Șeful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, spune că este vorba despre un fenomen foarte larg răspândit, iar în acest moment nu se ştie câte sponsorizări de acest gen s-au făcut.
„Nu avem acum o statistică, e un fenomen larg și tocmai asta e și problema. În orice industrie există colaborare între specialiști și companiile implicate. E chiar benefic la un moment dat, poate fi încurajată cercetarea, învățământul finanțat de companii care își doresc anumiți specialiști pe o zonă, dar de aici până la a sponsoriza orice medic de familie sau farmacist dintr-un oraș micuț să meargă la congrese peste mări și țări… Lucrurile par să o fi luat razna„, a precizat Valentin Mircea.
„E cel puțin conflict de interes. Adică nu poți fi obiectiv ca medic, să prescrii cel mai bun medicament în momentul în care o companie farmaceutică ți-a finanțat deplasarea la un congres, poate un studiu util în ansamblu dar de ce tocmai acea companie farmaceutica?„, mai spune șeful Corpului de Control al primului ministru.
El a subliniat ca, in opinia sa, acest gen de sponsorizări ar trebui interzise si pot fi găsite mecanisme alternative: „Se pot găsi mecanisme alternative. Companiile care doresc să sprijine medicii, cercetarea și aceste obiective nobile, pot să contribuie la un fond din care să fie apoi plătiți cei care vor să meargă la congrese și atunci să se elimine legătura directa dintre o anumită companie și un anumit medic. Ar fi un mecanism. E o idee de a asigura că nu există un conflict de interese”.
CITEŞTE ŞI: Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Sistemul de Sănătate este o feudă de sus până jos