”Este o mare problemă pe care România o are în acest moment. Este un sector strategic şi, din păcate, suntem la pământ cu aceste centre de transfuzie sanguină. Nici promovarea donării de sânge nu este extraordinară, practic, nevoia de sânge în România este foarte mare în acest moment”, a spus Pintea.
Ministrul sănătăţii a precizat că, în 2012, România a accesat un împrumut de la Banca Mondială pentru sectorul de sănătate, în cuantum de 250 de milioane de euro şi că a propus o restructurare a împrumutului pentru centrele de transfuzie.
„Din păcate, şi acest împrumut a fost blocat o perioadă şi datorită condiţionalităţilor, pentru că Banca Mondială îţi dă bani dacă îţi şi restructurezi sistemul. A început să se mişte de anul trecut, vor fi dotate centrele de radioterapie, a venit aparatură, cred că şi la Suceava, pentru Terapie Intensivă şi Urgenţă, urmează ca în august să deschidem licitaţia pentru blocul operator. Dar au rămas nişte bani care erau pe o linie de ambulator şi pe care eu, personal, nu mai doresc să îi folosesc acolo, pentru că avem 150 de ambulatorii pe Programul Operaţional Regional. (…) Ne-am dus şi cu un plan bine făcut, în sensul că pe lângă centrele judeţene de transfuzie vor exista opt centre regionale, inclusiv cu puncte de colectare a plasmei”, a spus Pintea.
Potrivit ministrului, a fost solicitată şi o întâlnire cu boardul Băncii Mondiale, la Bucureşti, în cursul lunii iunie, pentru a se lua o astfel de decizie şi a fi demarate procedurile de licitaţie.
„Nu e ok cu centrele de transfuzie. Este mai rău decât vă puteţi imagina. Adică, am avut, de exemplu, o pană de curent acum, în Timiş, de 20 de minute. Vă daţi seama ce înseamnă 20 de minute o pană de curent pentru sânge? Poate fi compromis”, a explicat Pintea.
Totodată, ministrul a spus că se are în vedere şi dotarea centrelor regionale de vaccinare cu mijloace de transport frigorific.
„În afară de aceste centre de transfuzie, practic, şi aceste centre regionale, ne mai lipim şi cu centre naţionale de vaccinare, pentru că tot Banca Mondială a dotat direcţiile de sănătate publică cu lăzi frigorifice pentru păstrarea vaccinurilor, dar medicul de familie vine cu lada frigorifică şi le duce şi le pune în frigider. Nu e ok. Să dotăm aceste centre regionale cu mijloace de transport frigorific, să intrăm şi noi în Europa”, a afirmat Pintea.