Social-democrații sunt cu ochii pe Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), monitorizând eficiența de colectare a taxelor și impozitelor. Șeful interimar al PSD, Sorin Grindeanu, spune că va fi primul care va cere înlocuirea conducerii Fiscului, dacă ”dacă două luni la rând nu se va îndeplini” planul de colectare.
”Trebuie să dăm un drum, un roadmap pentru ANAF. Eu am înţeles că s-a schimbat conducerea ANAF. Nu cunoşteam nici pe cea dinainte, nu cunosc conducerea nici de acum, nici nu e rolul unui om politic să cunoască conducerile ANAF. Din punctul meu de vedere, cei de la ANAF trebuie să-şi facă treaba; doar nu facem schimbări doar de dragul de a face schimbări. Trebuie să existe un plan şi există un plan de colectare la ANAF. Eu am spus public: dacă două luni la rând nu se va îndeplini acel plan, o să fiu primul care cer înlocuirea”, a spus marți seară, la antena3, Grindeanu.
Președintele interimar al PSD a subliniat importanța unui randament bun al colectării de către Fisc.
”În acest moment, vorbim despre aproape 85 de miliarde arierate şi sume necolectate. Păi dacă jumătate din aceste sume ar fi fost aduse la bugetul de stat, noi eram pe excedent, nu pe deficit (bugetar – n.r.), astăzi, când vorbim. De aceea, trebuie să ne uităm foarte atent şi ei trebuie să meargă după o matrice de control foarte clară, cei de la ANAF. Şi sper să facă acest lucru. E dreptul noului ministru al Finanţelor să-şi facă o echipă cu care consideră că va face treabă şi plecăm de la bună-credinţă. Dar vom urmări foarte atent ce se întâmplă acolo”, a subliniat Sorin Grindeanu, potrivit news.ro.
Pe de altă parte, preşedintele interimar al PSD a afirmat luni seară, în exclusivitate la România TV, că PSD susţine ca, în al doilea val de măsuri fiscale anunţat de guvern, să fie reduse indemnizaţiile membrilor din conducerile companiilor de stat, să fie luate măsuri în ceea ce priveşte companiile care duc profiturile în afara României şi cumpără inclusiv materialele pentru birotică din alte ţări, să fie impozitaţi ”băieţii deştepţi din energie”, dar şi băncile care fac profituri mai mari în România decât în ţările lor de origine.
”Dacă noi ne atingem doar de cei care au venituri mici şi medii, dar de aceşti băieţi care fac profituri enorme în România, mai mari decât în ţara de unde provin, n-avem curaj, înseamnă că nu ne vor parteneri în această coaliţie”, a spus Grindeanu.