoltare economică este o prioritate pentru Guvernul pe care îl conduc. România este un partener cunosc şi relevant al OCDE, un contributor activ la dialogului specializat şi regional în cadrul organizaţiei. (…) Ne consultăm activ şi suntem interesaţi să cooperăm aproape de OCDE în numeroase domenii-cheie, cum ar fi politici macroeconomice, guvernanţă corporatistă, liberalizarea fluxurilor de capital, migraţia şi multe altele”, a declarat Grindeanu.
Premierul a a avut o discuţie telefonică, săptămâna trecută, cu secretarul general al OCDE, despre progresul României în ceea ce priveşte asimilarea instrumentelor OCDE.
„Cred că este vital să facem eforturile necesare prin asimiliarea celor mai bune practici şi standarde existente, iar aici OCDE este lider cunoscut în materie de guvernanţă economică globală, cu care vrem să cooperăm”, a mai spus Grindeanu.