‘Potrivit informaţiilor noastre, interesul serviciilor de informaţii ruse pentru Skripal datează cel puţin din 2013, atunci când conturi de email ce aparţineau Iuliei Skripal au fost vizate de specialişti cibernetici ai GRU’, subliniază Mark Sedwill într-o scrisoare adresată secretarului general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, publicată vineri de agenţia de presă Press Association.
‘În anii 2000, Rusia a lansat un program ce viza testarea mijloacelor pentru transportarea de agenţi de război chimici şi formarea de personal pentru unităţile specializate în utilizarea acestor arme. Acest program prevedea studiul de mijloace pentru administrarea de agenţi neurotoxici, inclusiv prin aplicarea pe clanţele uşilor. În ultimul deceniu, Rusia a produs şi stocat mici cantităţi de Noviciok în cadrul aceluiaşi program’, susţine Mark Sedwill, cu referire la numele substanţei utilizate, potrivit Londrei, pentru otrăvirea lui Skripal şi a fiicei lui, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Sedwill, laboratorul militar britanic din Porton Down, specializat în cercetări chimice şi biologice, a determinat că ‘cele mai puternice concentraţii’ de agent neurotoxic au fost ‘descoperite pe clanţa uşii’ la intrarea în domiciliul lui Serghei Skripal la Salisbury (sud-vestul Marii Britanii).
‘Prin urmare, credem în continuare că doar Rusia dispune de mijloace tehnice, de experienţă operaţională şi mobilă de atac împotriva lui Skripal’, conchide responsabilul britanic. ‘Nu există altă explicaţie plauzibilă’, subliniază el.
Fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica acestuia, Iulia, au fost otrăviţi în 4 martie la Salisbury (sud-vestul Angliei).